Biraz uğraştırıcı gibi görünse de sizin için hazırladığımız buzdolabı temizliği nasıl yapılır konusunda 5 adımı takip ederek, harika sonuçlar elde etmemeniz için hiçbir sebep yok! Buzdolabı nasıl temizlenir sorularınızı duyar gibiyiz, hemen adımlarımıza geçelim mi ne dersiniz?
Bazen yiyeceklerinizi ne kadar doğru saklarsanız saklayın, ağzı sıkı kapanmamış bir saklama kabından buzdolabınıza yiyecekler dökülebilir ya da kabınız sızdırabilir. Dolabın kenar köşelerinde unuttuğunuz bir parça yiyecek de bozularak buzdolabınızı kötü kokutabilir. Eğer buzdolabınızın kapağını açtığınızda kötü kokular etrafınızı sarıyorsa, doğru yerdesiniz buzdolabı nasıl temizlenir öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.
Buzdolabı temizliği hakkında tüm detayları öğrenmek için Buzdolabı Nasıl Temizlenir yazımıza da mutlaka göz atın!
1- Buzdolabı Kokusu Nasıl Gider?
Buzdolabı nasıl temizlenir kısmına geçmeden önce dolabın fişini çekin ve içindeki gıdaları boşaltın. Zamanı geçmiş olanları ayıklamak için yiyecekleri kontrol edin ya da koku verdiğini düşündüğünüz gıdaları çöpe atın. Aşağıda vereceğimiz adımları uygulayarak buzdolabı temizliğini tamamladığınızda da koku probleminden kurtulmuş olacaksınız. Buzdolabı kokusunun giderilmesi için detaylı bilgi için Temiz Sözlüğün Buzdolabı Kokusu Nasıl Gider? yazısına da göz atmanızı öneririz.
2- Buzdolabı İçi Nasıl Temizlenir?
Buzdolabı nasıl temizlenir ya da buzdolabı neyle silinir sorularınızın cevabı burada ancak önce her işin başı güvenlik!
1. Buzdolabının fişini çektikten sonra içinde ne var ne yoksa çıkartın; meyveleri, sebzeleri, kutulu, paketli yiyecek içecekleri güneş görmeyen bir yere koyup üzerlerini bir bezle örtün ki kısa süreliğine de olsa soğuğu korumaya çalışın.
2. Ardından son tüketim tarihi geçmiş, bozulmuş veya bozulmak üzere olan yiyecek içecekleri çöpe atın.
3. Buzdolabı nasıl temizlenir adımlarına geçmeden önce buzdolabındaki tüm rafların boşaldığından emin olun ve sonra çıkarılabilen tüm rafları sökün.
4. Yumurta bölümü, meyve sebze haznesi, kapak tarafında yer alan bölmeleri çıkartın.
Buzdolabı nasıl temizlenir ne ile temizlenir derseniz; küçük boy bir kovanın yarısını suyla doldurun, içine 4 yemek kaşığı sirke ya da 2 yemek kaşığı karbonat koyun. Buzdolabınızı hazırladığınız karışımla temizleyin.
Çıkarılabilen Parçaların Yıkanması
Çıkardığınız rafları ve plastik bölmeleri bulaşık süngeri ve deterjanıyla elde yıkayın ve bol suyla durulayın. Buzdolabının kirden arındığına emin olurken temizleyici kimyasal maddelerden de temizlendiğine mutlaka emin olun. Yoksa beklenmedik bir anda tüketeceğiniz yiyecek ve içeceklerden kimyasal bir tat alabilirsiniz. Buzdolabı nasıl temizlenir konusunda dikkat etmeniz gereken nokta, parçaların iyi arındırılması gerektiğidir.
3- Buzluk Nasıl Temizlenir?
Buzdolabı nasıl temizlenir başlığı altında buzluk temizlenmesi en önemli noktalardan biridir. Önceden yıkadığınız parça ve bölümler kurumaya devam ederken; dondurucu bölmesini de temizlemek için boşaltın. Buzluk bölümünü temizlemek içinse; fısfıslı bir şişe içine 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonat ekleyin. Fısfıslı şişeyi iyice çalkalayın. Ardından dondurucunun her noktasına sıkarak sünger yardımıyla silin.
