Denizlerimizde yaklaşık 30 cm civarında olan uskumru, kuzey denizlerinde 50 cm’e kadar ulaşıyor. Yaz aylarında Karadeniz’de bulunan balık, eylül ve ekim aylarından kış sonuna kadar Marmara’da kalıyor. Büyüklüğüne göre 3 farklı isimle adlandırılıyor. En küçük olanı kalinarya olarak adlandırılıyor. 20-25 cm civarında yağlı olan uskumru olarak adlandırılırken, dönüşte olanlara ise çiroz ismi veriliyor.
Uskumru hangi ayda yenir derseniz, en lezzetli olduğu eylül ve ocak ayları arasında istediğiniz zaman tüketebilirsiniz. Pulsuz ve yağlı bir balık olan uskumrunun sıklıkla ızgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması yapılıyor. Şubat ayından itibaren ise tavası öneriliyor. Uskumru, yüksek miktarda Omega 3 içeriyor. Ülkemizde çıkarılanların yanı sıra Norveç’ten gelen uskumrular da fazlasıyla tercih ediliyor.
Uskumru kadar leziz ve sağlıklı diğer balık tariflerine göz atmak için hemen tıklayın!
Uskumru Balığı Nasıl Pişirilir?
Uskumru balığı fırında, buğulama ve kızartma şeklinde pişirilebilirken aynı zamanda meze olarak da tüketilebilir. Uskumru konserve başta olmak üzere füme ve lakerda ya da çiroz gibi lezzetler de harika olacaktır.
Lezzetli bir uskumru menüsü hazırlamak için balığınızı soslayıp pişirebilirsiniz. Uskumru sosu da diğer balıklarda yaptığınız gibi zeytinyağı, limon, sarımsak ve sevdiğiniz baharatlardan oluşur. Uskumrulu tariflerde tabağınıza salata, sebze ve meze ekleyerek sofranızı zenginleştirebilirsiniz.
Uskumru küçük bir balık olmadığı için daha rahat tüketilmesi için sunumlarda geniş bir tabak kullanmanız faydalı olacaktır.
Uskumru fırında kaç dakikada pişer, uskumru nasıl kızartılır diye merak ediyorsanız, yazımızın devamında sizin için detaylıca anlattık!;
Uskumru Balığının En Küçük Hali
Uskumru balığı büyüklüğüne göre üç değişik isimle anılır. En küçüğünün adı kalinaryadır. 20-25 cm boylarında ve yağlı olanları uskumru, dönüş uskumrusu ise çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalanan uskumru balıklarına ise lipari denir. Uskumru bir dip balığı mı sorusu aklınıza gelecek olursa, uskumrunun bir yüzey balığı olduğunu söyleyebiliriz.
Uskumru Faydaları
Uskumrunun besin değeri yüksektir ve çok iyi bir bir protein kaynağıdır. Normal boyutlarda bir uskumru filetosu 20,8 gram protein içerir. Ayrıca Omega 3 ve yağ asitleri açısından zengindir, yüksek amino asit kaynağıdır.
Uskumru Nasıl Temizlenir?
Uskumru, pullu bir balık olmadığı için kolayca temizlenebilir. Bir bıçak yardımıyla derisinin üzeri hafifçe tıraşlanır ve kaygan sıvımsı yapı ortadan kaldırılır. Her iki tarafına da aynı işlem uygulanır. Uskumrunun başı, tercihinize göre pişirmeden önce veya sonra kesilebilir.
Uskumru Kaç Kalori?
1 adet orta boy uskumru balığı 174 kaloridir. Diyet listelerine kolaylıkla dahil edilebilen uskumru oldukça düşük kalorilidir ancak yanında tüketilen ekmek ve meze miktarına dikkat edilmelidir.
Uskumru Mevsimi
Genelde balık sezonu bizim ülkemizde kış aylarıdır. Uskumru için de aynı durum geçerli. Yılın tamamında tezgahlarda bulunabilen uskumrunun tazesi eylül ve ocak ayları arasında tüketilebilir.
Uskumru Kılçıklı mı?
Uskumru büyük kılçıklara sahip olması sebebiyle, kolayca kılçıklarından arındırılabilir ve tüketilebilir. Küçük balıklar gibi tüketirken çok fazla kılçıkla karşılaşılmaz.
Uskumru Nasıl Kızartılır?
Uskumru, büyük bir balık olduğu için kolayca tavada kızartılabilir. İlk önce balıklar yıkanıp tuzlanır, un ve mısır unu karışımına bulanır. Kızgın yağda önlü arkalı kızartılır ve hazır!
Izgara Uskumru
Besleyici ve doyurucu uskumru balığını, hafif ve sağlıklı bir şekilde pişirmek için ızgara yapıyoruz! Bildiğiniz balık ızgaraları ile aynı şekilde pişirilen uskumrunun yanına farklı olarak harika bir salata hazırladık. Uskumruların üzerini de muhteşem bir sosla süsledik. Lezzetine doyum olmaz ızgara uskumru tarifimiz için sizi böyle alalım!
Balık Ekmek Tarifi
İstanbul’un simgeleşmiş sokak lezzetlerinden balık ekmek, yemektekeyifvar.com farkı ile evinizde! Üstelik uskumru ile hazırlaması hem çok ekonomik hem de çok pratik. En uygun fiyatlı protein kaynaklarından biri olan uskumru, çıtır ekmek ve bol kırmızı soğanla buluşunca dışarıda yediklerinizi aratmayacak.
Balık Dürüm
Genelde balık dürümü, ton balıklı wrap olarak duymuş olabilirsiniz ama bu defa leziz uskumru balığını kullanarak hazırlayacağız. Balık tabağını adeta paket olarak içinde barındıran dürümler, salata ve balık sosunu ayrı ayrı servis etme zahmetinden sizi kurtarıyor. Öyleyse gelin balık dürüm tarifimizi hemen deneyin!
Bonus: Salata Tarifleri
Balık konuşulduğunda ve balık tarifleri verildiğinde salatadan bahsetmemek olmaz. Herkesin balık yanına salata tercihi farklı olsa da çok sevilen birkaç salata tarifimizi buraya bırakalım. Afiyet olsun!
Roka Salatası
“Balığın eşlikçisi nedir?” diye sorsalar herhalde aklımıza ilk gelen roka olur! Roka salatası yapımı için Knorr Tatlı Kırmızı Biberli ve Maydanozlu Salata Sosu kullandık. Çeşitli kuruyemiş, meyve ve bakliyatlarla zevkinize göre uyarlayabileceğiniz roka salatası tarifi, oldukça kolay ve pratik. Videolu anlatımlı roka salatası tarif için sizi böyle alalım.
Semizotu Salatası
Her yemeğin yanına yakışacak semizotu salatası tarifi karşınızda! Taze sebzelerle hazırlayacağınız domates, salatalık ve kırmızı soğan birlikteliği bu salataya çok yakışacak. Sirkeli suda beklettiğiniz semizotunu kuruladıktan sonra saplarından ayırarak en pratik şekilde hazırlayabilirsiniz. Servis ederken nar ekşisi ilave etmeyi unutmayın!