Öncelikle bunun için ihtiyaç listesinin uzayıp gitmesine gerek yok. Tek ihtiyacınız un, maya, su, tuz ve sabır! Pratik yöntemlerle kendi ekmeğinizi yapmak için tüm donanıma sahipsiniz. İlk seferinde doğru yapmak zorunda olmadığınızı ve bir yarışmanın içinde de yer almadığınızı şimdiden hatırlatalım.
Çavdar, arpa, tam buğday, mısır, siyez unu ve daha nicesi… Kullanabileceğiniz unlar o kadar çeşitli ki her seferinde birini deneseniz bile bitmek bilmez. Kullanacağınız unu seçme özgürlüğünüzün yanı sıra yapacağınız ekmeğin aromasını seçmek de size kalmış; cevizli, otlu, zeytinli, ekşi mayalı ve daha fazlası bir tarif uzağınızda…
Şimdi denemeye başlayıp sevdiklerinize kendi yaptığınız ekmekleri ikram edebilir, eve ekmek getirenden değil evde ekmek yapan olabilirsiniz. Hatta ustalık kazandıkça dostlarınıza evde hamburger ekmek yapımı, evde fırında ekmek yapımı gibi mini mini workshoplar da verebilirsiniz belki. Kim bilir! Unutmayın, kendi yaptığınız ekmeğinizin kokusu da dokusu da size çocukluğunuzda fırından aldığınız o mis gibi ekmeklerle doğru bir yolculuğa çıkaracak.
Garantili ve kolay evde ekmek yapımı için birçok bilgiyi yazımızda derledik. Ekmek kokusu eksik olmasın evinizden…
Evde Ekmek Yapımı ile İlgili Tüm Püf Noktaları
Ekmek Neden Sert Olur?
Ekmeğin içi elastik, nemli ve aromatik olmalıdır. Kabuğu ise çıtır çıtır… Ekmek, az mayalandığı için ya da pişme ortamındaki az nemden ötürü sert olur. Öncelikle mayalama aşamalarını gözden geçirmelisiniz. Pişirme esnasında ise nem oranını artırmak için fırına bir kapta su koymalısınız.
Ekmek Neden Kabarmaz?
Kullanılan mayanın gücü azalmış veya bozulmuş olabilir. Mayalı hamur uzun süre beklerse maya ölür ve hamur kabarmaz. Mayalı hamura yağ ilave etmek, mayalanmayı yavaşlatır. Mayalanma sonunda hamurun içinde kalan havayı kaçırmamak gerekir. Eğer hamur içindeki hava kabarcıkları giderse ekmeğiniz istenilen oranda kabarmaz.
Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür?
Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Ekmek Yaparken Fırın Önceden Isıtılır mı?
Kabarmış bir ekmek istiyorsanız, fırın alt ve üst olarak önceden ısıtılmalıdır. İdeal olan ise, önceden ısıtılmış fırında ekmek pişerken ısı ayarını önce yükseltmek ve bir süre sonra ısısını düşürmektir.
Ekmek Yaparken Yağlı Kağıt Yoksa
Yağlı kağıt veya fırın kağıdınız yoksa pişirme kabınızı önceden ısıtın ve yağlayıp hamurunuzu yerleştirin.
Hamur Nasıl Mayalanır?
Temel olarak maya için ekmeğin kalbi diyebiliriz. Maya, hamuru yoğururken su glüten ağının oluşumunu destekleyerek ekmeğin kabarması için gerekli havayı oluşturur. Pişirme esnasında ise hem mayanın oluşturduğu gaz hem de suyun buharlaşmasıyla ekmek kabarır.
Un, su veya süt, sıvı yağ, tuz, şeker, maya olarak 5 temel bileşenden oluşan ekmek, pide benzerindeki hamurlar altın oran ölçüsünde katı ve sıvıların karışımıyla dengelenerek uygulanır. Ekmek yaparken un su oranı yani altın oran miktarı 1/4 oranında artırılarak veya eksiltilerek istenilen ürünün özelliğine göre sertliği ayarlanır.
