Her buzlukta ve derin dondurucuda bulunmasını ısrarla önerdiğimiz harika bir tarif ile karşınızdayız bugün! Bu yazımızı okuduktan sonra eminiz ki kasabınızın yolunu tutacaksınız. Hem de bu defa yumuşak olsun, az yağlı olsun ya da tam yağlı olsun şeklinde isteklerde bulunmayacaksınız.
Bu defa kasabınızdan kemik isteyeceksiniz! Evet, doğru duydunuz kemik alacaksınız. :)
Bugün sizlerle birlikte kasaptan aldığımız kemikleri bir güzel kaynatıp, ardından yemeklerde ve çorbalarda kullanıyor olacağız çünkü kemik suyu içmenin faydaları saymakla bitmiyor!
‘’Kemik suyu nasıl yapılır?’’ ve ‘’kemik suyu besin değeri nedir?’’ gibi sorularınızı da elbette yanıtlıyor olacağız ama gelin öncesinde kemik suyu faydaları nelerdir ve kemik suyu nerelerde kullanılır hızlıca göz atalım. :)
Kemik Suyu Faydaları Nelerdir?
Et suyuna ve tavuk suyuna alternatif bir lezzet olan kemik suyunun faydalarını ufak bir özet geçmek istiyoruz. Buyurun kemik suyu faydalarına hızlıca göz atalım:
-Kemik suyu doğal kolajen içermektedir. Bu sayede hücrelerin yenilenmesini sağlar.
-Vücudu enfeksiyonlara karşı korur.
-Kas ve kemik sistemini güçlendirir.
-Hücreleri yaşlanmaya karşı korur.
-Vücut direncini artırır.
Faydalarını öğrendiğimiz kemik suyunun nasıl yapıldığını öğrenelim şimdi! Bunun için sizlere harika reçeteler hazırladık. Kemik suyunun nerelerde kullanıldığına hızlıca bir bakıp kemik suyu yapımına geçelim mi?
Kemik Suyu Nerelerde Kullanılır?
Evde özenle kaynatıp dolapta muhafaza ettiğiniz kemik suyunu tencere yemeklerinde, çorbalarda ve pilavlarda kullanabilirsiniz.
Kemik suyu yemeğin lezzetine lezzet katarken aynı zamanda sağlık açısından da çokça katkı sağlayacak.
Kemik Suyu Nasıl Yapılır?
Davet sofralarına özenle hazırladığımız yemeklerin içerisine katılan ve sofralarımızın gizli süper kahramanı olan kemik suyu yapımı oldukça kolay.
Kemik suyu için öncelikle fırınımızı 200 dereceye ayarlıyoruz ve ısınmasını sağlıyoruz.
Kemikleri yağlı kâğıt serili fırın tepsimizin içerisine alıp, ayçiçek yağı ve domates salçası ekliyoruz. İyice yediriyoruz. Ardından kemiklerimiz renk alana dek fırınlıyoruz.
Renk alan kemikleri, sularıyla birlikte fırın tepsisinden alıp derin ve büyük bir tencereye aktarıyoruz. Sonrasında içerisine havuç, sarımsak, soğan ve defne yaprağını ekleyip, üzerine 3 litre kadar da su ekliyoruz. Tenceremizi ocağa alıp kaynayana dek kısık ateşte pişiriyoruz.
Pişen kemik suyunu süzüp sıcakken bir kavanoza alıyoruz. Hazırladığınız kemik suyunu azar azar yemeklerin içerisine katabilirsiniz.
Düdüklüde Kemik Suyu Nasıl Yapılır?
Yukarıda sizler için harika bir reçete hazırlayıp paylaştık. Öncesinde fırında pişirdiğimiz kemikleri ardından tencerede kaynamaya bırakmıştık. Gelin şimdi de fırında pişirme işlemi olmadan, düdüklü tencerede kemik suyu nasıl yapılır hemen öğrenelim.
Düdüklüde kemik suyu yapımı için kasaptan aldığımız kemikleri düdüklü tencerenin içerisine ekliyoruz. Dilerseniz içerisine sarımsak soyup ilave edebilir, dilerseniz de sade şekilde kaynatabilirsiniz.
