Baklagiller nelerdir? diye soracak olursanız, bitkilerin olgunlaşan tohum kısımları ve birer bitkisel protein deposu olan son derece faydalı gıdalardır. Bu yönüyle de hayvansal protein almayan vegan ve vejetaryen beslenenler için oldukça tercih edilir durumdadırlar.
Birbirinden nefis, nohutlar, kuru fasulyeler, mercimekler, barbunyalar ve diğer kuru baklagil türleri ile ilgili detaylar, yazımızın devamında sizi bekliyor. Keyifli okumalar!
Baklagil Çeşitleri Neler?
Pek çoğumuz aslında kuru baklagilleri biliyoruz ama gelin onların hepsini bir listeleyelim:
● Nohut
● Fasulye
● Mercimek
● Bezelye
● Börülce
● Barbunya
● Bakla
● Soya fasulyesi
● Mısır
Baklagilin Faydaları
Kuru baklagiller sadece doyurucu değil, aynı zamanda çok sayıda faydası da var. En etkili bitkisel protein kaynaklarından olan kuru baklagiller; demir, çinko, magnezyum mineralleri, B12 ile E vitamini, folik asit sayesinde bağışıklık sistemini de destekliyorlar.
Kuru baklagiller, kolesterol ve doymuş yağ içermemeleri ile lifli içerikleri sayesinde kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine yardımcı olurlar.
Kuru baklagiller kan şekerini yükseltmedikleri için sindirim sistemi tarafından daha yavaş yıkılırlar ve kan şekerinin hızla yükselmesini engellerler.
İyi bir B vitamini kaynağı olan kuru baklagiller içerdikleri B12 ve folik asit sayesinde, sinir sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunurlar. Böylece öğrenme, hafıza gücü ve konsantrasyon artışını desteklerler.
Kuru baklagiller, demir içerikleri yüksek bir besin olması sayesinde demir eksikliğinin gelişme riskini azaltıyor.
Kuru Baklagiller Uzun Süreli Nasıl Saklanır?
Tüm kuru gıdalarda olduğu gibi, baklagillerin de tazeliğini korumaları için saklama koşulları oldukça önemlidir. Gelin kuru baklagilleri uzun süre tazeliğini koruyarak saklamak için ipuçlarını inceleyelim!
Baklagillerin nem olmayan, kuru bir ortamda saklanması gereklidir.
Kapağı sıkıca kapatılmış, baklagil kavanozları saklamak için idealdir.
Kuru baklagiller uzun süre beklediyse, geniş bir tepsiye alıp havalandırdıktan sonra tekrar kavanoza alabilirsiniz.
Nohut, kuru fasulye, mercimek gibi baklagiller haşlandıktan sonra, derin dondurucuda uzun süre saklanabilir.
Baklagillerin Böceklenmemesi İçin Ne Yapmalı?
Kuru baklagiller uzun süre saklandığında bazen böceklenme sorunu gözlenebilmektedir. Eğer, böceklenmeden uzun süre kalmasını istiyorsanız, kuru baklagilleri buzdolabında saklayabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise, kuru baklagilleri sakladığınız kavanozlara defne yaprağı eklemektir.
Kuru Baklagil Yemekleri: Doyurucu ve Hafif
Zengin protein ve minerale sahip olmalarından ötürü fasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi kuru baklagillere mutfağınızda her zaman yer verebilirsiniz. Türk mutfağında oldukça bol tüketilen bu kuru baklagillerden tam anlamıyla faydalanabilmek için onları doğru pişirmeyi bilmeniz yeterli.
İşte bakliyatları doğru pişirmeye yardımcı olacak tüyolar:
Lifli bir yiyecek olan bakliyatları pişirirken karşılaşılan en büyük sorun pişirme sürelerinin uzunluğudur. Bunun için ayıklayıp yıkadığınız kuru fasulye, kuru börülce ya da maş fasulyeleri en az 6 saat önceden ılık su içerisinde bekletirseniz, pişirme sürelerini kısaltmış olursunuz.
Bir diğer püf noktaysa; hazırladığınız kuru baklagil yemeklerinin daha aromatik bir kokuya sahip olması için haşlarken suyun içine bir adet defne yaprağı ya da üç adet karanfil ekleyebilirsiniz.
