ARAMA YAP
60 dk
30 dk
Orta
4 kişilik
55687

Evde Ekşi Mayalı Ekmek yapmak şimdi çok moda. Adımları doğru uyguladığınızda tadına doyamayacağınız bir tarif sizleri bekliyor! Evi saran kokusu, kendi ekmeğini pişirmenin verdiği mükemmel haz... Terapinin ta kendisi!


Özellikle son yıllarda sıkça karşımıza çıkan kepeklisinden, çavdarlısına kadar birçok çeşidi olan ekşi mayayı mercek altına alıyoruz. Günümüzde birçok ekmekçi artık ekşi maya ekmek yapıyor. Hatta, ekşi mayadan grissini, simit, baget gibi hamur işleri sıkça karşımıza çıkmakta. 


Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak sandığınız kadar zor değil. Biraz sabır ve özveriyle mükemmel ekmeğinize ulaşabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan; un, su, tuz ve ekşi maya. Sağlıklı beslenmek, kaliteli ekmek tüketmek için kendi ekmeğinizi kendiniz yapmaya başlayabilirsiniz. Genel olarak ekmek yapımında kullanacağınız her malzemenin oda sıcaklığında olmasına özen gösterin. Sıcaklık değişimleri mayanın kabarma sürecini etkileyecektir. Gereken malzemeler hazırsa sizi hemen tarife doğru alalım.


Evde Ekşi Maya Tarifi, Nasıl Yapılır, Nasıl Saklanır?


Biraz su, un ve mikroorganizmaların ortaya çıkardığı büyülü bir dünya sunan ekşi maya, becerikli ellerde biraz sabır, biraz da heyecan ile ekmeği soframızın baş köşesine taşıyor. Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak ise sandığınız kadar zor değil! İşe evde ekşi maya yapımı ile başlayabilirsiniz. Dumanı üstüne, evinize mis gibi kokular salacak ekmeğiniz için evde ekşi maya yapmanın tüm inceliklerini ve püf noktalarını yazımızda bulacaksınız.


Ekşi Mayalı Ramazan Pidesi Tarifi


Ekşi mayalı pide, iftar sofrasında sıcak sıcak yensin diye uğrunda upuzun kuyrukların beklendiği nimettir. Belki klasik seriden bir tanesinin bir akşam masada olmayışına herkes katlanabilir, ama Ramazan pidesinin olmadığı bir iftar sofrası düşünülemez. Ona herkes bayılır; oruç tutan da tutmayan da… O zaman sizi evde ekşi mayalı pide yapımına alalım! Üstelik en lezzetlisinden ekşi mayalısını…


Evde Ekmek Yapımı Tarifi, Tüm Püf Noktaları ve Kolay Ekmek Yapımı Rehberi: Fırından Çıkmış Gibi!


Tarihe hızlıca dönüp baktığımızda, ekmek dediğimiz zaman sayesinde insanlığı kurulu düzene geçiren ve sofraların vazgeçilmezi haline gelen bir malzemeden bahsediyoruz. Ancak biz size, ekmeğin tarihini anlatmayı değil, kendi ekmeğinizi yapmayı anlatalım istiyoruz. Öncelikle bunun için ihtiyaç listesinin uzayıp gitmesine gerek yok. Tek ihtiyacınız un, maya, su, tuz ve sabır! Pratik yöntemlerle kendi ekmeğinizi yapmak için tüm donanıma sahipsiniz. İlk seferinde doğru yapmak zorunda olmadığınızı ve bir yarışmanın içinde de yer almadığınızı şimdiden hatırlatalım. Garantili ve kolay evde ekmek yapımı için birçok bilgiyi yazımızda derledik. Ekmek kokusu eksik olmasın evinizden…

Pişirmeye Başla

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi


Emre Ulu;

Malzemeler

- 4 kişi +
un
400 gram (g)
su
300 mililitre (ml)
ekşi maya
90 gram (g)
tuz
1 tatlı kaşığı
Şefin Önerisi

Şefin Önerisi:

Ekşi maya yapımına başlarken, ilk adım uyuyan mayanın uyandırılmasıdır. Mayanızı aktif hale getirmek için ekmek yapmadan 1 gün önce, mayanızı buzdolabından çıkarıp 1 çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı su ekleyerek karıştırın. İkinci adım ise, ekmek yapımına başlamadan önce ekşi mayayı test etmek. Su dolu bir kabın içerisine hazırladığınız mayadan 1 kaşık atın. Eğer mayanız çöküyorsa, aktif değildir. Suyun üzerinde yüzüyorsa, mayanız tam kıvamında aktifleşmiş demektir! Ekmek yapımındaki önemli bir diğer faktör, ilk yoğurmada hamurun çok fazla yoğrulmamasıdır. Çok hafif ve sakin hareketlerle un, su ve mayayı karıştırıp sadece malzemelerin birbirine karışmasını sağlamanız yeterlidir. Kullanacağınız tuzun kalitesi hem ekmeğin kıvamını, hem de lezzetini etkiler. İyi tuz kullanmaya özen gösterin. Katlama aşamalarında ellerinizi zeytinyağına batırıp katlama işlemini bu şekilde yapabilirsiniz. Hamurun elinize yapışmasını engelleyecektir. Ekşi mayalı ekmeğinizi sıcakken kesmeyin. Sıcakken keserseniz içi hamur kalacaktır.

Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

7 Adım