Çay fanatikleri buraya! Siyah çaydan bahsetmiyoruz ama. Faydaları saymakla bitmeyen bitki çaylarından bahsediyoruz bugün. Hatta konumuz direkt olarak Melisa çayı!
Melisa çayını henüz denemediyseniz dahi mutlaka adını duymuşsunuzdur. Peki Melisa çayı faydalarını duydunuz mu? Şimdiye kadar pek çok bitki çayından ve faydalarından bahsettik. Hangisi günün hangi saatinde ve hatta kaç bardak içilmeli teker teker açıkladık. Sıra geldi Melisa çayını tüm yönleriyle masaya yatırmaya.
Bu yazımızı okuduktan sonra sadece Melisa çayı faydalarını öğrenmekle kalmayacaksınız. Melisa çayı özelliklerini, fazla tüketiminde neden olabileceği yan etkileri ve Melisa çayını içmesi önerilen - önerilmeyen kişi gruplarını da öğreneceksiniz.
En son da Melisa çayı nasıl demlenir ondan bahsedip size üç leziz bitki çayı tarifi daha vereceğiz. Haydi bakalım daha fazla oyalanmadan yazımıza geçelim, Melisa çayını tüm detaylarıyla öğrenelim!
Melisa Çayı Nedir?
Melisa çayı, Melisa bitkisinin yapraklarının kurutulup demlenmesiyle elde edilen bir tür bitki çayıdır. Melisa bitkisi farklı yörelerde limon nanesi ve kovan otu isimleriyle de bilinir.
Melisa Çayı Özellikleri
Melisa çayı, antiseptik özelliğe sahip olmasıyla biliniyor. Aynı zamanda tıpkı rezene çayı gibi sedatif etkisi de vardır. Uykusuzluk probleminiz varsa doğal bir çözüm olarak başvurabilirsiniz. :)
Melisa Çayı Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Melisa çayının da diğer tüm bitki çayları gibi çeşitli faydaları var. Haydi biraz bunlara bakalım! Melisa çayının uçuklara, yaralara ve sinek ısırıklarına iyi geldiği biliniyor. İrritasyon gibi bazı basit cilt problemlerine de iyi gelen melisa çayını, mutlaka oda ısısına geldikten sonra kullanmalısınız.
Sedatif özelliğinden dolayı Melisa çayını stresli günlerinizde ve uykusuzluk problemi çektiğiniz günlerde tüketebilirsiniz. Melisa çayı sizi sakinleştirip gevşettiği için mışıl mışıl uykuya geçebilirsiniz!
Melisa çayı, sindirim ve boşaltım sistemine de ciddi faydalar sağlar. Gaz sancısı çekiyorsanız ve vücudunuzda ödem varsa Melisa çayını gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Gaza bağlı karın ağrılarınızı giderecek ve ödem atmanızı sağlayacaktır.
Ayrıca Melisa çayının doğal bir ağrı kesici olduğuna inanılır. Vücudunuzun farklı noktalarındaki ağrıların giderilmesi için bu leziz çayı tüketebilirsiniz.
Son olarak sadece içmekten değil, kozmetik olarak kullanmaktan da bahsedelim. Melisa çayını maske yapımında ve de tonik amacıyla kullanabilirsiniz. Kil maskenize katabilir, bir pamuk yardımıyla yüzünüze uygulayabilirsiniz. Öncesinde bileğinizde denemenizi öneriyoruz ancak. Zira hassas ciltliyseniz irritasyona sebep olabilir kil maskesi içerisinde.
Melisa çayı ne işe yarar gördük. Bir de fazla içildiğinde sebep olabileceği yan etkileri konuşalım.
Melisa çayının günde 1-2 kupadan fazla içilmemesi öneriliyor. Gereğinden fazla tüketilmesi uykunuzu getirebileceğinden veriminizi düşürebilir. Öğrenciler dikkat!
