Hamurun yemeğe dönüşümü her kültürde bir şekilde kendini gösteriyor; bazen erişte, bazen spagetti ve bazen de noodle olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu hamurların birbirinden farkları nelerdir?
Noodle
Noodle, Çin ve Japon yemek kültürünün en temel ve vazgeçilmez makarna türlerinden bir tanesi. Yapışkan ve oldukça esnek hamurun uzatılarak inceltilmesi ve kesilmesiyle elde edilen noodle, ilk kez 4000 yıl önce ortaya çıkıyor. Genellikle buğday unundan elde edile noodlelar, pirinçten elde edilen unlardan da hazırlanıyor. Buğdayla yapılan noodlelarda bolca yumurta kullanılıyor ve bu nedenle kuru makarnaya benzer şekilde üretiliyor. Pirinçten elde edilen noodlelarsa daha çok çorbalarda ya da salatalarda kullanılıyor.
Spagetti
Menşei İtalya’da olsa da artık her mutfağın vazgeçilmezi olan spagetti, en çok bolonez gibi etli soslarla tüketiliyor. Yapımında, noodledan biraz daha farklı olarak öğütülmüş buğday ve nişastası yoğun olan semolina unu kullanılıyor. Genellikle unun dörtte bir oranını kaplayan semolina, spagetti pişerken ‘al dente’ denen diri dokuyu oluşturuyor. Spagettilerin boyuyla ilgili herhangi bir standart bulunmuyor ama İtalyan üreticiler genellikle bu ölçünün 25-30 cm aralığında olduğunu söylüyor.
Erişte
Kesme olarak da bilinen erişte, ülkemiz dahil yakın coğrafyadaki birçok ülkede sıkça tüketiliyor. Kolay yapımı ve farklı kullanım alanlarından dolayı mutfakların en çok kullanılan tariflerinden biri olan erişte, kurutulup saklanabiliyor. Diğer tip makarnalara göre daha az yumurta bulunduran ve daha yumuşak bir hamurdan elde edilen kesme, suda haşlandıktan sonra noodle ve spagettide olduğu gibi çeşitli sebze ve etlerle karıştırılarak tüketilebiliyor.