Mükemmel doğanının bize sunduğu eşsiz bitkilerden bir tanesi ile daha karşınızdayız bugün.
Bugün sizlere bu yazımızda harika bir bitki olan kakuleyi anlatıyor olacağız. Kakule nedir ve kakule ne işe yarar gibi merak edilenleri, tüm detaylarıyla ele alacağız. Haydi o zaman bitkiler diyarında özel bir yeri olan kakule bitkisi hakkında tüm detayları hızlıca öğrenelim!
Eminiz ki bu yazımızı okuduktan sonra yerinizde duramayacak ve direkt olarak bir aktarın yolunu tutacaksınız. :)
Baştan Başlayalım: Kakule Nedir?
Kakule, zencefilgiller ailesine ait Elettaria ve Omomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Kakule çayının da ana maddesi olan kakule bitkisi, 4-5 metre boylarında, geniş yaprakları bulunan ve sıcak hava koşullarını seven oldukça faydalı bir bitkidir.
Kakule bitkisi genellikle Hindistan’ın bataklık ormanlarında, yabani olarak yetişir ve meyve verir. Meyveleri sarı, yeşil ve bejimsi (kirli beyaz) renklerindedir ve oldukça keskin bir kokuya sahiptir.
Kakule ne demek hızlıca bir göz attık. Gelin şimdi de adından bu kadar söz ettiren ve oldukça güzel bir lezzeti olan kakule faydaları nedir hızlıca öğrenelim. Çayını hazırlayacağımız bu bitkinin faydalarını öğrenmemek de olmaz elbette ki. Eminiz ki lezzetinin yanı sıra faydalarını da çok seveceksiniz!
Kakule Faydaları Nelerdir?
Kakulenin insan sağlığı bakımından birden çok faydası olduğuna değinmiştik. Şimdi de merak edenler için kakulenin faydalarını sıralamak istiyoruz.
-Kakule kan basıncını düzenler.
-Antioksidan açısından zengindir.
-Hafızayı güçlendirir.
-Ağız kokusunun giderilmesinde ve önlenmesinde oldukça etkilidir.
-Diyet dostudur. Fazla kilolara karşı mücadele etmek için tüketilebilir.
-Solunum sistemi hastalıklarına karşı etkilidir.
-Kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.
‘’Daha ne olsun?’’ dediğinizi duyar gibiyiz! O halde kakule için gönül rahatlığıyla her derde deva diyebiliriz. :) Gelin şimdi de birçok faydası bulunan kakule Türkiye’de nerede yetişir hemen öğrenelim!
Kakule Nerede Yetişir?
Kakule nedir ve kakule faydaları nelerdir kısaca öğrendik. Öğrenmediğimiz birkaç detay kaldı, onları da sırasıyla başlıklar altında göreceğiz. Sıra geldi kakule nerede yetişir onu öğrenmeye. :)
Yukarıda da kısaca değinmiştik aslında ama gelin bir daha hatırlayalım. :) Kakule Hindistan’ın bataklık ormanlarında ve sıcak bölgelerinde yetişmektedir.
Kakule bitkisi Türkiye’de nerede yetişir diye merak edenler için üzülerek cevap veriyoruz; kakule bitkisi maalesef ki Türkiye’de yetişmiyor. İklimimiz kakulenin ihtiyaçlarını karşılamadığı için bu bitkiyi ithal ediyoruz.
Türkiye’de yetişmiyor olması tabii ki kolayca bulamayacağınız anlamına gelmiyor. Kakule bitkisini her aktarda bulabilirsiniz. Haydi gelin şimdi de kakule nasıl ve nerelerde kullanılır öğrenelim. :)
Kakule Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?
Birçok yerde kakule bitkisinin adını duymuş hatta tadına bile bakmış olabilirsiniz. Peki nasıl kullanıldığını ne nerelerde kullanıldığını biliyor musunuz?
Merak etmeyin, bu konuda yalnız değilsiniz. Birçok kişinin merak ettiği bu detayları, burada sizinle paylaşıyor olacağız. Kakule toz haline geldikten sonra aslında birçok tarifin içerisine katılarak kullanılabilir. Örneğin yoğurdunuzun içine katabilir, tatlılarınızın üzerine serpiştirebilir ya da yemeklerinizin içerisinde baharat olarak tercih edebilirsiniz.
