Pazar tezgahları arasında gezinirken yemyeşil sebzelerin olduğu o vitamin dolu tezgaha geldiniz sonunda. Yeşil soğanlar, göbek salatalar, marullar ve dereotları mis gibi kokup dikkatleri çekiyor. Yabancı olanın ilk bakışta birbirinden çok da kolaylıkla ayırt edemeyeceği bazı sebzeler yatıyor tezgahta boylu boyunca: ıspanak, roka, pazı ve kara lahana…
Hepsi birbirinden leziz olan bu yeşil sebzelerden pazıyı konu alacağız bugün. Her yönüyle de anlatacağız dilimiz döndüğünce. Pazının faydaları nelerdir, pazı ne demektir, pazı neye iyi gelir, pazı mevsimi ne zamandır ve pazı çeşitleri var mıdır gibi merak edilen soruları cevaplayacağız.
Bu yazıyı okuduktan sonra 2 metre öteden tanıyabileceksiniz pazıları. :)
Pazı Besin Değeri
Pazı, besin değeri açısından çok zengin ve bu yüzden de çok önemli bir sebze.
Pazının 100 gramının içerdiği besin değerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Karbonhidrat: 2.74 gram
Protein: 1.44 gram
Yağ: 0.25 gram
Lif: 1.7 gram
Sodyum: 282 mg
Potasyum: 233 mg
Kalsiyum: 110 mg
C Vitamini: 28.3 mg
Demir: 3.02 gram
Pazının Faydaları Nelerdir?
Pazının 100 gramlık bir miktarı ne kadar besin öğesi içeriyor gördük. Oldukça faydalı olduğunu buradan bile anlayabilirsiniz aslında ama biz tane tane açıklamak istiyoruz. :)
-Kemikleri Güçlendirir
Pazı içerdiği yüksek kalsiyum miktarıyla kemik yapısını korur, kemik sağlığını destekler. Gelişme çağında olan çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlı bireyler mutlaka tüketmelidir.
-Kansızlığa İyi Gelir
Pazı, bol bol demir içerir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık için genellikle ıspanak önerilse de, pazı da oldukça leziz ve demir zengini bir sebzedir.
-Kilo Vermeye Yardımcıdır
Bir adet pazı yaprağı yaklaşık olarak 2 kaloridir. Diyetlerinizde bol bol tüketebileceğiniz pazı sebzesi kilo vermenize yardımcı olur.
-Sindirim Sistemini Destekler
Bol bol lif içerir pazı sebzesi. Bağırsaklar için elzem olan lifi bol bol bulundurduğu için de pazı mutlaka günlük yaşamda tüketilmelidir.
-Saç ve Tırnak Yapısını Güçlendirir
Pazı bol bol vitamin içerdiği için tırnaklarınızın ve saçlarınızın beslenmesini destekler. Düzenli tüketimde faydasını mutlaka göreceksiniz.
Pazı Nasıl ve Ne Zaman Ekilir?
Pazı, bölge ve toprak bakımından çok seçici olmayan bir sebzedir. Yaz sıcaklarının bittiği sonbaharda ekilmelidir.
Pazı bitkisi tohumları, bahçede kolaylıkla ekilebilir. Bol bol sulamayı unutmayın yeter ki. :)
Pazı ile Ne Yapılır, Nasıl Yenir?
Pazı kullanarak pek çok yemek tarifi hazırlanabilir. Bunlar:
-Pazı sarması
-Pazı Böreği
-Pazı Mücveri
-Pazılı Çorba
gibi kısaca özetlenebilir.
Bu yemeklerin dışında pazı yaprakları, detox için tüketilecek smoothie tariflerinde kullanılabilir. Artan pazı saplarından pazı sapı turşusu yapmayı unutmayın. Çok leziz olacaklar. :)
Pazı Buzlukta Nasıl Saklanır?
Mevsiminde bol bol aldığınız pazıları buzlukta saklayıp sonrasında afiyetle tüketebilirsiniz. Nasıl mı? Gelin açıklayalım. :)
Pazı yapraklarını saplarından ayırın. Sapları isterseniz turşu yapmak için kullanabilir, isterseniz de yıkayıp doğradıktan sonra kavurabilirsiniz.