Ayrıca düzenli kullandığınız bir ilaç varsa, Melisa çayı tüketimini hekiminize danışmalısınız. Bazı ilaçların etkilerini azaltabileceği göz önünde bulundurulmalı.
Melisa Çayı Nasıl Demlenir?
Melisa çayı kaç dakika demlenir ve Melisa çayı nasıl hazırlanır sorularını cevaplamaya geldi sıra. Melisa çayını demlemenin iki yolu var. Bu iki yol, elinizdeki melisa çayının kuru mu yoksa yaş mı olduğuna bağlı değişiyor.
Öncelikle elektrikli bir su ısıtıcıda veya ocakta su ısıtmamız gerekiyor. Kaynama derecesine gelen suyu bir french press’e alıyoruz ve 3 dakika bekletiyoruz. Ardından kuru Melisa çayı yapraklarından ½ tatlı kaşığı kadar ekliyoruz. Eğer yaş Melisa yaprağı kullanacaksanız 1 tatlı kaşığı kadar eklemelisiniz.
Ardından 5 dakika demlenmesini bekleyip afiyetle tüketebilirsiniz.
Melisa Çayı Ne Zaman İçilmeli?
Melisa çayı, günün erken saatlerinde kahvaltı sonrasında tüketilebilir. Ayrıca yatmadan hemen önce tüketip uykuya daha kolay dalabilirsiniz. Çalışırken veya günün aktif olmanız gereken saatlerinde Melisa çayını tüketmemenizi öneriyoruz.
Melisa Çayı Kimler İçemez?
Melisa çayını 16 yaşın altındaki çocukların tüketmemesi öneriliyor. Gelişme çağında istenmeyen etkilerle karşılaşılabilir.
Düzenli tansiyon ilacı ve antidepresan kullananların da Melisa çayı tüketirken bir hekime danışmaları en sağlıklısı. :)
Kısaca Melisa çayı kullananların, düzenli ilaç kullanmayan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan 18 yaş üstü kişiler olmasını öneriyoruz.
Melisa Çayından Yeterince Bahsettik: Üç Leziz Soğuk Bitki Çayı Tarifi
Özellikle yaz aylarının kavurucu sıcak günlerinde tükettiğimiz soğuk çaylar, gazlı soğuk içeceklerin sağlıklı alternatifleri olarak aslında her gün tüketilebilir. Koruyuculardan, renklendiricilerden, yapay tatlandırıcı ve aroma vericilerden uzak durmak ve yine de enfes bir bardak içecekle ferahlamak istiyorsanız bu üç soğuk çay tarifine bayılacaksınız.
İlk önerimiz, rahatlatıcı ve gevşetici etkisiyle bilinen rezene çayı. İlginç aromasıyla diğer bitki çaylarından epey ayrılan rezene çayını henüz denemediyseniz veya ilk denemenizde sevemediyseniz, bu versiyonunu denemenizi öneriyoruz. Soğuk rezene bitki çayı tarifine bayılacaksınız!
Yeşil çay en çok tüketilen bitki çaylarından biri hiç şüphesiz. Sade versiyonu, limonlusu, yumuşak içimlisi ve meyvelisi derken her eve ve her mutfağa mutlaka en az bir kere girmişliği var. :) Bugün size tarifini vereceğimiz versiyonu, bize göre yeni favorileriniz arasında yer alacak. Soğuk yeşil çay tarifi ile hem ferahlayın hem de öğünlerinize lezzet katın!
Geldik günün son lezzet önerisine. Siyah çay seviyorsanız, meyve seviyorsanız veya direkt meyveli soğuk çayları seviyorsanız bu tarife bayılacağınızdan eminiz. Her damak tadına hitap eden armutlu soğuk çay tarifi, gününüzün her saatine çok yakışacak. Ayrıca armut bulamadıysanız veya armuttan çok hoşlanmıyorsanız farklı meyvelerle de aynı yapılış aşamalarını takip ederek evde kendinize bir soğuk çay hazırlayabilirsiniz. Tarifi bizden, tadına doyması sizden! :)