Çocukluğumuzdan beri orman deyince aklımıza ilk gelenlerden biri olan kestane ağacı, mutfaklarımıza da enfes bir malzemeyi kazandırıyor! Kış aylarının en popüler sokak lezzetlerinden biri haline gelen kestanenin tüm detaylarını anlatıyoruz!
Kışı hatırlatan kestane, hava sıcaklıkları düşmeye başlayınca sokak satıcılarının tezgahlarında görülmeye başlıyor.

Kestanenin Faydaları

● Kestane, yüksek C vitamini içeriği ile kolesterolün düşürülmesine yardım eder.
● Kestanenin içindeki ikincil bitki maddeleri yüksek bir antioksidan potansiyele sahiptir.
● Kestane, lif ve karbonhidrat içeriği ile oldukça doyurucu bir besindir ve uzun süre tokluk sağlar. Lifli kan şekerinin dengesinin korunmasına yardımcı olur.
● Kestane, zengin kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriği ile kemik ve diş sağlığını destekler.

Kestane Nerede Yetişir, Hangi Mevsimde Yetişir?

Kestane ağacı kayıngiller familyasından gelir ve tariflerimizde kullandığımız kestane, ağacın verdiği dikenli meyvelerin içinden çıkan tohumlardır.
Kestane halihazırda öncelikli olarak Türkiye'de yetişiyor. Genellikle Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesinde yaygın olarak görülse de Bursa ve civarında üretilen kestane şekeri sayesinde bilinen bir üne sahip.

Kestane Nasıl Pişirilir?

Kestanenin kullanım şekilleriyle devam edelim. Kestane fırında veya ocakta hazırlanabiliyor. Ayrıca haşlanarak da tüketiliyor. Kestane tatlılara, pilavlara ve yemeklere konulan kestanenin püresi de yapılıyor ve genellikle et yemeklerinin yanında servis ediliyor.
Fırında kestane nasıl yapılır merak ediyorsanız sizi hemen tarifimize davet edelim!

Kestane Nasıl Saklanır?

Kestaneleri pişirmeden aşağıdaki şekilde saklanmalıdır:
● Oda sıcaklığında 1 haftaya kadar muhafaza edilebilir.
● Kestaneler, kuru bir kabın içerisine konularak derin dondurucuda da saklanabilir. Derin dondurucuda 1 aya kadar kalabilir.
● Kestanelerin buzdolabında saklanabilmesi için, buzdolabı poşetleri kullanılmalıdır ve buzdolabı poşetlerin ağzı sıkıca düğümlenmelidir. Ardından poşetin üzerinde kürdanla ufak delikler açılarak, buzdolabın yerleştirilmelidir. Kestaneleri bu şekilde, 1-2 haftaya kadar muhafaza edilebilir.

Biraz fazla kestane pişirdiyseniz ve ertesi güne kaldıysa nasıl saklanmalıdır, anlatıyoruz!
Pişmiş ve kabukları soyulmuş kestaneleri saklamak için öncelikle porsiyonlara ayrılmalıdır. Sonrasında alüminyum folyoya sarılmalı ve buzdolabı poşetine konulmalıdır. Pişmiş kestaneler bu şekilde derin dondurucuya yerleştirerek 2 ay boyunca muhafaza edilebilir.

Kestaneli Tarifler

Kestaneli tariflere geçmeden önce pişirmek için nasıl kesileceğinden de bahsetmek isteriz. Bir süre suyun içinde bekleterek yumuşayan kestaneleri boydan boya keskin bir bıçakla çizebilirsiniz. Bu sayede piştikten sonra kabuğundan kolayca ayrılacaktır!

Waffle, genelde dışarıda yenen bir tatlı olsa da biz bu durumu değiştireceğimizi düşünüyoruz! Soğuk havalarda evde tatlı krizlerine çözüm bulmanın en leziz yollarından biri kestaneli waffle hazırlıyoruz! Hemen hemen herkesin severek yediği bir tatlı olan waffle’ın kestaneli versiyonu için sizi böyle alalım!

Kestane ve beyaz çikolata birlikteliği kulağa çok güzel gelmiyor mu? İnanın damağınızda da leziz bir tat bırakıyor. Yumurta sarıları ve beyazları ayrılıyor ayrı yerlerde farklı malzemelerle çırpılıyor ve sonunda bu ikisi tekrar kavuşuyor. Kavuşmalarını da fırında kutluyor ve son olarak bizimle paylaşıyorlar. Sonrasında beyaz çikolatalı kestaneli karışımın kendini tabağa bırakıyor. Öyleyse hemen kestaneli sufle tarifimize göz atın!

Tam da kış aylarına yakışacak bir kek tarifi denemek ister misiniz? Kış aylarının en sevilen yiyeceklerinden biri olan kestanenin kek tarifinin içinde olduğunu hayal edin, mutluluk bir dilim kekin içinde saklı! Çay saatlerinin aranan tarifi olacak kestaneli armutlu kek aynı zamanda şık sunumuyla misafirlerinizin kalbini çalacak bizden söylemesi. Malzemeler hazırsa sizi hemen tarife alalım!