Hanımlar, beyler! Hazırsanız bugün bu yazımızda yemeklere ve soslara renk katan, lezzetiyle son dönemlerin favorisi olan fesleğeni konu alacağız. Fesleğen nedir ve fesleğen ne işe yarar gibi soruların cevabını da tabii ki paylaşıyor olacağız. :)
Sonrasında da fesleğen ile yapılan tariflerden kısaca bahsedeceğiz ve sizleri mutfaklarınıza bekleyeceğiz.
Rengiyle ayrı, kokusuyla ayrı ünlü olan, lezzetiyle de bizleri adeta büyüleyen fesleğen için kesinlikle damak çatlatan bir lezzet olduğunu, yiyenlerin tekrar tekrar yemek istediğini söyleyebiliriz. Yeşil rengini çok sevip yemeklerde de yeşili tercih edenler, bu bitkimiz tam sizlik. :)
Haydi o zaman hızlıca fesleğen nedir öğrenelim ardından da fesleğenin faydalarına değinelim ve evde fesleğen bakımı nasıl olur sırasıyla başlıklar halinde inceleyelim. :)
Baştan Başlayalım: Fesleğen Nedir?
Mutfaklarımızda, özellikle soslarda yer verdiğimiz fesleğen, ballıbabagiller familyasına ait ve ılıman bölgelerde yetişmeyi seven tek yıllık bir bitkidir. Bu lezzetli mi lezzetli bitkimizin kökeninin Asya’ya dayandığını söyleyebiliriz.
Sıcak havayı seven fesleğen, ülkemizde de Akdeniz ikliminin hakimiyet gösterdiği bölgelerde yetiştirilmektedir. Güneşi oldukça çok seven fesleğen, yaprakları kuruduğunda dahi, sulandığında tekrardan yeşillenen bir bitkidir. Anka kuşu gibi. :)
Genellikle mutfaklarda yemeklerin üzerini süslemek için ya da bazı malzemeler ile çekilip püre haline getirildikten sonra sos olarak kullanılmaktadır.
Kısaca fesleğenin ne olduğunu, nerelerde kullanıldığını öğrendik. Gelin şimdi de bu güzel mi güzel bitkimizin çeşitlerine hızlıca göz atalım. Ne acelemiz var demeyin lütfen. Tariflere geçmek için sabırsızlanıyoruz. :) Eminiz ki vereceğimiz tarifleri çok seveceksiniz ve hemencecik yapmak isteyeceksiniz. :)
Fesleğen Çeşitleri Nelerdir?
İtalyanların meşhur tariflerinden bir tanesi de pesto sosudur. Pesto sosunu daha önce yemeyen ya da hazırlamayan yoktur diye düşünüyoruz. :) Lezzetiyle adından böyle söz ettiren, aynı zamanda da oldukça popüler olan pesto sosun fesleğenden yapıldığını biliyor muydunuz peki?
Bu bölümde uzun uzun pesto sosu anlatmayacağız fakat sizler için fesleğenin çeşitlerine detaylıca değineceğiz. :) Fesleğen bitkisi pazarda sıkça karşılaştığımız ve evlerimizin balkonunda annelerimizin saksıda yetiştirdiği o meşhur kokulu bitkidir.
Peki fesleğen çeşitleri nelerdir tek bir tane mi var yoksa birden çok çeşidi mi var gelin inceleyelim. :)
Yaygın olarak bilinen 8 tane fesleğen çeşidi bulunmaktadır.
-Tarçın fesleğen, çok fazla büyümeden hasat edilen fesleğen türüdür.
-Baharatlı çalı fesleğen, yaprakları gövdeden ayrılmadan kullanılan fesleğen türüdür.
-Opal fesleğen, tadı karanfile benzetilen koyu, mor renkteki fesleğen türüdür.
-Karışık tomurcuk fesleğen, soslarda kullanılan ve aromatik yönü ağır basan fesleğen türüdür.
