Yaz mevsiminin en güzel yönlerinden biri, şifalı yeşilliklerin bol bol yetişmesi; mutfaklarımızı doldurması! Bu yeşilliklerin en güzel kokulularından olan nane de, yazın bol bol yetişip manavlarda ve pazar tezgahlarında yerini alıyor.
Yeşil yeşil gözümüzü gönlümüzü açan naneleri; salatalarda, smoothie veya ayran gibi soğuk içeceklerde, hatta dondurmalarda bol bol tüketmekte fayda var. Örneğin naneli dondurma tarifi, taze nane yapraklarının aromasını dondurma lezzetiyle buluşturan enfes bir tatlı tarifi. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışacak ferah bir bardak naneli salatalıklı ayran da, kaçırmamanız gereken nane kullanım alanlarından!
Nanenin Faydaları
Öncelikle pek çok yeşil yapraklı sebze gibi nane de bol bol C vitamini içeriyor. Bunun yanında A vitamini zengini de olan nane; hastalıklardan koruma ve bağışıklık sistemini güçlendirmede birebir.
Ayrıca 100 gram nane, ortalama olarak 70 kalori içeriyor. Besin değerleri de 100 gram için şu şekilde; 3.7 gram protein, 14.9 gram karbonhidrat ve 0.9 gram yağ.
Nane Kullanım Alanları
Nane istenirse taze haliyle salata, tatlı, içecek, sos ve yemek tariflerinde kullanılabilir. Hem aromatik hem de şifa dolu olan nane yaprakları; sofralarınıza da çok yakışacaktır.
Yazın bol bol yetişen taze naneleri kışın da kurutulmuş olarak kullanabilirsiniz. Kuru nane; yemeklere, çorbalara ve soslara çok yakışıyor. Aynı zamanda limonla beraber kaynatılıp içildiğinde mideleri rahatlatmakta üstüne yok.
Nanenin kullanım alanları mutfaklarımızla sınırlı da değil. Yeşil nane yaprakları, nane yağı barındırıyor. Bu nane yağı solunum yolu sorunlarında büyük kurtarıcı. Ayrıca; diş macunlarında, sakızlarda, kozmetiklerde ve ilaç sektöründe de bol bol kullanılıyor.
Evde Nane Nasıl Kurutulur?
Tazesini ayrı, kurusunu ayrı seviyoruz nanelerin. Peki yaş nane nasıl kurutulur? Haydi taze nane nasıl kurutulur hep beraber öğrenelim. Nane kurutmanın püf noktaları bu yazıda!
Öncelikle ilk adımımız yemyeşil yapraklı nane demetleri bulmaktan geçiyor. Siyah lekeleri olan veya canlılığını kaybetmeye yakın olan nane demetlerini tercih etmemenizi öneriyoruz.
İkinci adımımız yaprakları teker teker kopartıp bol suyla yıkamak.
Geniş bir tepsiye temiz bir bez serin. Tamamen temizlenen yeşil nane yapraklarını bu beze yayın ve bir gün, suları kuruyana kadar bu şekilde güneşte bekletin.
Ertesi gün, suları iyice kurumuş olan naneleri gölgeye alın. 5-6 gün boyunca güneş almadan kurumaya bırakın. Zira güneşte kurutulan naneler, yeşil renklerini kaybedip kararır.
5-6 gün (gerekirse daha fazla) beklettiğiniz naneleri deneme amaçlı iki elinizin arasında ovuşturun. Kırıntı kırıntı oluyorlarsa yeterince kurumuşlar demektir.
Tüm kurumuş yaprakları iyice ufaladıktan sonra ağzı kapalı kavanozda saklayıp aylarca tüketebilirsiniz.
Bunun yanı sıra kuru nane yapımı için bir yöntemimiz daha var. Fırın kullandığımız bu yöntem çok daha hızlı, 1-2 saatte kullanmaya / tüketmeye hazır desek yeridir! Peki fırında nane nasıl kurutulur?
İyice yıkanmış ve saplarından ayıklanmış nane yapraklarını bir bezle kurutun. Sularından arındırdığınız naneleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yayın.
70-80 dereceye ayarladığınız fırında 1 – 1,5 saat iyice kuruyana kadar fırınlayın. Kuruma durumlarını kontrol edin, iki eliniz arasında ufalayıp kavanoza alın.
Kuru nane nasıl yapılır, enfes yeşil nane nasıl kurutulur öğrendik. Artık yazın uygun fiyatlı ve bol bol bulabileceğiniz taze naneleri zamanında çokça alabilir, kurutup kış mevsiminde de afiyetle tüketebilirsiniz.
İster nane limon yapın, ister yağda kızartıp yayla çorbanıza ekleyin. Evde hazırlayacağınız kuru naneler; hem şifa hem de lezzet olarak girdiği her tarife çok yakışacak!