Hamur mayalamak için kullanabileceğiniz 3 çeşit maya vardır: Yaş maya, aktif kuru maya ve instant maya. Evde ekmek hamuru yaparken yaş mayanın kurutulmasıyla elde edilen aktif kuru maya ya da yaş maya kullanmayı tercih ettiyseniz, aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekletilmelidir. İnstant maya ise suda bekletilmeden doğrudan hamura karıştırılarak kullanılır. Aktif kuru mayanın yarısı kadar az oranda kullanılması gerekir. 100 gram yaş maya, 40 gram kuru mayaya denk gelir.
Hamuru mayalarken tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Mayanın aktifleşmesi için 20 ila 30 derecelik bir hava ısısı gerekir. 50 derecede mayalanma yavaşlar ve 60 derecede maya ölür. Bu yüzden de aktif kuru mayada kullanacağını su mutlaka ılık olmalıdır. Mayalanmayı hızlandırmak için şeker ilave edilebilir. Tuz ilave ederseniz mayalanma yavaşlar. Az miktarda yağ eklemeniz durumunda ise ekmek daha gevrek ve kabarık olur. Yağı kaçırırsanız, hamur çok yumuşar ve kabarma azalır.
Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Bu sayede homojen bir hamur elde edebilirsiniz. Hamur daha hızlı ve düzgün kabarır. Tuzlu bir ekmek yapmak istiyorsanız bu aşamada tuz ilave edebilirsiniz. Mayaladığınız hamuru yoğurma işlemini bitirdikten sonra bir kaba almanız ve üzerini bir bez ya da streç filmle kapatmanız gerekiyor.
İyi mayalanmış bir ekmek hamuru için en az 40-60 dakikaya ihtiyaç var. Bunun için zamanınız yoksa, 20 dakikanızı ayırarak fırınınızı uygun sıcaklığa getirin ve öyle mayalayın. Bunun için; fırınınızı 120 dereceye ayarlayın ve içerisine bir kap su koyun. Bu su, fırının içini hem sıcak hem de nemli yapacaktır. Bu da mayalanma için uygun bir ortam yaratacaktır. Fırını bu şekilde 15 dakika kadar ısıttıktan sonra kapatarak 5 dakika bekleyin. Sonrasında hamurunuzu ısıya dayanıklı bir fırın kabına alarak fırına yerleştirin. 20 dakika boyunca kapağını kapalı tutun. Sonrasında hamurun mayalandığını göreceksiniz.
Ekşi Maya Nasıl Yapılır?
Un ve suyu birleştirerek sağlıklı ekmeklere dönüştürmenin en eski ve en etkili yollarından biri, ekşi maya. Tamamen doğal şekillerde hazırlanan ekşi maya, en eski fermente yöntemi olarak kabul ediliyor. Biraz su, un ve mikroorganizmaların ortaya çıkardığı büyülü bir dünya sunan ekşi maya, becerikli ellerde biraz sabır, biraz da heyecan ile ekmeği soframızın baş köşesine taşıyor. Ekşi maya yazımıza göz atmayı unutmayın.
Yaş Maya ile Evde Ekmek Yapımı
Yaş maya ile evde ekmek yaparken dilerseniz tüm malzemeleri tek bir kapta karıştırarak yoğurabilir ve sonra mayalama aşamasına geçebilirsiniz. Hamur nasıl mayalanır başlığında anlattığımız gibi yaş mayanın aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekleterek de malzeme karıştırma aşamasına geçebilirsiniz. Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeleri yoğurduktan sonra yukarıda anlattığımız aşamalarla ekmek yapımını tamamlayabilirsiniz.
Kuru Maya ile Evde Ekmek Yapımı
Evde ekmek hamuru yaparken yaş mayanın kurutulmasıyla elde edilen aktif kuru maya tercih ettiyseniz, aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekletin. İnstant maya ise suda bekletilmeden doğrudan hamura karıştırın. İnstant maya, aktif kuru mayanın yarısı kadar az oranda kullanılmalıdır. Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan ya da instant mayadan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeleri yoğurduktan sonra yukarıda anlattığımız aşamalarla ekmek yapımını tamamlayabilirsiniz.
Evde Mayasız Ekmek Yapımı
Mayasız ekmek, pratik ekmek tariflerinden biridir. Maya yerini burada karbonat, yoğurt ya da kabartma tozuna bırakır. Tıpkı mayalı ekmek tarifindeki malzemeleri kullanarak hazırlayacağınız mayasız ekmek, beklemeye zamanı olmayanlar için ideal bir seçenektir.