-Limon fesleğen, balık sofralarında ve soslarda sıklıkla kullanılan, ekşi tada sahip olan fesleğen çeşididir. Klasik fesleğenden bu yönüyle ayrılır.
-Ceneviz fesleğeni, tadı şekerlimsi olan ve soslarda kullanılan fesleğen türüdür.
-Tayland fesleğeni, anason aromasına sahip fesleğen çeşididir.
-Afrika mavisi fesleğen, et ve tavuk yemeklerinde sos yapımında kullanılan fesleğen çeşididir.
Gördüğünüz gibi bir sürü fesleğen çeşidi var aslında. :)
Fesleğenin Özellikleri Nelerdir?
Fesleğen çeşitlerini öğrendik. Buyurun şimdi de fesleğenin özelliklerine göz atalım. :)
-Fesleğenlerin boyları 20-60 cm arasında değişiklik gösterir.
-Renk tonları açık yeşilden mora doğru değişiklik gösterebilir.
-Yaprakları yumuşak dokuya sahiptir.
-Soğuk havaya karşı oldukça dirençlidir.
Fesleğenin Faydaları Nelerdir?
Geldik hepimizin en çok merak ettiği aşamaya. Yediğimiz şeyin vücudumuza ne gibi faydası olduğunu bilmek bizce çok önemli. Eminiz ki siz de yediğiniz şeylerde en çok faydalarını göz önüne alıyorsunuzdur. :)
Fesleğenin ne olduğuna, özelliklerine ve hatta çeşitlerine bile değindik. Gelin şimdi de bu güzel bitkimizin mucizevi faydalarına bir bakalım. :) Tadı ve görüntüsüyle roka, maydanoz, tere, dereotu gibi yeşilliklerden farklı olan fesleğen faydalarıyla da farklılık gösterir.
Fesleğenin bilinen en büyük faydası hastalıklara karşı direnmemiz için antioksidan barındırmasıdır.
Diğer bilinen başlıca faydaları ise şöyle sıralanabilir:
-Kanserle mücadele eder.
-Bağışıklık sistemini güçlendirir.
-Vücutta enfeksiyon oluşumunu engeller.
-Stresi yatıştırır ve zihin sağlığını destekler.
-Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı savaşanların bir numaralı dostudur.
-Son olarak da ciltteki akne problemlerine karşı iyi gelir.
Fesleğen için her derde deva diyebiliriz kesinlikle. :) Gelin o zaman faydalarını saymakla bitiremediğimiz güzel mi güzel fesleğenlerimizin nasıl yetiştirildiğine birlikte bir göz atalım. :)
Fesleğen Nasıl Bakılır ve Yetiştirilir?
Bu bölümde de fesleğen kaç günde bir sulanır ve evde fesleğen bakımı nasıl olur gibi konulara ışık tutmaya çalışacağız. Aynı zamanda da fesleğen nasıl yetiştirilir, sizler için açıklayacağız. Haydi gelin bunlara bir göz atalım. :)
Fesleğen, bakımı oldukça kolay olan ve zahmetsiz bir bitkidir. Kısaca şöyle diyebiliriz ki bir bitki beslemek istiyorsanız ve deneyiminiz yoksa başlangıcınız kesinlikle fesleğenle olmalıdır. :)
Balkonunuzda otururken ya da mutfağınızda yemek yerken fesleğen kokusu eşliğinde keyifli anlar yaşayabilmeniz için evde fesleğen bakımı nasıl olur gelin adım adım inceleyelim. :)
Öncellikle her yerde tohumunu ve fidesini rahatlıkla bulabileceğimiz fesleğenleri alıyoruz. Fesleğen mineralli toprakları sever. Toprağı seçerken özenle buna dikkat edip, saksının yarısına gelecek kadar toprak dolduruyoruz. Toprağı bastırmadan, saksının içerisine yavaş yavaş ekleyip saksıyı sallıyoruz ve fidenin toprağa tutunmasını sağlıyoruz. Sonrasında fidemize ilk can suyunu veriyoruz. Toprağı boğmadan, yavaş yavaş dinlenmiş suyu ekliyoruz fidemizin saksısına. :)
Fesleğenlerimiz yetişmeye başladı. Gelin şimdi de evde fesleğen bakımı nasıl olur bakalım.
