Geleneksel Türk mutfağına farklı katan birçok unsur var; malzemelerin türleri, yemeklerin pişirilme biçimleri, sosların çeşitleri… Tüm bu lezzetlerin içinde kullanılan baharatlar, yemeklerin aromasını çoğaltıyor ve Türk mutfağını tüm dünyada tanınmasına yardımcı oluyor.

Mutfaklarda kullanılan bu zengin baharatlar hangileri diye merak ediyorsanız, hemen göz atalım.

Biberiye
Biberiye taze ve kurutulmuş olarak tüm yemeklerde kullanılıyor. Keskin bir aromaya sahip olan biberiye çam ve biberimsi notaları taşıyor. Bunun yanı sıra biberiye yağının insanı rahatlattığı ve zihnin performansını arttırdığı biliniyor.

Acı Kırmızı Biber
En popüler baharatlar arasında olan acı kırmızı biber, acı veya tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesiyle kavrularak ya da kavrulmadan hazırlanıyor. Mutfakta çorbadan sulu yemeğe dek pek çok yemeği tatlandırmak için kullanılıyor.

Çörek otu
Kullanım alanı çok geniş olan çörek otu, çeşitli tuzlu pastaların ve ekmeklerin üzerinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra çörek otunun kahvesi de hazırlanıyor.

Kekik
Et yemeklerinin vazgeçilmezi kekik, Türk mutfağında olduğu kadar dünya mutfağında da yaygın olarak kullanılıyor. Keskin bir aromaya sahip olan kekik çay olarak da tüketiliyor. Aynı zamanda çorbalardan mangal tariflerine kadar geniş bir yelpazede ön plana çıkıyor.

Kimyon
Genel olarak toz halinde kullanımı tercih edilen kimyon toz ya da tohum olarak kullanılıyor. Türk mutfağında, köftelerde, et yemeklerinde ve sucuk yapımında tercih ediliyor.

Nane
Yoğun esansı ile tatlılara ve yemeklere lezzet katan nane, Türk mutfağında en sık kullanılan baharatlardan biri diyebiliriz. Salataların ya da çorbaların üzerine serpmekten, et yemeklerine; sıcak ya da soğuk içeceklerden, tatlılara kadar birçok alanda kullanılıyor. Nane hem taze hem de kurutularak tüketilebiliyor.

Tarçın
Geleneksel Türk Mutfağı’nın tatlı ve tuzlu birçok yemeğinde kullanılan tarçın harmanladığı her yemeğe yoğun bir aroma katıyor. Ayrıca bazı hamur işlerinde ve sütlü tatlılarda ayrıca salep ve boza gibi içecekler serpilerek tatlandırıcı olarak da tüketilebiliyor.

Kişniş
Dolmalarda, pilavlarda, balıklarda, çorbalarda, kısacası aklınıza gelebilecek birçok yemekle uyum içinde olan kişniş; dünya mutfağının en sevilen baharatlarından biri. Tazesi şuruplara ve likörlere katılan kişnişin tohumuysa tencere yemeklerinde tercih ediliyor. Bitkinin yaprak ve filizleriyse çorba ve salatalara doğranarak tüketilebiliyor.

Zerdeçal
Mevsim geçişlerinde bağışıklığı arttıran zerdeçal çorba ve salataların içinde kullanılıyor. Et, balık ve yumurtalı yemeklere kullanılan zerdeçal, yemeğe enfes bir sarı rengi vermekle de ünlü.

Sumak
Güneydoğu Anadolu’da yetişen bir bodur ağacın yapraklarının kurutulup toz haline getirilmesiyle elde edilen sumak ekşi ve limonumsu tat aromalarına sahip. Balık, tavuk, hindi ve kırmızı yemeklerinde kullanılan sumak, aynı zamanda mantı ve soğanlı salatalarla anılıyor.