Türkiye’de 2-3 çeşidi bulunan İstavrit’in en sık bilinen cinsleri Sarıkanat istavrit ve Karagöz istavrit diyebiliriz. Hızlı ve iri bir balık olması sebebiyle sıklıkla tercih ediliyor. Akdeniz, Marmara ve Karadeniz’de türleri farklılık gösteriyor.

Marmara’da 20 cm Ege’de 30 cm boylarında olan istavrit sonbahar ile birlikte görülmeye başlıyor ve sürü halinde gezdiği için bolca çıkarılıyor. İlkbaharda ise Karadeniz’e dönen istavritlerin küçük olanlarına kıraça adı veriliyor.

Sonbahar aylarında Marmara’da görülen istavrit çeşidine Karagöz istavritidi deniyor. Sarıkanat istavriti ise yaz döneminde Karadeniz’de sıklıkla görülüyor ve sonbahar aylarında İstanbul’a geri dönüyor. Sıklıkla Tekirdağ kıyılarında avlanılan Sarıkanat’ın boyu en fazla 50 cm’e kadar ulaşıyor. Bir diğer istavrit türü olan Mavi istavrit Ege’de görülen istavrit çeşitlerinden ve boyu maksimum 25 cm’e kadar ulaşıyor.

İstavrit Nasıl Temizlenir?

Balık ile bir tarif hazırlayacaksanız mutlaka uygun şekilde temizlenmesi ve iyice yıkanması gereklidir. Hem dış özellikleri, hem de boyutları bakımından balıkların temizlenme şekilleri de değişkenlik gösterir. Bugün sizlere sevilen balık istavritin nasıl temizlendiğini anlatacağız!
İstavrit, pullu bir balık olmadığı için derisi bıçakla her iki taraftan da dikkatli bir şekilde temizlenebilir. Bu sayede balığın dış yüzeyi pürüzsüz bir forma kavuşur. Ardından bıçak yardımı ile baş bölümünden aşağı doğru bıçak ile kesik atılır. İç organları dikkatli bir şekilde çıkarılır. Ardından bol su ile yıkanır, istavrit balığını temizlemek işte bu kadar basit!
İstavrit kılçıklı bir balık olduğu için elinizle temizlemek sakıncalı olabilir, bıçak kullanmayacaksanız mutlaka bir eldiven ile bu işlemi uygulamalısınız.

İstavrit Mevsimi Nedir?

İstavrit balığının avlanma mevsimi kış ayrıdır. Bu sebeple kış mevsiminde avlanan balıkların çoğunu istavritler oluşturmaktadır.

İstavrit Nasıl Pişirilir?

İstavrit balığı farklı yöntemlerle pişirilebilir. İstavrit buğulama ya da fırında istavrit yapmak mümkün olduğu gibi istavrit tava oldukça lezzetli olur. Unlu ve tuzlu karışıma bulanan istavritler kızmış yağda kısık ateşte pişirilir. Çabuk ve kolayca pişen istavritler yanında yeşil salata ile servis edildiğinde tadına doyum olmaz!

Balık kızartmaktan bahsetmişken değerli balıklardan biri barbundan bahsetmemek olmaz. Hala denemediyseniz hemen barbun kızartma tarifimize göz atın!

Eğer tüm eviniz balık kokmadan istavrit nasıl yenir diye merak ediyorsanız, onları fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz! Bu yöntem sayesinde hem eviniz balık kokmaz hem de çok daha az yağlı bir yemek elde edersiniz. İstavritleri temizleyip yıkadıktan sonra zeytinyağı ve tuz ile harmanlayarak bir süre bekletin. Ardından her birinin sadece dış kısımlarını mısır ununa bulayın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine aktarın. Üzerine yeniden zeytinyağı gezdirin, böylece kurumadan ve lezzetli bir şekilde pişeceklerdir. 180 derecede önceden ısıtmaya başladığınız fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Dışı çıtır çıtır, içi ise yumuşacık olup ağızda dağılacak istavritleriniz hazır!

Fırında balık tariflerini seviyorsanız, mevsimi geldiğinde fırında palamutu da mutlaka deneyin!

İstavrit Nasıl Tutulur?

Sürü halinde dolaşan istavritleri ava çıkanlar genelde umduklarını bulurlar. Bu sebeple balık avına ilk kez başlayanlara tavsiye edilmektedir. Ülkemizde her mevsimde rahatlıkla avlanabilen istavrit, severek tüketilen balıklardandır. İstavrit göçebe bir balık türü olduğu için mevsimlere göre Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de dolaşır. Sürü olarak ve suyun yüzeyine yakın yaşadıkları için istavrit avı çok kolaydır.
İstavrit avcılığını genel olarak çapari, tekneden ve kıyıdan olmak üzere 3’e ayrılır. Kıyıdan ve çapari avcılığı en fazla tercih edilen avlanma yöntemleridir. Artık genel olarak balık türleri daha açıktan geçtiği için istavrit avcılığında Surf Casting balıkçılık yöntemi oldukça popüler bir hal almıştır.

İstavrit Faydaları Nelerdir?

İstavrit, küçük balıklar arasında en çok sevilenlerdendir yer alır. Lezzetinin yanında oldukça yararlı olan istavritin faydalarına göz atalım:

1- İstavrit, hormon seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur.
2- Kalp ve damar sağlığını önemli ölçüde tehdit eden kötü kolesterol probleminin çözümünde istavrit olumlu etkiye sahiptir.
3- Düzenli olarak taze istavrit tüketilmesi bağışıklık sisteminin güçlenmesine de destek olur.
4- İstavrit, damar esnekliğini sağlamaya yardımcı olur. Böylece vücuttaki kan akışının dengeli bir şekilde sağlanmasında olumlu etkiye sahiptir.
5- İstavrit tüketmek, migren ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.
6- İstavrit, birçok eklem rahatsızlığının etkilerini en aza indirmeye yardımcıdır.
7- Diğer birçok balık gibi istavrit de omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Bu sayede hafızanın güçlenmesini destekler