Dilerseniz de tozundan çay demleyip tüketebilirsiniz. Seçim sizin. Siz karar verin. :) En çok hoşunuza gidecek, damak tadınıza en çok uyduğunu düşündüğünüz şekilde deneyerek servis etmenizi öneriyoruz. Haydi o zaman şimdi de mutfağa geçip kakule hangi yemeklerde ve nasıl kullanılır öğrenelim. :)
Kakule Hangi Yemeklerde Kullanılır?
Kakule, çay ve kahve gibi sıcak içeceklerde sıklıkla kullanılmaktadır. Farklı kullanım alanlarını merak edenler için de kısa bir şekilde değinelim hemen! Kakule bitkisi, girdiği her yemeğin ve her tatlının içerisine lezzet katmaktadır.
Et yemeklerinde ve tavuk yemeklerinde sıklıkla tercih edilen kakule, fırın yemeklerinize seviye atlatabilir. Baharatlarla aranız iyiyse mutlaka denemelisiniz.
Yemeklerin yanı sıra evde dondurma yapmak istediğinizde de tariflere kakule eklemesi yapabilirsiniz. Pasta ve tart gibi tatlılarınızda krem şantinin içerisine yapılan kakule eklemesi enfes bir dokunuş olacaktır. Tabii kahvelerin içerisine eklendiğinde de kakule, apayrı bir lezzet oluşturuyor. Pumpkin spice latte, chai tea latte gibi içecekleri seviyorsanız kakule eklenmiş bir latte oldukça hoşunuza gidecektir.
Kakule hakkında hemen hemen aklınızdaki tüm soruları yanıtladığımızı düşünüyoruz. Tek bir soru hariç: Kakule nasıl tüketilir? Gelin son olarak buna da değinelim!
Kakule Nasıl Tüketilir?
Kakuleyi ağzınıza alıp sakız gibi çiğneyebilir, suda demleyerek çay yapabilir veya toz haline getirip tariflerinizde baharat olarak da kullanabilirsiniz.
Pek çok bitki gibi, kakuleyi de kronik rahatsızlıkları bulunan okuyucularımızın veya alerjik bünyelere sahip okuyucularımızın, hekimlerine danışarak tüketmelerini öneriyoruz.
Kakule Bitkisine Benzer 3 Faydalı Bitki
Kakule bitkisi hakkında tüm detayları öğrendik. Kakulenin nasıl kullanıldığını ve faydalarının neler olduğunu da teker teker ele aldık. Şimdi de benzer faydaları bulunan ve ülkemizde de sık sık tüketilen diğer faydalı bitkilere kısaca değinmek istiyoruz.
Bahsedeceğimiz bu bitkilerden sizin için en uygununu seçip tüketebilirsiniz. Tabii ki fazla tüketmemek ve doktorunuza danışmak çok önemli detaylar.
İlk olarak ısırgan otuna değinmek istiyoruz. Aktarlarda bol miktarda bulabileceğiniz ısırgan otu, saç ve cilt sağlığı üzerinde eşsiz faydaları olan bir bitki. Aynı zamanda Türkiye’de hemen hemen her bölgede yetişen ısırgan otu, çaylarda ve yemeklerde de sıklıkla tercih edilir.
Şimdi sırada biberiye var. Güzel kokusu ve şirin görüntüsüyle hepimizin çok sevdiği biberiye bitkisi, özellikle sindirim sistemi hastalıkları için oldukça faydalı bir bitkidir. Biberiye ülkemizde her bölgede yetiştirilebilir. Ayrıca evlerin balkonlarına da renk kattığını söylemesek olmaz!
Şimdi de son olarak zencefil nasıl tüketilir sorusunun yanıtını bulabileceğiniz yazımızı buraya bırakıyoruz. Özellikle de soğuk kış günlerinde imdadınıza yetişen zencefil, faydaları saymakla bitmeyen bir sağlık deposu!