Buharda pişirmenin belirleyici unsuru işleme tabi tutulan ürünlerin mükemmel kalitede olmasıdır, çünkü en ufak bir şüpheli aroma buharda pişirme yöntemi ile iyice belirginleşir. En sağlıklı ve en kolay pişirme yöntemi olan buharda pişirme, sağlıklı beslenme trendinin de fenomeni diyebiliriz. Biz de bu buharda pişirme tekniği ile ilgili detayları sizin için derledik.

Buharda Pişirme Nedir?

Buharda pişirmek, suyun kaynama noktasını geçip buharlaşmaya başlaması esası ile yapılır. Pişen malzemenin kesinlikle sıcak suya temas etmemesi, gerek bir aparat/yükselti ile suyun üzerinde sadece buharla temas etmesiyle pişirilir. Klasik buharda pişirme yöntemi şöyledir; bir pişirme kabına su ile birlikte tuz ya da suyun dörtte biri kadar aromalı bulyon konduktan sonra pişirilecek malzemeyi kaynayan sıvıyla aynı düzlemde bir ızgara ya da sepet içine yerleştirmek, genellikle kabın kapağını kapayarak kısık ateşte, buharın etkisiyle pişmeye bırakmaktır. Suyuna ekleyeceğiniz elma, taze nane, tarçın, portakal gibi besinlerle farklı aromalar da elde edebilirsiniz. Bu pişirme yöntemi genellikle çabuk pişen etler ve sebzeler için uygulanır. Buharda pişirme tekniği ile özellikle diyet yemeklerinin yapılması tercih edilir.

Hafif öğünler geçirmek isteyenlerin tercihi buharda pişirme tekniği ile balık hazırlayabileceğiniz gibi Balık Pişirme Yöntemleri: Çeşitlerine Göre Balık Pişirme yazımızda farklı balık pişirme tekniklerini de görebilirsiniz.

Buharda Pişirmenin Faydaları

Buharda pişirme, besin öğeleri kaybının en aza indirgenerek besin değerinin korunduğu çok sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Besinlerin vitaminlerini ve kolay çözünen minerallerini korur. Düşük basınçla pişirmeyle proteinin zarar görmesi engellenir. Buharda pişirme tekniği ile besin içeriğindeki nişasta kırılarak daha yumuşak hale gelmesini sağlar. Steaming pişirme yöntemi yiyeceklerimizi damak tadına uygun, sindirilebilir hale getirir. Buna karşılık, pişirme süresi uzundur ve birlikte sunulan soslar önemli bir rol oynar. Besinlerden kaynaklanabilecek bakteri içeriğini ortadan kaldırarak yemeğimizi güvenli hale getirir.

Buharda Sebze Pişirme: Sebzeler Neden Buharda Pişirilir?

Mevsiminde olan sebzelerin aroma ve beslenme değerlerini daha iyi koruyabilmek adına tercih edilir. Kereviz buharda pişer mi sorusu en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Kereviz de dahil olmak üzere patates, rezene, bezelye, havuç, Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, kabak, taze fasulye, hindiba gibi sebzeler usulüne uygun hazırlandıktan sonra buhar tenceresine yerleştirilerek kolaylıkla pişirilir.

Her yemekte olduğu gibi sebzelerin de diri kalanları yani al dente kıvamında pişenleri makbul. Bunun için kullanılan tekniğe ise blanşe etmek deniyor. Özetle, sebzelerin kaynar suya hızlıca batırılıp çıkarılması ve hemen arkasından soğuk sudan geçirilmesi işlemi diyebiliriz. Sebzelerinizi sağlıklı şekilde tabağınıza taşıyabileceğiniz bu yöntemin detayları ise yazımızda…

Buharda Brokoli Haşlama

Brokoliler buharda pişirme süzgeci üzerine konur ve kapağı kapatılır. Orta ateşte ortalama 10 dakika haşlanmaya bırakılır. Çok ölmemesine dikkat edilmelidir.

Buharda Kabak Pişirme

Kabakları iyice yıkadıktan sonra şeritli biçimde soyun. Soyduğunuz kabakları parmak kalınlığında daireler olacak biçimde dilimleyin. Derin bir tencerenin yarısına kadar suyla doldurun ve üzerine buharda pişirme süzgeci yerleştirin. Su kaynadıktan sonra kabakları yerleştirin ve yaklaşık 10 dakika boyunca iyice yumuşayana kadar pişirin. Sos, yoğurt ya da üzerine kıyılmış dereotu ekleyerek servis edebilirsiniz.

Patates Buharda Nasıl Pişirilir?

Buharda patates için bir tencerede su kaynatılır ve içerisine buharlı pişirme süzgeci yerleştirilir. Kabukları soyulup küp küp ya da istenen şekilde doğranan patatesler süzgece konur. Yaklaşık 8 ila 10 dakika buharda haşlanan patatesler servise hazır hale gelir.

Buharda Sebze Kaç Dakikada Pişer?

Buharda sebze pişirme genellikle 10 ila 15 dakika gibi sürede tamamlanır. Pişme kontrolü yaparken buharın dışarı çıkmasına engel olmak için tencerenin kapağını sık açmayın. Zira bu durum sebzelerin haşlanma sürelerini uzatır.

Buharda Pişirme Sağlıklı Mı?

Buharda pişirme en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Besinlerin vitaminlerini ve kolay çözünen minerallerini korur. Düşük basınçla pişirmeyle proteinin zarar görmesi engellenir. Sindirimi kolaylaştırır.

Buharda Pişirme İçin Gereken Aparatlar/Araçlar

Buhar makinesi, buhar tenceresi ya da süzgeç, delikli buhar aparatlarıyla tencere içinde düşük basınçta buharda pişirme yapmak mümkündür. Buharı oluşturan suyun yiyeceğe değmemesi gerekir. Su ve zaman kaybını önlemek için mutlaka kapağı kapalı pişirilmelidir. Her besinin pişme süresi farklıdır.

Blind Baking (Kör Pişirme) Nedir?

Muhteşem kıtırlıkta hamur işleri yediğinizde hep aklınıza gelen soru: “Nasıl bu kadar kıtır olabiliyor?” ise, işte cevabı: Blind Baking, yani Kör Pişirme. Kör Pişirme; tart hamurunun, içini doldurmadan önce ön pişirmeden geçirilmesi işlemine veriliyor. İşte, pastacılıkta bir başka pişirme tekniğinin detayları…