Güneydoğu Anadolu bölgesinin en güzel ve en zengin mutfağına sahip illerinden bir tanesi olan Mardin yemekleri ile karşınıza geldik.
Çorba, pilav, meze, salata, etli yemek, dolma ve tatlı derken aslında bitmek tükenmek bilmeyen birçok lezzete ev sahipliği ettiğini söyleyebiliriz.
Bugün de bu yazımızda yöresel lezzetleri çok seven ve mutfağında sürekli farklı tariflere yer vermek isteyenler için Mardin’in en güzel yemek tariflerini burada bir araya getirdik.
İster akşam yemeğinde ister çay saatlerinde hazırlayabileceğiniz bu tarifler konuklarınızın gönlünü çalacak bizden söylemesi.
Tarif defterinizde kocaman bir sayfa açıp, Mardin yemek isimleri ve reçetelerini hızlıca ekleyin.
‘’Mardin’de neler yenir ve aynı yemekler evde en pratik şekilde nasıl hazırlanır?’’ merak edenler için Mardin yemekleri tariflerini sizler için sıraladık.
Kültürel değerlere oldukça önem veren ve bunu mimari yapısından, yemeklerine kadar yansıtan Mardin; çorbadan mezeye, dolmadan tatlıya kadar birçok lezzeti geçmişten geleceğe taşıyarak adeta bizlere miras bırakmış durumda.
Siz de sofralarınızda bu eşsiz lezzetlere yer vererek damaklarınızda şölen havası yaratın.
İşte huzurlarınızda Mardin yöresine ait en lezzetli, en güzel, en özel ve en pratik 12 yemek tarifi.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. Favorilerinizi seçmeyi unutmayın!
Soğan Dolması
Ülkemizin farklı şehirlerinde, küçük farklılıklarla hazırlanan soğan dolması; lezzetli iç harcı ve soğanın karamelize tadıyla damakta eşsiz bir tat bırakıyor.
Kimi yörelerde zeytinyağlı olarak, kimi yörelerde ise tereyağı veya ayçiçek yağıyla hazırlanan bu tarifi damak tadınıza göre uyarlayabilirsiniz. Özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde Mardin ve Gaziantep civarlarına özgü soğan dolması tarifi, biber dolması gibi kıymalı ve pirinçli iç harçla hazırlanır ve pişirilir.
Biber, patlıcan gibi klasik dolmalardan sıkılanlar için nefis bir öneri soğan dolması.
Sembusek
Anadolu’nun farklı şehirlerinde, farklı iç malzemelerle hazırlanan sembusek tarifi, bir diğer adıyla da Semsek, el açması hamurla hazırlanan ve bol yağda kızartılan bir börek çeşididir.
Mardin’e özgü bir hamur işi türüdür ama bölgedeki pek çok şehirde de farklı şekillerde yapılır. Urfa’da Urfa peyniriyle yapılır ve bol yağda kızartılır. Gaziantep’te lahmacun iç malzemesiyle hazırlanır ve kapalı lahmacun olarak fırında pişirilir. Hatay’da ise koyun kıymasıyla hazırlanır.
Mardin Kaburga Dolması
Mardin denilince akıllara ilk olarak gelen Mardin kaburga dolması tarifi oluyor genellikle. İsminin heybetine aldanmayın bu tarifi çok seveceğiniz bir gerçek. Osmanlı saray mutfağının ziyafet yemeklerinin baş köşesinde oturan tatlardan biri olan kaburga dolması, Güneydoğu Anadolu mutfağının ustalık ve incelik isteyen tatlarından biri. Bilirsiniz, kimi lezzetler heybetleriyle şehirler arasında rekabet konusudur. İşte, kaburga dolması da bu yemeklerden biri.
Kitel
İçli köftenin her halini denedik ve her haline hayran kaldık. Eminiz ki siz de bu yazımızı okurken ‘’içli köfte sevilmez mi ya?’’ diye düşünüyorsunuzdur. :) Biz de bu görüşteyiz!
İçli köfteyi kızartınca ayrı, haşlayınca ayrı, içerisine farklı malzemeler katarak ayrı seviyoruz. Bu defa da yine çok seveceğiniz, diğer içli köftelerden ayrı bir görüntüye sahip olan kitel tarifini paylaşıyoruz. Böylesi ayrı bir güzel.
Kitel, aslında diğer bildiğimiz adıyla içli köfte. Bu içli köfte başka tabii. :) Siirt, Antep, Urfa ve Hatay illerimizin içli köfteleri şekil ve içerisindeki malzemeler bakımından birbirinden ayrılmaktadır. Mardin yöresine ait kitel tarifi de diğer tariflere benzeyen ama bazı yönleriyle de oldukça farklı olan bir tarif. Nasıl mı?
