Kolaylıkla yetiştirebileceğiniz sebze ve meyvelerle evinizde kendi manavınızı yaratmak hem hesaplı hem de keyifli bir fikir. Soğan tıpkı domates ve havuç gibi evde kolaylıkla yetiştirebileceğiniz, nazlanmayan sebzelerden. Yemeklerinize ve salatalarınıza lezzet katan soğanı tohumdan da yetiştirebilirsiniz ancak elinizde hali hazırda bulunan soğanları kullanmak çok daha kolay. Soğanın alt kısmını kesip toprağa ekmeniz yeterli. Tabii sulamanız ve sabır göstermeniz gerekiyor. İşte uygulamanız gereken adımlar:
İhtiyacınız olan malzemeler:
Kaliteli ve verimli bolca toprak
Azotlu gübre (spreyle kolay kullanım sunan ürünleri bahçe malzemeleri satan web sitelerinden ya da marketlerden temin edebilirsiniz.
Geniş ve büyük boy bir saksı, soğanınıza rahat büyüme alanı verecektir.
Soğan Nasıl Ekilir?
1- Soğanı bir kesme tahtası üzerine alın. Dibinden keskin bir bıçak kullanarak 2.5 cm kadarını kesin. Dilediğiniz bir soğan çeşidini seçebilirsiniz. Ancak taze olmalarına dikkat edin.
2- Soğanı 12-24 saat aralığında dinlendirerek kurutun. Dört tarafından eşit aralıklarla kürdan batırın. BU şekilde sularken yüzeyde kalmasını sağlayacaksınız.
3- Soğanı küçük bir su kabına kürdanlardan asarak yerleştirin. Kabı suyla doldurun. Soğanın altı suya hafifçe değsin. 4 gün bu şekilde bekletin. Kök vermeye başlayınca ekebilirsiniz.
4- Saksıyı toprakla doldurun. Altını taşla destekleyin. İçini verimli toprağınızla yarıya kadar doldurun.
5- Soğanı toprağa yerleştirin. Kalan kısmı toprakla doldurun. Soğan saksınızı evin içinde ya da bahçenizde tutabilirsiniz. Birden fazla soğan verebileceğini göz önünde bulunduracak bir alan yaratın.
6-Ektiğiniz soğanı hemen sulayın. Daha kolay köklenmesini sağlayacaktır. İyice nemlendirecek şekilde toprağı tamamen ıslatmadan sulayın.
7- Soğanı suladıktan sonra azotlu gübre ile besleyin. Elinizle hızlıca toprağa karıştırın.
Bakımı ve Hasadı
Soğanınıza her hafta su verin. Soğan çok fazla suya ihtiyaç duyan sebzelerden. Toprağını sürekli elinizle kontrol ederek kuru olup olmadığını ölçün.
Her iki haftada bir azotlu gübre ile mutlaka besleyin. Zamanla filiz vermeye başladıklarını göreceksiniz.
Çiçek verdiklerinde artık soğanlarınız hasat edebilirsiniz. Etrafındaki toprağı hafifçe sıyırın ve soğanları çekin.