Canımız sıcak bir şeyler çektiğinde sık sık hazırladığımız kuşburnu çayı, sadece lezzetiyle değil faydalarıyla da gönüllerimizi kazanıyor bugün. Çünkü bu yazımızda konumuz, A’dan Z’ye kuşburnu bitkisi ve kuşburnu çayı.
Bu kapsamda kuşburnu çayı faydasından tutun da “kuşburnu çayı nasıl yapılır?” sorusuna kadar her konuya değineceğiz. Kuşburnu çayı besin değerini de es geçmeyeceğiz. :)
Öncelikle kuşburnu nedir?
Kuşburnu aslında gülgiller familyasına ait bir bitkidir ve halk arasında kullanılan diğer adı “yabani gül”dür.
Dikenli dallara sahip bir ağaçta yetişen kuşburnu, yaz sonunda meyve verir. Anavatanı Türkiye olan bu meyveler, yaygın olarak Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde yetişir.
Kuşburnu Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
Kuşburnu çayı faydaları ve zararları en merak edilen konulardan. Gelin biz öncelikle faydalarından bahsedelim. Ancak burada ufak bir ayrıma gideceğiz.
Taze Kuşburnu Çayının Faydaları
Taze kuşburnu çayının faydalarını şöyle sıralayabiliriz;
-Kalp ve damar hastalıklarını önler, tedavilerini destekler.
-Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
-Diyetleri ve kilo kaybını destekler.
-Mide sağlığını destekler, mide hastalıklarına karşı tedavi edici özelliği vardır.
-Bağışıklığı güçlendirir ve C vitamini deposudur.
-Ağrı yatıştırma etkisi vardır.
Kurutulmuş Kuşburnu Çayının Faydaları
Kurutulmuş kuşburnu çayının faydaları, taze kuşburnu çayının faydalarından pek de farklı değildir. Ek olarak şu maddeleri sıralayabiliriz;
-Cildin yaşlanmasını geciktirir.
-Kabızı engeller ve sindirimi düzenler.
-Fazla suyu atmaya yardımcı olur.
-Enfeksiyonlara ve soğuk algınlıklarına iyi gelir.
-Mesane hastalıklarını iyileştirmeye yardımcı olur.
-Yaraları iyileştirici özelliği vardır.
-Akne gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.
Hamilelikte Kuşburnu Çayının Faydaları
Hamilelik döneminde (fazla içilmemek kaydıyla) tüketilen kuşburnu çayının pek çok faydası vardır.
Bu faydaları;
-Öksürüğü geçirmesi,
-Enerji ve zindelik vermesi,
-Bağışıklığı güçlendirmesi,
-Sindirimi desteklemesi,
-Hastalıklardan koruması,
-Kabızlığı önlemesi olarak sıralayabiliriz.
Ancak hamilelik dönemi hem çok önemli hem de çok hassas bir dönemdir. Kuşburnu çayı dahil her gıdayı uzman bir hekime danışarak tüketmelisiniz.
Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Faydalarından bahsetmişken nasıl yapıldığından bahsetmemek olmaz. Haydi kuşburnu çayı yapılışından bahsedelim. Öncelikle evinizdeki kuşburnu hangi formda bulunuyor, buna bakmak lazım. Kurutulmuş kuşburnu mu, taze kuşburnu mu yoksa toz kuşburnu mu?
Tane Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Kuşburnu çayı tarifi, aslında hazırlaması en kolay bitki çayı tariflerinden.
Kurutulmuş tane kuşburnu bir demliğe alınır ve üzerine kaynar su eklenir. 5 ila 10 dakika bekletildikten sonra kuşburnu demlikten alınır ve çay servis edilir.
Dilerseniz kuşburnu çayı yaparken farklı bitkileri de demliğe ekleyebilir; daha aromatik bir çay elde edebilirsiniz. Yalnızca kuşburnunun ekşi bir tadı olduğu için ekleyeceğiniz bitkileri buna göre seçmelisiniz. Hibiskus gibi bitkilerden de kaçınmalısınız. Aksi takdirde çok ekşi bir çay elde edersiniz.
İşte kuşburnu çayı demlemesi bu kadar pratik!