Ceviz büyüklüğünde harcın içerisine malzeme eklendikten sonra kapatılıp, kaynar suda haşlanarak hazırlanıyor. Şekli ve sunumu diğer içli köftelerden oldukça farklı bu yüzden
Kuzu Kulaklı Bulgur Pilavı
Kuzu kulaklı bulgur pilavı tarifinin farklı olmasını sebebi hem et hem de taze yeşillikler içermesinin yanında, pişerken keçi sütü ve kaymak kullanılması. Kaymağın pilavlarda kullanılması, aslında çok bilinmeyen lezzet sırlarındandır ve tereyağlı pilavlara da çok yakışmaktadır.
Kuzu kulaklı bulgur pilavı, malzemelerinin ve aromasının yoğunluğuyla aslında tam bir şölen yemeği! Klasik tariflerin dışına çıkmak isteyenler, kalabalık aile sofraları ve davetler için bu tarifle konuklarını hayran bırakacaktır.
Lebeniye Çorbası
Mardin, Gaziantep, Diyarbakır, Urfa gibi farklı bölgelerde yapılan Lebeniye Çorbası; etli, nohutlu, pirinçli ve terbiyeli bir çorbadır.
Arap kültüründen Türk mutfağına uyarlanan tarifler arasında yer alan lebeniye çorbası tarifi, lezzet olarak damak tadımıza bu bahsettiğimiz çorbalar gibi fazlasıyla uyuyor. İçindeki top köfteler ve haşlanmış nohutsa çorbayı neredeyse ana yemek olarak tüketecek kadar sizi doyuruyor.
Kibe Dolması
Yemek yapmak için bolca vaktiniz var ve yöresel lezzetleri de çok seviyorsanız Mardin yöresine ait kibe dolması tarifini mutlaka denemelisiniz.
Kibe dolmasının, temizlenmiş işkembenin dikilerek içerisine dolma harcı eklenmesiyle hazırlanan bir tarif olduğunu söyleyebiliriz.
İşkembe severlerin favorisi olacak. Hatta işkembe çorbasına rakip olacak gibi!
Alluciye
Alluciye tarifi, içerisinde yok yok diyebileceğimiz hem şifa dolu hem de oldukça besleyici bir yemek.
Yine Mardin yöresine ait olan alluciye, içerisinde erik, et, köfte ve zeytinyağı bulunan bol malzemeli bir tarif. Akşam yemeklerinde iştahları kabartacak olan bu tarif, sofralara renk ve lezzet katmaya geliyor.
Zingil Tatlısı
Sıra geldi Mardin tatlıları nelerdir onu öğrenmeye. Zingil tatlısı Mardin yöresinde yapılan şerbetli bir tatlıdır.
İçerisinde klasik tatlı malzemeleri bulunan bu tatlı, çay saatlerinin ve akşam yemeği sonrası çay safhalarının en sevilen yüzü.
Üzerine toz Antep fıstığı serpiştirip yanında çay ile ikram edilebilecek zingil tatlısı görüntüsüyle de iştah kabartıyor.
Harire Tatlısı
Mardin Harire tatlısı her evde bulunan malzemeler ile hazırlanan oldukça pratik bir tatlı.
Görüntüsü muhallebiye benzetilen harire tatlısı içerisinde süt, un, üzüm pekmezi, su ve tarçın bulunduran oldukça lezzetli bir tarif.
Damak zevkine göre üzerini ceviz ve toz tarçın ile süsleyebilirsiniz.
Kiliçe
Bir çeşit simit ya da çörek olarak adlandırılan Mardin yöresine ait kiliçe tarifine değinelim biraz da.
Bayramlarda ve özel günlerde özellikle yapılan bu tarif, içerisinde bol malzeme bulunan ve oldukça da meşakkatli bir tarif olduğunu söyleyebiliriz.
Muhabbetlerinize şenlik katacak ve sofralarınızı renklendirecek kiliçe ile dostlarınızla lezzet dolu anlar yaşamaya ne dersiniz?
Sumak Şerbeti
Sumak yıllarca salatalarımızın içerisine eklenerek sofralarımızda yer aldı. Salataların lezzetini tamamlayan bu enfes lezzet bugün de bu yazıda şerbet olarak karşımıza geldi.
‘’Sumaktan şerbet olmaz!’’ demeyin. Biz denedik. Oldukça güzel ve lezzetli bir şerbet elde ettik.
Sadece sumak, şeker ve su ile hazırlanan sumak şerbeti, yemeklerin yanına hafiflik katmaya geliyor.
Doğal, hafif ve sağlıklı bir içecek isteyenlerin favorisi olacak sumak şerbeti; ramazan sofralarına, akşam yemeklerine ve balkon sefalarına farklılık katıyor.
Sumak şerbetini sadece yemeklerin yanında değil kahve yanlarında ve çocuklara kurabiye yanında servis edebilirsiniz.
Evet, Mardin yemekleri tarifi en sık sorulan yemeklerden. Listemizden mutlaka kendi damak zevkinize göre bir tarif bulabilirsiniz!