Örnek bir tarif vermek gerekirse; 500 gram un, 1 paket kabartma tozu, 300 ml sütü hamur toparlanana kadar yoğurun. Sonra tezgaha alın ve şekil verin. 180 derecelik alt üst ısınan fırınınızda üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen ekmeği mutlaka en az 40 dakika dinlendirin!
Evde Ekmek Nasıl Yapılır?
Daha önce evde ekmek yapmayı hiç denememiş olsanız bile doğru adımlarla kolaylıkla mis gibi ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Un seçiminizi kaliteli ve ekmek pişirmeye uygun bir undan yana kullanmalısınız. Önce tek tip unla temel bir yöntem kullanırken zamanla farklı unları karıştırarak ekmek yapma konusunda uzmanlaşabilirsiniz. Maya seçiminin tarifin akışını değiştireceğini unutmayın. Kuru maya, yaş maya ya da ekşi mayanın hamuru aktif hale getirme süreleri ve gücü farklıdır. Tercih ettiğiniz tarifteki yönergeleri mutlaka adım. Adım uygulayın.
İlk aşamada büyük bir ekmek yapmak yerine küçük parçalar halinde ekmekler pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Bu aşamalar size deneyim sağlayacaktır. Pişirme sırasında fırın tepsisinin altına ısıdan etkilenmeyecek bir kapla su koymak fırın içindeki buharı artırıp daha eşit de iyi bir pişmeye imkan tanıyacaktır. Ekmeklerinizi fırından çıkardıktan sonra tepsiyle birlikte tezgaha alın. Üzerini bir bezle kapatarak soğumaya alın ve bez buharını çekeceği için ekmeğin hamurlaşmadan soğumasına yardımcı olacaktır.
Ev Yapımı Ekmek Kaç Derecede Pişer?
Ev yapımı ekmek fırın ve yapacağınız ekmeğe göre, önceden ısıtılmış 180 ila 200 derecede pişer. Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin. Aksi halde hamurun üstü çok çabuk kurur.
Evde Ekmek Makinesi ile Ekmek Yapımı
Evde ekmek yapımını kolay hale getirmek için kullanılan son dönemlerin trend mutfak aletidir. Makine önceden ölçülmüş ve makinenin tavasına konulmuş malzemeleri, elektronik kumanda panelinden belirlenmiş özellikler çerçevesinde hazırlar. Hamur yoğurma süresi, dinlendirme süresi, pişirme süresi, ekmek kabuğunun rengi gibi makinenin ekmeği hazırlanması için gerekli tüm kontrol parametreleri vardır ve siz tercihinize göre programlarsınız. Bazı ekmek makinelerinin kontrol panelinde ayrıca sadece hamur yoğurma, reçel yapma, ekmeğin kabuğunun renginin seçimi, 13 saate kadar bekletme, 58 dakikada ekspres ekmek yapma gibi çeşitli program seçenekleri de vardır.
Ekmek yapmak için malzemeler makinenin tavasına tam ölçü ile koyulur. Bu aşamada önce sıvılar sonra katılar sırası izlenir. Bu sıra önemlidir, makinenin elektronik programı başlayana kadar su ve maya ayrı durmalıdır. Makinenin ekmeği yapması seçilen programa göre 3 ile 4 saat arasındadır. Ekmek pişince tavasıyla makineden elle çıkarılır.
Baget Ekmeği Nasıl Ortaya Çıktı?
Fransız yasalarına göre gramajı ve ölçüleri belirlenmiş baget ekmeğin ilk çıkış tarihi 18’inci yüzyıl olarak belirtiliyor. Ancak birçok uzman, bu ekmek türüyle ilgili bu zamana kadar herhangi bir akademik çalışma olmamasından dolayı 1920’de yazılmış bu yasaya göre baget ekmeğin ortaya çıkış tarihini 20’nci yüzyıl olarak gösteriyor. Fransızcada “baguette” kelimesinin karşılığı, ekmeğin şeklini de belirleyen “baton”, “sopa”dan geliyor. Fransa’dan dünyaya yayılan baget ekmeği hakkındaki detaylar yazımızda.