Fesleğenin güneşi çok sevdiğini söylemiş miydik? Yalnız unutmayın, fesleğenlerin tamamen güneşte kalması, kurumalarına neden olabilir. O yüzden yarı gölgeli bir alanda tutmaya özen göstermelisiniz. Yağmurlu ve soğuk günlerde de saksıyı içeride tutmalısınız. Haftada bir ya da iki defa sulama işlemini ihmal etmemelisiniz.
Ara ara fesleğene budama işlemi uygulamalısınız. Çürüyen ve kuruyan yapraklarını çöpe atmalısınız.
Yukarıda bahsettiğimiz işlemleri uyguladığınızda ‘’Fesleğen neden kurur?’’ sorusunu sormayacaksınız emin olun. :) Haydi o zaman sabırsızlıkla yazının sonlarına doğru gelirken, en eğlenceli kısma geldiğimizi de belirtelim.
Evet! Fesleğen nedir öğrendik, özelikleri nedir, faydaları nedir, nasıl yetiştirilir hepsini öğrendik. Buyurunuz şimdi de hangi fesleğen yenir onu öğrenelim. :)
Hangi Fesleğen Yenir?
Fesleğenin soslarda ve makarnalarda kullanılabildiğini söyledik. Gelin şimdi de detaylıca bir göz atalım hangi fesleğenin nerelerde kullanıldığına. :)
Tayland fesleğeni, aromasının yoğun olmasından ve pişirildiğinde aromasından ve lezzetinden bir şey kaybetmemesinden dolayı yemeklerde en çok tercih edilen fesleğen çeşididir. Bir diğer yenilebilen fesleğen (ve en çok tercih edilen fesleğen) çeşidi mor fesleğendir.
Yaprakları diğer çeşitlerine göre daha geniş olan mor fesleğen, kokteyl ve şurup yapımında sıkça tercih edilmektedir. :)
Hangi Fesleğen Yenmez?
Tüm fesleğen çeşitleri bir şeylerin içerisine katılarak yenilebilmektedir. Bizim önerimiz ise süs fesleğenlerin çiğ olarak yenilmemesidir.
Fesleğen Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Nihayet en eğlenceli, en renkli ve en güzel bölüme geldik. Yemek yemek, hepimizi kesinlikle çok mutlu eden bir eylem. :) Hele ki bu yemekler lezzetli mi lezzetli soslarla ya da bitkilerle hazırlanmışsa! Kesinlikle o zaman tadından yenmez hale geliyor.
Fesleğen soslarda, makarnalarda, salatalarda, sandviçlerde ve köftelerin yanında kullanılan bir bitkidir. Gelin şimdi de birbirinden lezzetli 3 tane fesleğenli tarife değinelim kısaca. :)
1 - Fesleğen Soslu Levrek Tarifi
Faydalarını ve lezzetini saymakla bitiremediğimiz levrek, fesleğen sosu ile buluşunca adeta lezzet şöleni oluşuyor. :)
Fesleğen soslu levrek tarifi ile sevdiklerinizle aynı sofrada buluşmaya ne dersiniz?
2 - Kremalı Fesleğenli Spaghetti Tarifi
Sofralarınızda İtalyan rüzgarları estireceğiniz kremalı fesleğenli spaghetti tarifini, tarif defterinize mutlaka izlemelisiniz.
3 - Fesleğenli Karides Tarifi
Akdeniz mutfağından mahrum kalmak istemiyorsanız fesleğenli karides tarifi ile mutfaklarınızda Akdeniz rüzgarları estirebilirsiniz.