Kırmızı et, tavuk, hindi ya da balığın farklı pişirme teknikleri olduğu gibi, etlerin farklı bölümlerinin pişirme teknikleri de değişkenlik gösterir.
Lezzetli bir et yemeği hazırlamak için et pişirme yöntemlerini ve et pişirme derecelerini iyi bilmek gerekir. Uygun olmak bir yöntemle ve dayanmayacağı sıcaklıklarda eti pişirmek hem onu kurutacak hem de besin değerini azaltacaktır. Aksine et pişirme seviyeleri düşük tutulduğunda etiniz iyi pişmeyecek bu da sağlıksız bir durum oluşturacaktır. Öyleyse gelin uluslararası et pişirme tekniklerine birlikte göz atalım!
Izgarada Et Pişirme Teknikleri
Izgara et pişirme yönteminde mutlaka mangal olmasına gerek yoktur. Elektrikli ızgarada, fırının ızgara gözünde ya da yağsız bir tavada ızgara et pişirilebilir. Izgara pişirme yönteminde önemli olan etin kurutulmamasıdır. Oldukça sağlıklı bir yöntem olması sebebiyle hem etler hem de sebzeler sıklıkla ızgara olarak tercih edilir. Leziz bir ızgara tarifini de buraya bırakalım: Antrikot ızgara. Mutlaka deneyin!
Kuşbaşı Et Pişirme Teknikleri
Kuşbaşı et pişirme tekniği oldukça basittir. Ancak etin çeşidi önemlidir; dana eti daha uzun sürede pişerken kuzu eti daha çabuk pişebilir. Yapışmak bir tava ya da düdüklü tencere kuşbaşı et pişirmek için uygun olacaktır. Ocak düşük ayarda açılmalı ve et suyunu çektikçe iyi pişene kadar azar azar su eklenmelidir.
Kırmızı Et Pişirme Teknikleri
Kırmızı et pişirme teknikleri aslında tüm yöntemleri içerir. Kırmızı etin bölümüne göre farklı teknikler uygulanır. Pirzola için ızgarada pişirme yöntemi harika olurken, antrikot döküm tavada enfes olacaktır. Etinizin çeşidine göre uygun pişirme yöntemini seçerek onun lezzetine lezzet katabilirsiniz!
Kavanozda Et Pişirme Teknikleri
Kavanozda et pişirme son dönemde popüler olmuş farklı bir pişirme yöntemidir. Kavanoza alınan kuşbaşı etlerin yanına dilediğiniz sebze eklenir ve pişmek üzere fırınlanır. Burada önemli nokta kavanozların ısıya dayanıklı olduğundan emin olmaktır. 200 derece fırında 2 saat kadar pişen etler lokum kıvamında bir güveç lezzetine sahip olacaktır!
Yumuşak Et Pişirme Teknikleri
Etin yumuşak kalmasını etkileyen iki faktör vardır; ilki kurutmadan pişirilmesi, ikincisi de iyi marine edilmiş olmasıdır. Yumuşak et pişirme tekniği biraz farklılık gösterir. Eğer yahni gibi tencere yemeklerinde etinizin yumuşamasını istiyorsanız kısık ateşte uzun süre pişirmeniz gerekir. Ama antrikot ya da biftek gibi etlerin önceden marine edilerek yumuşatılması ve kısa süre yüksek ateşte mühürlenerek pişirilmesi gerekir. “Et nasıl marine edilir?” yazımıza göz atmanızı öneririz.
Mangalda Et Pişirme Teknikleri
Mangalda et pişirmenin ustaları genelde aile babalardır! Özenle yaktıkları mangallarına tüm Pazar günlerini feda edebilirler ve bu görevi evdeki başka kimseye vermeye de niyetleri yoktur. Çünkü mangal onlar için bir keyif haline gelmiştir!
Mangalda et pişirmek kolay gibi görünse de oldukça emek isteyen bir yöntemdir. Mangal çok alevli olmamalıdır, etlerin hemen yanmasına sebep olur. Eğer alevi geçtiyse ya da iyi tutuşmadıysa da etler iyi pişmeyecektir.
Mangalda tam kararında köfte pişirmek isterseniz sizi hemen cızbız köfte tarifimize davet edelim!
Mangalda pişirme yöntemini uygulamadan önce etlerin de doğru seçimi çok önemlidir. Siz de bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz mangallık et çeşitleri yazımıza mutlaka göz atın.
Tavada Et Pişirme Teknikleri
Tavada et pişirme yöntemi en pratik yöntemlerden biridir ama dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Öncelikle tavanın ısındığından emin olduktan sonra etler eklenmelidir. Tava değil etler yağlanmalıdır ve ondan sonra tavaya alınmalıdır. Tavaya etler birden doldurulmamalı pişmeleri için alan bırakılmalı, sırayla pişirilmelidir. Etin çeşidine göre ocağın derecesi ayarlanmalıdır.
Hindi Eti Pişirme Teknikleri
Hindi biraz zor piştiği için hindi eti pişirme tekniklerini iyi bilmek gereklidir. Hindi, öncelikle iyice temizlenmeli ve suda yıkanmalıdır. Pişirmeden önce üzerinin iyice tütsülendiğinden emin olunmalıdır.
Hindi etinizin yumuşak, lezzetli ve nar gibi kızarmış olması için doğru şekilde marine edilmelidir. Ayrıca hindiyi düdüklü tencerede haşlayarak ön pişirme de yapabilirsiniz. Hindiyi pişireceğiniz tepsi, hindiyi koyduğunuzda yanlarında boşluk kalacak, pişirme suyu taşmayacak ebatta olmalıdır.
Hindiyi fırınlamadan önce fırça yardımıyla üzerine bal ve tereyağı sürmeniz hindinizin nar gibi kızarmasını sağlayacaktır. Hindiyi fırında pişirecekseniz, fırın önceden ısıtılmış olmalıdır.
Fırından çıkardığınız hindinin piştiği süre kadar beklemesi tavsiye edilir. Sabahtan pişireceğiniz hindi daha lezzetli olacaktır.
Erken pişirme yapamadıysanız hindinizi servis etmeden önce mutlaka oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.
Et Mühürleme Nasıl yapılır?
Et pişirme teknikleri arasında oldukça önemli olan mühürleme genelde önemsenmese de etin lezzetinde büyük rol oynar. Et mühürlemeye geçmeden önce iyi et nasıl seçilir yazımızı da buraya bırakalım.
Tava ısındıktan sonra, eti yerleştirin ve bir süre hareket ettirmeden bırakın. Tavadan çıkan sesler, duman ve koku sizi korkutmasın, etiniz hemen yanmayacaktır sadece pişmeye başladı. Eğer et mühürlemeyi döküm bir tavada yapıyorsanız, etin bir yüzünün mühürlenmesi 3- 5 dakika almaktadır. Bu süreyi damak tadınıza göre belirlemelisiniz.