Çam ağaçlarının dekoratif aynı zamanda da çok sevimli meyvesi olan kozalağı sizler için bu yazımızda detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Kozalak şurubu faydalarına değinip, “kozalak şurubu nasıl olur” ve “en iyi kozalak şurubu yapımı” gibi merak edilen patik bilgileri sizinle paylaşacağız. Siz de artık evde kozalak şurubunu hazırlayabileceksiniz bu yazımızdan sonra. :)

Ama gelin öncesinde kozalağın ne olduğunu nerelerde yetiştiğini kısaca öğrenelim.

Kozalak genellikle yuvarlak yapıya sahip, tepesi huni şeklinde olan; çam ağaçlarında yetişen odunsu bir meyvedir. Birçoğumuzun evde dekoratif amaçlı kullandığı kozalaklar, iğneli yaprakları bulunan çam ağaçlarında yetişmektedir.

Kozalak Şurubu Nedir?

Kozalak şurubu, tadına pek de aşina olmadığımız ama yabancı ülkelerde sıklıkla tercih edilen bir besindir. Kozalak reçeli olarak da adlandırılan kozalak şurubu, oldukça şifalı ve aynı zamanda mayhoş bir lezzete sahiptir.

Buyurun kozalak şurubunun ne işe yaradığını ve insan vücudu için faydalarına bir göz atalım şimdi de. :)

Kozalak Şurubu Faydaları, Ne İşe Yarar?

Kozalak şurubu ne işe yarıyor sorusuna verebileceğimiz en güzel cevaplardan bir tanesi, kozalak şurubunun bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmasıdır.

Kozalak, içerisinde bulunan faydalı mineraller ile bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve hastalıklara karşı direnç oluşturmada oldukça önemlidir. 

Dinlendirici etkisi stresi ve stresle beraber oluşabilecek hastalıkları gidermede oldukça etkilidir. Yoğun bir çalışma hayatınız varsa ve şehir hayatının stresli koşuşturmacasından sıkıldıysanız kesinlikle evinizde bulundurmalısınız bu leziz şurubu. :)

Gün içerisinde daha aktif ve enerji dolu görünmek istiyorsanız da bir miktar kozalak şurubu oldukça işinize yarayacak.

Kozalak şurubunun ne işe yaradığını ve faydalarını öğrendik gelin şimdi de kozalak şurubunun nasıl yapıldığını öğrenelim. :)

Kozalak Şurubu Nasıl Yapılır?

Kozalak şurubunu hazırlamak biraz meşakkatli bir iş olarak görünmektedir ama faydalarına baktığımızda kesinlikle yapmaya değer dediğimiz bir tarif bu. :) 

Kozalak şurubu yapımı için ilk olarak yeşil renkte, henüz olgunlaşmamış kozalaklara ihtiyacımız olacak.

Büyük bir kabın içerisine kozalaklarımızı koyup bol miktarda su ekliyoruz. Üzerine su eklediğimiz kozalakların bir gün boyunca üzerini kapatıp bekliyoruz. 

Bir gün boyunca beklettiğimiz kozalakların suyunu nihayet döküp derin bir tencerenin içerisine, bolca su ile alıp kaynatmaya başlıyoruz. Kaynayan kozalaklarımızın acılığının geçmesi için suyunu döküyoruz ve sonra üzerine yeniden su ekleyip ocakta 1,5 kadar daha kaynatıyoruz.

Nihayet şurubumuzun son aşamasına geliyoruz. Kaynattığımız kozalakların üzerine şeker ilave edip kaynatma işlemine devam ediyoruz. Son olarak limon sıkıp şekerlenmesinin önüne geçiyoruz.

“Yapımını öğrendik peki kozalak şurubu kıvamı nasıl olmalı?” dediğinizi duyar gibiyiz. Bu konuda tercihi size bırakıyoruz. Daha sıvı bir şurup seviyorum diyenler şekeri azaltıp suyu artırabilir. “Ben bal kıvamında daha katı seviyorum” diyenler ise bir miktar daha şeker ekleyip kıvam alana kadar kaynatabilir.

Kozalak Şurubu Nasıl Kullanılır?

Kozalak şurubu hakkında yeterince bilgiye ulaştık. Kozalak şurubunun nasıl yapıldığını öğrendik ve artık hazırladığımız şurubu afiyetle tüketebiliriz. Şimdi de “günde ne kadar kozalak şurubu tüketebilirim”, “kozalak şurubu ne zaman içilir?” diyenleri duyar gibiyiz. :) 

Azı karar, çoğu zarar atasözünü benimsemenizi tavsiye ediyoruz. :)

Kozalak şurubu, aşırıya kaçmadan ölçülü bir şekilde tüketilmelidir. Kozalak şurubu kullanımınızın günde bir tatlı kaşığını geçmemesine özen gösterin. Aksi takdirde yan etkilerine maruz kalabilirsiniz. :( 

Kozalak şurubunu tüketirken bizim size tavsiyemiz gece yatmadan yaklaşık iki saat önce tüketmeniz yönünde olacaktır. Özellikle nefes darlığı, öksürük gibi belirtileriniz varsa düzenli olarak her gün bir tatlı kaşığı kadar tükettiğiniz takdirde tüm bu şikayetlerinizin giderilmesinde oldukça fayda sağlayacaktır.

Kozalak Şurubu Nasıl Saklanır?

Kozalak şurubunu hazırladık ve soğumasını bekliyoruz öncelikle. Şurubumuz nihayet soğuduğunda artık kavanozun içerisine koyup kapağını iyice kapatıyoruz. Mutlaka buzdolabında bekletiyoruz.

Her gün, tüketilen kozalak şurubunu aynı şekilde ağzını kapatıp buzdolabında muhafaza ediyoruz. Aksi takdirde ekşime ve küflenme olacaktır.

Kozalak Şurubu Hangi Ayda Yapılır?

Bildiğiniz üzere kozalak şurubumuzun yapımında yeşil, henüz olgunlaşmamış kozalakları kullanıyoruz. Mayıs ayında kozalaklar yeni yeni yetişmeye başlar. Bundan dolayı en verimli ay mayıs ayı diyebiliriz.

Lezzetli mi lezzetli kozalak şurubumuz hakkında detaylı bilgiye ulaştık. Haydi mutfağa alalım artık sizleri. :) 

Dolabınızdan eksik etmeyeceğiniz kozalak şurubunu biz denedik, beğendik. Siz de hemen mutfağa girip bu enfes lezzeti bir an önce denemelisiniz. :)

Tarifimizi deneyip beğenenler için de birbirinden farklı ve lezzetli şerbetler bırakıyoruz böyle. Öncelikle gelincik şerbeti tarifi rengiyle büyüleyecek. Tadı ve rengi nar meyvesine benzeyen hibiskus şerbeti tarifi ve ramazan aylarında sofralarımızın vazgeçilmezi olan meyan kökü şerbeti tarifini de mutlaka denemelisiniz.