Dünyanın İkonik Ekmekleri
Tarihin en eski tarifleri arasında yer alan ekmek, besleyici bir karbonhidratın en çok sevilen formu diyebiliriz. Bölgeye, inançlara, pişirme tarzına, içeriğine ve şekline göre farklı isimler alan ekmekler; yörelerin ve burada yaşayan insanların yaşamları hakkında da bilgi veren sosyolojik gıdalardan bir tanesi. Ekmeksiz doymayanlar için evrensel seçenekler sayfamızda.
Ekşi Maya ile Ekmek Yapımı
Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak sandığınız kadar zor değil. Biraz sabır ve özveriyle mükemmel ekmeğinize ulaşabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan; un, su, tuz ve ekşi maya.
Evde Ekmek Yapımı
Evde kendi ekmeğini yapmayan kalmasın! Daha önce evde ekmek yapmayı hiç denememiş olsanız bile doğru adımlarla kolaylıkla mis gibi ekmeğinizi pişirebilirsiniz.
Evde Ekmek Yapımı
Hazırlama 30 Dakika / Mayalandırma: 60 Dakika / Pişirme: 30 Dakika
8 Kişilik / Orta
Malzemeler
3 su bardağı un
1 paket yaş maya
400 ml su, ılık
2 tatlı kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
1.Ilık su içerisine yaş maya ve şekeri ekleyip, tahta kaşıkla iyice karıştırın. 5 dakika kabarana dek oda sıcaklığında bekletin.
2.Derin bir kabın içerisine 1 su bardağı un ekleyip, mayalı karışımı üzerine ekleyip karıştırın.
3.Üzerini kapatıp, sıcak bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın.
4.Kalan un ve tuzu ekleyip, yoğurun. Unladığınız tezgaha alın.
5.Ellerinizi unlayarak hamuru kaldırıp, katlayarak yoğurun. Pürüzsüz bir kıvam aldığında unlanmış sepete alıp, 30 dakika mayalanmaya bırakın.
6.Fırını 200 dereceye ısıtın.
7.Hamurun üzerine jilet ile desen verip, 30 dakika fırınlayın.
8.Tel üzerinde dinlendirip, servis edin.
Fırında Kuru Maya ile Pratik Ekmek Yapımı
Ekmek yapmanın ne kadar kolay olduğunu gördüğünüzde artık hazır ekmek almayacaksınız.
Malzemeler
- 4 su bardağı un
- 1,5 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
- 2 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
1. Suyun içine mayayı ekleyip karıştırın ve aktive olmasını sağlayın.
2. Eşit bir karışım olması için tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın.
3. Derin bir kabın içine unu koyup ortasını açın.
4. Mayalı karışımı unun ortasından dökmeye başlayın ve yoğurun.
5. Hamur elinize yapışan ama yoğrulabilir kıvamda olmalı.
6. Yoğurulan hamuru kabın içinde bırakın ve üzerini örterek oda sıcaklğında 1 saat kadar bekletin. Bekleme sürsinin sonunda hamur iki katına çıkmış olmalı.
7. Tezgahı unlayın ve ekmek hamurunu tezgaha alarak iyice yoğurup kıvama gelmesini, havasının çıkmasını sağlayın.
8. Hamuru 6 eşit parçaya bölün ve şekil vererek pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
9. Bıçağı ıslatarak hamurların üzerinde kesikler atın.
10. Pişirmeden önce ekmek hamurlarının üzerine fırça yardımıyla yoğurt sürebilir ya da bir miktar un serpebilirsiniz.
11. Önceden 230 derece ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirin.
12. Fırın tepsisinin altına ısıya dayanıklı cam bir kapta su koymak ekmeklerinizin buhar sayesinde daha yumuşak olmasını sağlar.
13. Fırından çıkan ekmeklerin üzerini bir bezle örtüp 20 dakika kadar bekletin.
Püf Noktası
Ekmekleriniz soğuduktan sonra dilimler halinde buzlukta muhafaza edebilir, çıkardıktan sonra fırında ya da yapışmaz tavada biraz ısıtarak tazecik hallerine kavuşabilirsiniz.