Vitamin deposu olan meyve ve sebzeleri kurutarak besin değerlerini arttırabileceğinizi biliyor muydunuz? Ayrıca mevsimi olmasa da dilediğiniz meyve ve sebzeyi kurutarak tüketmeniz de pek ala mümkün. Şimdi tüm bu saydıklarımızı evinizde kolayca hazırlayabilmeniz için kurutma işlemini nasıl yapacağınızı açıklayalım.
İlk olarak kurutma işlemi sırasında sebze ve meyvelerin şeker oranı biraz daha yükselerek dayanırlıklarını arttırmış oluyorsunuz. Meyve ve sebzeleri açık havada, fırında ya da kurutma dolaplarında kurutabilmeniz de bu tekniği hemen hemen her ortamda gerçekleştirebileceğinizi kanıtlıyor. Açık havada yapılan kurutma yöntemi; güneşte ve gölgede olarak kendi içinde ikiye ayrılıyor. Güneşte kurutma yöntemi için güneşe bakan alanları kullanmanız mümkün. Gölgede kurutmak istiyorsanız, sebze ve meyveler için evinizde güneş görmeyen, hava akımı olan ve yağmur almayacak bir yer bulmanız yeterli. Kurutma işlemini yaparken dikkat etmeniz gereken tek şeyse meyve ve sebzelerinizin içinde yaprak, çöp ve sap bulunmaması.
Eğer tercihiniz açık havada kurutmaksa, doğrudan yerle ya da toprakla temas ettirmemeye özen gösterin. Kuruttuğunuz meyve ve sebzelerin daha dayanıklı olmasını istiyorsanız, açık havada kuruttuktan sonra meyve ve sebzeleri düşük ısılı fırında da ısıtabilirsiniz. Fırında kurutma işlemi içinse 75-100 dereceye ayarlanmış fırınınızda 15 dakika kurutmanız yeterli.
Diğer bir püf noktayla devam edelim. Kurutacağınız meyve ve sebzeleri dilimlenmiş olarak ayrı ayrı kurutmanız gerekiyor. Böylece ince ince dilimlediğiniz malzemeler daha kolay kurutularak, bir cips kıvamında çıtır çıtır oluyor.
Bahsettiğimiz bu yöntemleri uygulayabileceğiniz en uygun meyvelerse elma, armut, vişne, kayısı, dutken, sebzelere fasulye, patlıcan ve bamyayı örnek verebiliriz. Yeşillikler içinde nane, kekik ve biberiyeyi kurutarak taze malzemelerinizi her daim mutfağınızda kurutulmuş olarak muhafaza edebilirsiniz.