Uzun yıllardan beri kozmetik sektöründe, tıpta ve yeme içme sektöründe sıklıkla kullanılan, hoş kokusu ve yeşil rengiyle bilinen bir bitkiden bahsedeceğiz bugün sizlere. Başlıktan da anladığınız üzere konumuz ada çayı!
Bu yazımızda ada çayı nedir, ada çayı ne işe yarar, nasıl içilir, faydaları ve fazla içiminde zararları nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.
Ada çayı özelliklerini öğrenmeye hazırsanız yazımızın detaylarına geçelim!
Ada Çayı Nedir?
Ada çayı ismi, Lamiaceae familyasının Salvia cinsine dahil türlerin genel adıdır. İlk olarak Marmara Adasından geldiği için Türkçede ada çayı olarak isimlendirilmiştir.
Ada çayı, demlenip bitki çayı olarak tüketilmesinin yanında, günlük hayatta pek çok alanda kullanılabilir.
Evinizdeki kuru ada çayını çay yapmanın dışında, et yemeklerinde marinasyon aşamasında aroma verici olarak kullanabilir veya yakıp tütsü olarak değerlendirebilirsiniz. Aktarlardan temin edeceğiniz ada çayı yağını ise buhurdanlığa damlatıp aromaterapide kullanabilirsiniz.
Ayrıca ada çayını hazır çay poşetleriyle tüketiyorsanız bardağınızdan çıkarttığınızda çöpe atmayın, cilt kuruluğu yaşadığınız bölgelerde 5 dakika bekletin. Ardından durulayın ve farkı görün!
Hem bedeninize hem ruhunuza hitap eden bu şifalı bitki, mutlaka her evde bulunmalı!
Ada Çayı Çeşitleri Nelerdir?
Aslında ada çayının dünya genelinde yetişen pek çok türü var ancak biz bugün, Türkiye’de en çok denk gelebileceğiniz iki tanesinden bahsedeceğiz. Bunlardan ilki “Çayır Ada Çayı” ikincisi ise “Bahçe Ada Çayı”.
Çayır ada çayı, ormanlık bölgelerde ve çayırlarda denk gelebileceğiniz ada çayı türüdür. Etrafa yoğun bir koku yayar ve bu mis koku, toplanıp kurutulduktan sonra dahi devam eder.
Bahçe ada çayı ise seralarda özel olarak yetiştirilen ada çayı türüdür. Özel bakım ister ve daha hassastır.
Ada Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Ada çayından bahsederken yararlarını ve fazla kullanımda karşımıza çıkabilecek zararlarını da konuşalım istiyoruz.
Ada çayı faydaları:
-Hazmı kolaylaştırır ve sindirimi destekler.
-Detoks özelliği vardır.
-Bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklardan korur.
-Vücuttaki stres oranını azaltır ve uyku problemine iyi gelir.
-Gargara formunda ağız içindeki yaraları tedavide kullanılır.
Fazla içilen ada çayı yan etkileri:
-Kan basıncını yükseltebilir.
-Emziren kadınlarda süt üretimini azaltabilir veya kesebilir.
-Karaciğer fonksiyonlarını etkileyebilir.
-Hormon dengesini bozabilir.
-Mide yanmasına sebep olabilir.
Evet, böylece ada çayı neye iyi gelir ve fazla tüketilmesi nelere sebep olabilir gördük. Sırada ada çayı demleme yöntemi var!
Ada Çayı Nasıl Demlenir?
“Ada çayı nasıl yapılır?” sorusunun cevabını vermeden de olmaz. Ada çayı demlemek oldukça basit bir işlem. Bunun için isterseniz bir demlik isterseniz de bir french press kullanabilirsiniz. Demlik kullanacaksanız bizim önerimiz porselen veya cam bir demlik kullanmanız. Çelik materyalli demliklerle çayınız çok lezzetli olmayabilir.
Öncelikle su ısıtıcı yardımıyla suyumuzu kaynatıyoruz. French press veya demliğe ada çayını ekliyoruz. Bir bardak su için bir tutam ada çayı olarak hesaplayabilirsiniz. Kaynayan suyu 2 dakika beklettikten sonra ada çaylarının üzerine ekliyoruz. 5 ila 10 dakikalık bir demlenme süresinin ardından ada çayı içilmeye hazır oluyor.
Ada çayını bal ve limonla servis edebilirsiniz. Ayrıca demleme aşamasında demliğe biraz ıhlamur da ekleyebilirsiniz. Böylece eğer ada çayının aroması size normalde ağır geliyorsa hafifçe kırılacaktır.
Ada Çayı Nasıl ve Ne Zaman Tüketilir?
Ada çayı gün içinde 2 bardağa kadar tüketilebilir. 2 bardaktan fazla tüketilmesi, istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Ada çayının yukarıda sakinleştirici bir etkisi olduğunu söylemiştik. Bu etkiden dolayı bu çayı gün içinde değil de akşamları tüketmenizi öneriyoruz. Özellikle uyumadan önce içilen bir kupa ada çayı, daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.
Önemli Detay: Ada Çayı Kimler İçemez?
Ada çayını kalp hastalarının, tansiyon hastalarının, çocukların, hamile kadınların ve emziren kadınların tüketilmesi önerilmez. Bu gruplardan en az birine mensupsanız ada çayı tüketmeden önce hekiminize danışmanızı öneriyoruz.
Faydalı bir bitki olmasına rağmen hormonlarınızın ve organlarınızın fonksiyonlarında istenmeyen durumlara sebep olabilir.
Bonus: Birbirinden Leziz ve Faydalı Çay Tarifleri
Ada çayı çok faydalı ve mis gibi aromasıyla enfes bir bitki çayı. Yalnız daha önce de bahsettiğimiz gibi bunun da fazlası zarar. Bu yüzden canınız bitki çayı çektiğinde tek alternatifiniz ada çayı olmasın istedik ve diğer bitki çayı tariflerimizi burada sizler için listeledik. Haydi hepsine teker teker bakalım!
1 – Soğuk Kuşburnu Meyve Çayı Tarifi
Kuşburnu mayhoş tadı ve mis gibi kokan aromasıyla en sevilen bitki çaylarından biri. Kışın içimizi ısıtan ve hastalara şifa veren kuşburnu çayını yazın sıcak günlerinde ferah ferah içmek için soğuk kuşburnu meyve çayı tarifimizi deneyebilirsiniz.
2 – Soğuk Rezene Bitki Çayı Tarifi
Rezene, yemek tariflerinde ve salata tariflerinde kullanılan hem aromatik hem de leziz bir bitki. Çayı da yapılıyor ve enfes oluyor. Özellikle uyku problemi çekenlerin ve stres seviyesini azaltmak isteyenlerin sık sık tükettiği rezene bitki çayını, bu soğuk versiyonuyla çok seveceksiniz. Haydi soğuk rezene bitki çayı tarifimizi hazırlayalım, ferahlarken rahatlayalım!
3 – Sütlü Çay Tarifi
İngiliz mutfağından çıkan leziz bir çay tarifiyle minik listemizi sonlandırıyoruz. Sütlü çay tarifi, sıradan siyah çaydan sıkılanlara yumuşak içimli enfes bir alternatif olacak. Sütünüzü ister ısıtın ister soğuk kullanın, her türlü harika olacak!
Bu birbirinden enfes ve şifa dolu bitki çaylarını mutlaka denemelisiniz. Çay saatleriniz artık daha da enfes olacak!