Son olarak bakliyat hazırlamanın en önemli noktasıysa; tüm bakliyatları kısık ateşte, yavaş yavaş pişirmek. Aksi takdirde yüksek ateşte pişirilen bakliyatlar ve kabukları pişme sırasında tanelerinden ayrılarak formunu kaybedebilir.
Etli Nohut
Bitkisel protein kaynakların en başında gelen nohut; baharat ve kuşbaşı etle birleşiyor ve sonucunda enfes bir lezzet ortaya çıkıyor. Etli nohut yemeği, anne evini aratmayacak lezzetiyle sofralara konuk olmaya geliyor. Yanında yoğurt ve tereyağlı pirinç pilavıyla servis ederseniz tadından yenmeyecek bir lezzet olacağını garanti ediyoruz!
Reyhanlı Yeşil Mercimek
Kuru baklagillerin gözdesi olan yeşil mercimekten, ister çorba olarak, ister salata olarak, ister püre olarak ve isterseniz de bu tarifteki gibi en klasik haliyle hazırlayın. Ancak reyhanlı yeşil mercimek yemeğini ayrı bir yere koyun. Bu ikilinin ne kadar yakıştığını görünce şaşıracaksınız!
Güveçte Kuzu Etli Kuru Fasulye
Türk mutfağının olmazsa olmaz yemeği güveçte kuru fasulye, kuzu etli tarifi ile etli sulu yemekleri arasında yerini alıyor. Bu geleneksel lezzeti tam kıvamında pişirmek için güveçte kuzu etli kuru fasulye tarifi inceleyin!
Lokanta Usulü Zeytinyağlı Barbunya Tarifi
Lokantalarda adını pilaki olarak bildiğimiz barbunya, evlerde de genellikle İstanbul usulü zeytinyağlı pişen ve ılık-soğuk olarak yenen leziz bir yemek. Evde pişen barbunya anne şeflerin yaratıcı fikirleriyle farklı farklı şekillenirken, lokanta usulü zeytinyağlı barbunya hemen herkesin bildiği, üç aşağı beş yukarı tek yöntemin ürünüdür. Bu tarif lokanta usulü zeytinyağlı barbunya tarifi arayanlara, arayıp bulamayanlara gelsin!
Baharatlı Nohut Dürüm
Genelde dürümlerin içerisinde et görmeye alışkın olduğunuzu biliyoruz. Nohut dürümün mucizevi lezzetiyle henüz tanışmadıysanız sizi Gaziantep'ten önce mutfağa doğru alıyoruz.
Yeşil Mercimek Salatası
Yeşil mercimek salatası tarifimizdeki kuru meyve ve kuru yemişlerle faydalı yağlar ve bol lif içeren meyvelerle iyi şeker almış oluyoruz. Mutfağa geçelim ve yeşil mercimek salatası yapmaya başlayalım!
Eğer kuru baklagillere hazırlanan salataları seviyorsanız sizi hemen yazımıza göz atmaya davet edelim!
Baklagil Çorbaları: Geleneksel Çorbalarımız
Tavuk Sulu Mercimek Çorbası
Mercimek, kış boyunca çorba kardeşliği çerçevesinde pek çok malzemeyle birleşir. Lokanta usulü tavuk sulumercimek çorbası tarifi bunlardan biridir; lezzetlidir, besleyicidir, sağlıklıdır. Öyleyse, başlayalım!
Erişteli Mercimek Çorbası
Orta Anadolu mutfağının klasikleşmiş lezzetlerinden biri olan erişteli mercimek çorbası, zengin içeriği ile dikkat çekiyor. Doyurucu bir başlangıç için tarifimizi mutlaka deneyin!
Tutmaç Çorbası
Tutmaç, nohut, mercimek ve erişteyle yapılan dolgulu bir çorba. Bu üç malzeme de Türk mutfağı için temel besin sayılıyor. Mercimek çorbalarda sık sık kullandığımız bir baklagilken, erişte tereyağı kokusuyla devleşen Türk makarnası olarak biliniyor. Tüm bunların nohutla buluşmasıyla ortaya tutmaç çorbası çıkıyor!