Biz sade şekilde kaynatmayı tercih ediyoruz. Kemikleri tencereye ekleyip üzerini geçecek kadar su ekliyoruz. Kemikler kaynayıp köpüğünü salınca köpükleri bir kaşık yardımıyla alıyoruz. Sonrasında kapağını kapatıp bir süre daha kaynatıyoruz. Su iyice koyulaşınca kemik suyumuz hazır.
İlikli Kemik Suyu Nasıl Yapılır?
Evet, sıra geldi ilikli kemik suyunun nasıl yapıldığını öğrenmeye! Gelin şimdi de ilikli kemik suyu nasıl yapılır değinelim.
İlikli kemik suyu elde etmek istiyorsanız eğer, öncelikle kemikleri yıkayıp tencerenin içerisine almalısınız. Ardından tencereye bolca su ve bir yemek kaşığı sirke ekleyip yüksek ateşte fokurdayana dek kaynamasını bekleyin.
Yüksek ateşte kaynayan kemik suyunun altını kısabilirsiniz. Kısık ateşte birkaç saat daha kaynamasını sağlayacağız. Çocuklarınıza, sevdiklerinize ve davetlilerinize hazırladığınız yemeklerin içerisine gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.
Kemik Suyu Kaç Saat Kaynatılır?
Yukarıda kemik suyunu hazırlayabileceğiniz harika reçeteler paylaştık. Peki kemik suyu ortalama kaç saat kaynatılmalı? Gelin bu bölümde kemik suyu kaç saat kaynatılır ona değinelim!
Lezzetli, sağlıklı ve tam kıvamında bir kemik suyu elde etmek için kemik suyunun ortalama 6 saat kaynatılması yeterli olacaktır.
2 saat yüksek ateşte, geriye kalan sürede de kısık ateşte yavaş yavaş kaynatıyoruz. Kemiklerin lezzetini suya bırakmasını sağlıyoruz böylece.
Kemik Suyu Nasıl Saklanır?
Kemik sularını hazırladıysak sırada muhafaza etmesi var. Tencerede bir güzel kaynattığınız kemik suyunu süzgeç yardımıyla süzüp, sıcakken kavanozun içerisine almalı ve kapağını kapatmalısınız.
Kavanozun içerisine aldığınız kemik suyunu bir süre dinlendirdikten sonra buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Bir diğer muhafaza yöntemi ise buz poşetleri. Kemik suyunu buz poşetlerinin içerisine koyup derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Kemik Suyu Ne Zaman ve Ne Kadar İçilmeli?
Kemik suyunun tüketim önerileri kişiden kişiye değişiyor. Gelişim çağında olan bir çocuk için haftada iki defa kemik suyu tüketimi yeterli olacaktır.
İleri yaşta ve kemik erimesi rahatsızlığı yaşayan bir yetişkin için ise günaşırı 1 çay bardağı kemik suyu tüketimi yeterli olacaktır.
Kemik suyu kalori açısından diyettekileri oldukça mutlu edecek. Kemik suyu, 1 bardaklık porsiyonunda 39 kalori barındırmaktadır.
Yine 1 su bardağı kemik suyu 7 gramdan fazla protein, 0.67 gram yağ ve 0.52 gram karbonhidrat içeriyor.
Fazla Tüketimde Karşılaşabileceğiniz Kemik Suyu Zararları Nelerdir?
Her gıdada olduğu gibi kemik suyunda da fazla tüketimde yan etkiler olabilir. Gelin maddeler halinde ele alım!
-Kemik suyunun fazla tüketilmesi kalp ve damar sağlığını bozabilir.
-Kolesterolü yükseltebilir.
-Kilo artışına neden olabilir.
Kemik Suyu ile Hazırlanabilen 3 Farklı ve Lezzetli Çorba Tarifi
Tam kıvamında lezzetli mi lezzetli kemik suyu hazırlayanlara 3 tane birbirinden lezzetli çorba tarifimiz mevcut. :)
İlk olarak kemik suyuna mercimek çorbası, ardından kemik suyuna çorba tarifi ve son olarak da kemik ve tavuk suyu tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. :)