Çocukluğumuzda da şimdilerde de hala yapraklarını koparıp seviyor, sevmiyor yaptığımız papatyayı sevmeyen yoktur. :)
Görüntüsü ayrı güzel, kokusu ayrı güzel ve demlendiğinde çayı ayrı bir güzel olan papatyanın oldukça faydalı bir çiçek olduğunu ve papatya çayı özelliklerinin oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. :)
Aynı zamanda papatyanın çok masum etkileri olduğuna da değinmek istiyoruz. Genellikle sevdiklerimize bir çiçek almak istediğimizde aklımıza ilk olarak papatya gelir. :) Papatya masumluğu, saflığı ve narinliği temsil ettiği için oldukça uygun bir hediye diyebiliriz. :)
Papatyanın önemini, vurguladığı hissi öğrendik ama biz bu yazımızda papatyanın hissettirdiği duygudan ziyade faydalarından bahsetmek istiyoruz.
‘’Papatya çayı nasıl demlenir?” ya da “papatya çayı yapımı nasıl olur’’ diye merak edenlerin oldukça fazla olduğunu biliyoruz. :)
Papatya çayı nasıl yapılır onu anlatmadan önce papatya çayı faydalarının ne olduğuna değinelim mi?
Papatya Çayının Faydaları Nelerdir?
Papatya çayının mucizevi birçok etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Biz bilmeyenler için detaylı bir araştırma yaptık ve papatya çayı neye iyi gelir, papatya çayı yararları nelerdir maddeler halinde açıkladık. :)
Papatya çayının en bilinen özelliği sakinleştirici etkisinin bulunmasıdır. Diğer faydaları da şu şekildedir;
-Uyku kalitesini artırır.
-İltihap söktürücü özelliği bulunmaktadır.
-Adet sancılarına ve düzensizliklerine iyi gelmektedir.
-Boğaz ağrıları ve sinüzit ağrılarına iyi gelmektedir.
-Diyabet riskini azaltır.
-Mide bulantılarını bastırmaktadır.
Yukarıda da söylediğimiz gibi gerçekten mucizevi birçok faydası olduğunu siz de gördünüz. :)
Haydi hazırsanız papatya çayı tarifi nasıl hazırlanır onu öğrenelim ve bir an önce hazırlayıp faydalarından yararlanalım. :)
Papatya Çayı Nasıl Yapılır?
Papatya çayı için tabii ki kurutulmuş bir miktar papatyaya ve suya ihtiyacımız olacak. Öncelikle çaydanlığın içerisine yarım litre su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
Su fokurdamaya başlayınca ocaktan alıp bir dakika beklettikten sonra içerisine üç yemek kaşığı kadar kurutulmuş papatyayı ekleyip demlemeye bırakıyoruz. :)
Ardından demlediğimiz çayı süzgeç yardımıyla süzüp yanına bir dilim limon ekliyoruz. Papatya çayını tatlandırmak isteyenler de bir tatlı kaşığı bal kullanarak hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı hale gelmesini sağlayabilir.
Papatya çayının günde en fazla iki fincan içilmesini öneriyoruz. Aksi takdirde papatya çayı yan etkilerine maruz kalabilirsiniz. :(
Papatya çayının faydalarını öğrendik. Gelin şimdi de papatya çayının ne zaman ve nasıl içildiğine bakalım, ardından zararları nelerdir onu öğrenelim.
Papatya Çayı Ne Zaman ve Nasıl İçilir?
Şifa deposu olarak adlandırdığımız papatya çayının ne zaman ve nasıl içilmesi gerektiğini sizin için araştırdık ve yazımızda yer verdik. :)
Uyku probleminiz var ve rahat bir uyku uyumaya hasretsiniz. İşte tam da böyle bir durumda uykudan 30 dakika önce içip yatabilirsiniz.
Midenizi rahatlatmak ve sindirim sistemini güçlendirmek için öğünlerden sonra içilmesi de oldukça yararlı olacak ve yemekten sonra daha hafif hissedeceksiniz.
‘’Nasıl içilir?’’ diye soranlar için de bal kullanarak tatlandırabilir veya limon kullanarak günde iki fincan içebilirsiniz.
Papatya Çayı Zararları Nelerdir?
Her güzel şeyin bir kusuru vardır deyip papatya çayının da fazla tüketildiğinde zararları ve yan etkileri olduğunu söyleyebiliriz.
Fazla tüketilen papatya çayının başlıca zararları şu şekildedir;
-Fazla kullanıldığında yorgunluk hissi oluşturabilir.
-Kan şekerinin birden düşmesine sebep olabilir.
-Hormon bozukluğu yaratabilir.
-Sindirim sistemini kötü etkileyebilir.
Papatya çayının nasıl demlendiğine, faydalarına ve hatta yan etkilerine bile değindik. :) Artık papatya hakkında pek çok bilgiyi net olarak biliyoruz.
Papatyayı elimize aldığımızda bilmediğimiz tek bir şey kalıyor geriye. Seviyor mu, sevmiyor mu? Bu sorunun cevabının da sizi tatmin edecek şekilde olmasını umuyoruz. :)
Papatya çayını öğrendik şimdi de gelin yaz aylarına çok yakıştığını düşündüğümüz soğuk çay tariflerine göz atalım. :)
1-) Çilekli Soğuk Çay
Rengine, kokusuna ve lezzetine ayrı ayrı hayran olduğumuz benzersiz bir tarif olan çilekli soğuk çay tarifini daha önce hiç denediniz mi?
Özellikle haziran ayında pazar tezgahlarında yerini alan çileğin, limon ve nane ile olan uyumundan elde ettiğimiz çilekli soğuk çay tarifi yaz aylarında en çok tercih edeceğiniz favori içeriğiniz olacak kesinlikle. :)
Mayhoş tadı ve enfes kokusuyla kendine hayran bırakan çayımızı yudumlarken ferahlayacak ve oldukça hafif hissedeceksiniz. :)
2-) Armutlu Soğuk Çay
Armutun tatlı aromasının, elmanın mayhoş lezzetiyle birleşmesinden elde ettiğimiz, aynı zamanda birçok faydası bulunan oldukça dengeli bir tarif olan armutlu soğuk çay tarifi, yüksek ferahlatıcı bir etkiye sahiptir.
Yaz mevsiminde tezgahlarda bol bol bulabileceğimiz armut meyvesini, meyve olarak tüketmek istemeyenler içecek olarak tüketebilir. Böylelikle ferahlarken faydalarından da yararlanabileceksiniz. :)
3-) Soğuk Yeşil Çay Tarifi
Yeşil çayın yoğun tadından sıkılıp mesafeli duranlar için, yeşil çayın tadını bastırabilecek meyveler kullanarak harika bir soğuk yeşil çay tarifi hazırladık. :)
Mango ve ananasın aromasından faydalanabileceğiniz oldukça lezzetli ve pratik bir soğuk yeşil çay hazırlayarak yaz günlerini daha ferah ve fit geçirebilirsiniz. :)
Verdiğimiz bu tarif ile evde soğuk yeşil çay hazırlamanın ne kadar kolay olduğunu görecek ve bundan sonra sürekli olarak yapacaksınız.
Sadece diyet menülerinizde yer verdiğiniz yeşil çaya, tarifimizi öğrendikten sonra sadece diyet menülerinde değil soğuk bir şeyler içmek istediğiniz tüm anlarda kolaylıkla hazırlayabileceksiniz. :)