Yaş Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Yaş (taze) kuşburnu çayı yapmak için minik bir tencere, cezve veya çaydanlık kullanabilirsiniz.
Kuşburnunu cezveye alın, üzerine su ekleyin. Ocakta, rengini suya verene kadar demlenmeye bırakın. Ardından ocağı kapatın ve çayınızı servis edin. Dilerseniz balla, şekerle veya tatlandırıcıyla lezzet eklemesi yapabilir veya tarçın ile aroma ekleyebilirsiniz.
Toz Kuşburnu Çayı Nasıl Yapılır?
Toz kuşburnunu hazırlarken demlik poşetleri kullanmanızı öneriyoruz. Aksi takdirde bulanık bir çay elde edebilirsiniz.
Demlik poşetine kuşburnu tozunu ekleyin ve kaynar su dolu bir çay bardağına demlik poşetini batırın. 3 ila 5 dakika bekleyin, çay kırmızı rengini aldığında demlik poşetini bardaktan çıkartın ve servis edin.
Kuşburnu Çayının Zararları
Kuşburnu çayı zararlı bir içecek değildir aslında ancak fazla tüketilmesi bazı istenmeyen sonuçlar yaratabilir.
Günde 2 bardaktan fazla kuşburnu çayı içmeniz durumunda mide bulantısı ve bağırsak problemleri yaşayabilirsiniz. Ayrıca kuşburnu bitkisine alerjiniz varsa kuşburnu çayı yan etkilerini yaşamanız da pek olası. Her ihtimale karşın bir hekime danışmanızı ve bu çayı öyle tüketmenizi öneriyoruz.
Kuşburnu Çayı Günde Kaç Bardaki İçilmeli?
Kuşburnu çayını günde 2 bardak (400 ml) ile sınırlandırmanızı öneriyoruz. Her ne kadar yararlı bir çay da olsa, her şeyin fazlası zarar!
Emziren Anne Kuşburnu Çayı İçebilir mi?
Yüksek miktarda C vitamini içerdiği için emziren anneler, kuşburnu çayını rahatlıkla tüketebilirler. Ancak yine tekrarlamış olalım; uzman bir hekime danışıp onay almak şartıyla!
Sizin ve bebeğinizin sağlığı için en uygun yönlendirmeleri hekiminiz yapacaktır.
Kuşburnu Çayı Kaç Kaloridir?
Diyetlerde gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz kuşburnu çayının bir bardaklık (200 ml) miktarında yaklaşık olarak 4 kalori bulunmaktadır.
Bal eklemek istiyorsanız bir tatlı kaşığı balın 21 kalori, bir adet küp şekerin de 16 kalori içerdiğini aklınızdan çıkartmayın.
Kuşburnu Çayı Mideye İyi Gelir mi?
Kuşburnu çayı, içerdiği maddelerden dolayı mide sağlığı için oldukça faydalı bir içecektir. Özellikle gastrit hastalarına önerilen kuşburnu çayını ölçülü içmekte de fayda var!
Kuşburnu Çayı Zayıflatır Mı?
Kuşburnu çayının tek başına zayıflatma etkisi yoktur. Ancak dengeli ve düzenli bir beslenme düzenine dahil edilirse sindirim düzenleme ve ödem atma özelliklerinden dolayı zayıflamanıza yardım edebilir.
İçerisine katılan şeker, bal veya pekmez gibi kalorili besinlerden uzak durulduğunda oldukça fit bir içecektir kuşburnu çayı.
Bonus: Hem Leziz Hem Faydası Bol Bitki Çayları
Bitki çaylarını seviyorsanız faydalarını da öğrenmelisiniz bizce. :)
Sakinleştirici ve rahatlatıcı yönüyle tanıdığımız rezene hakkındaki tüm detayları rezene çayı faydaları yazımızda bulabilirsiniz.
Ayrıca tıpkı rezene çayı gibi papatya çayı da misler gibi uyku uyutacak kadar sakinleştirir, biliyor muydunuz? Tüm detaylarıyla papatya çayı faydaları yazımızı böyle bırakıyoruz.
Geldik son olarak da matcha çayına. Son zamanların favorisi matcha çayı nedir, matcha çayı faydaları nelerdir, gelin göz atalım!