4- Buzdolabı Lastiği Nasıl Temizlenir?
Buzdolabının lastik bölümünde de kir bulunabilir. Bu kirlerden kurtulmak için karbonat döküp ıslattığımız diş fırçasıyla boydan boya tüm lastiği ovun. Ardından nemli bir bez yardımıyla lastiği silin. Buzdolabı nasıl temizlenir adımlarında detay temizliği oldukça önemlidir.
5- Buzdolabı Filtresi Nasıl Temizlenir?
Buzdolabı nasıl temizlenir başlığımızda, gölgede kalmış ama çok önemli olan buzdolabı filtresi temizliğine de oldukça dikkat edilmelidir. Fazla kalıntıları çöp kovasına boşaltın. Filtrenin her tarafını yıkamak için yumuşak bir ev temizleyicisi kullanın. Alternatif olarak, filtreler için özel olarak tasarlanmış temizleyiciler birçok donanım veya ev onarım mağazasında satın alınabilir. Filtreye 10 dakika boyunca suyun altında tutun. Su berraklaşıncaya kadar iyice durulayın, filtreye zarar vermemek için fazla baskı uygulamayın. Filtreyi tamamen kuruması için bir kenara alın. Kuruduğunda, filtreyi tekrar buzdolabına yerleştirin.
Buzdolabı Temizliğinde Püf Noktalar ve Son Dokunuşlar
- Raflarda olduğu gibi buzdolabının dışını da süngerin üzerine döktüğünüz bulaşık deterjanı yardımıyla silin. Süngerin nemli olduğundan ve yumuşak yüzeyini kullandığımıza emin olun.
- Nemli bir bezle ilk katı silin.
- Kuru bir bezle rafları kurulayın.
- Kuruyan rafları buzdolabının içindeki yerlerine yerleştirin. Eğer raflar nemli kaldıysa kuru bir bezle silin.
- Her bir ürünü kendi rafına yerleştirin. Yani sebzeler sebzelik rafına, süt ürünleri kapalı raflara, buzdolabında saklanması gereken ilaçları kapaklı farklı bir bölmeye yerleştirin.
- Dondurucuyu da aynı şekilde kullanma ihtimali en yüksek olanları en üste koyacak şekilde düzenleyin. Buzdolabı nasıl temizlenir konusunu hallettiğinizde yerleşimini de doğru yapmanız gerekir.
Yeni Buzdolabı Nasıl Temizlenir?
Yeni buzdolabı nasıl temizlenir konusuna gelirsek: buzdolabını çalıştırmadan önce, temiz ve yumuşak bir bezi karbonatlı ve sirkeli suda ıslatarak buzdolabının içini, raflarını ve çekmecelerini iyice silin. Ardında duru suyla rafları iyice temizleyin. Mutlaka kuru temiz bir bezle de tüm kısımları kurulayın. Nemli şekilde çalıştırdığınız buzdolabı koku oluşabileceği için iyice kurutmaya dikkat edin. Kuruladıktan sonra fişi takıp buzdolabınızı çalıştırabilirsiniz.
Yeniz buzdolabı temizliğinde çamaşır suyu, yüzey temizleyici gibi kimyasal temizleyiciler kullanmaktan kaçınmalısınız. Çamaşır suyu ile hijyen sağlayabilirsiniz fakat gıda maddelerini koyduğunuz buzdolabını deterjandan arındırmak kolay olmayabilir. Ayrıca çamaşır suyu buzdolabınızın sararmasına, yüzey temizleyiciler de çizilmesine sebep olabilir.
Yiyecekler Buzdolabı ve Dondurucuda Ne Kadar Saklanır?
Buzdolabı nasıl temizlenir, ne ile temizlenir sorularınızı yanıtladığımıza göre, yiyeceklerin bozulmaması ve koku yapmaması için de yapmanız gerekenlerden bahsedelim. Meyvelerin, peynirlerin, et, tavuk ve balık çeşitlerinin birbirinden farklı saklama süreleri mevcut, gelin bu sürelere bir göz atalım ve yiyeceklerin buzdolabında ne kadar saklanacağını öğrenelim!