Ayırdığınız pazı yapraklarını yıkayın ve dilimleyin. Buzdolabı poşetlerine porsiyonlayıp ağzını iyice bağlayın. Derin dondurucu veya buzluğa koyup saklayın.
Bunun dışında pazı yaprakları henüz tazeyken sarmasını yapabilir; pazı sarmalarını bu şekilde de dondurabilirsiniz. Tek yapmanız gereken buzluktan çıkartıp pişirmek olur ve pratik bir yemek, zamanınız olmadığında gününüzü kurtarabilir. :)
Pazı Nasıl Haşlanır?
Pazıyı nasıl donduracağımızı konuştuk. Gelin şimdi de onu nasıl haşlayacağımızı konuşalım. :)
Pazıları güzelce yıkayın. Yaprakları, saplarla birleştiği yerden ayırın. Derin bir tencereye kaynar su alın ve bol tuz atın.
Kaynayan suya öncelikle pazı saplarını atın. 2-3 dakika sonra sapların diriliğini kontrol edin. Yeterince piştilerse pazı yapraklarını suya atın.
Bir yanda leğen içerisinde buzlu su hazırlayın. Kaynar sudan çıkarttığınız pazı yapraklarını buzlu suya alın. Böylece güzel yeşil renklerini kaybetmeyeceksiniz.
Mucizevi Sebze Pazıyı Kullanarak Hazırlayabileceğiniz Birbirinden Leziz 3 Yemek Tarifi
Yukarıda pazının ne olduğunu, nasıl ekildiğini, nasıl yetiştirildiğini, özelliklerini ve faydalarını detaylı bir şekilde anlattık. Hatta pazının temizlenme ve pişirilme püf noktalarına da güzelce değindik. Sıra geldi, pazar tezgahlarından ve marketlerin manav reyonlarından aldığımız pazıları (hatta belki de kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz pazıları) birbirinden leziz yemek tariflerinde kullanmaya.
Faydalarını gördükten sonra pazı sebzesine bakışınızın değişeceğini biz en başından beri biliyorduk. Gelin şimdi onu sofralarda bir yıldız gibi parlatalım! :)
1 – Pazı Mücver Tarifi
Mücver, günün her saatine yakışan enfes bir atıştırmalık tarifi. Şimdi gelin bu cümlenin üzerinden bir daha geçelim. :) Mücver kahvaltılarda da, öğle yemeklerinde de, çay saatlerinde de, altın günlerinde de akşam yemeklerinde de ve hatta sahur sofralarında da servis edilebilir. Günün her saatine yakışır derken bunu kastediyorduk. :)
Atıştırmalık dedik bir de mücver için ama mücvere sadece atıştırmalık demek belki de onu yeterince anlatmıyordur. Mücver kahvaltılarda servis edildiğinde kahvaltılık bir tarif olur. Akşam yemeğinde servis edildiğinde ise ara sıcak veya başlangıç olabilir. Sahur sofralarında da yine kahvaltılık diye bahsedebileceğimiz mücver tarifi, günün geri kalanında atıştırmalık tariflerinden sayılır. :)
Mücverin normal yapılışı, bildiğiniz gibi kabakla olur. Dereotu, peynir, yumurta ve biraz da un kabağa eşlik eder; ortaya nefis bir köfte çıkar. Özellikle vejetaryen beslenenler ve diyettekiler bayılır. Bizim bugün konumuz pazı bildiğiniz gibi. Bu yüzden mücverimizi kabak yerine pazıyla hazırlamayı öneriyoruz. :)
Pazı, taze soğan, kırmızı biber ve sarımsağın çıktığı bu enfes lezzet yolculuğu, yiyenleri her lokmada büyüleyecek. Pazı mücver tarifine mutlaka bir şans verin. :)
2 – Etli Pazı Dolması Tarifi
“Dolma mı sarma mı?” Türk mutfağının en büyük ikilemlerinden biri. Kimine göre içi pirinçle doldurulan biber, patlıcan, domates ve mantar gibi sebzelerle yapılan yemekler “doldurma” işleminden dolayı dolma olarak geçer. Asma yaprağı, lahana yaprağı ve pazı yaprağı gibi yaprakların pirinçle sarılması şeklinde yapılan yemekler de “sarma” işleminden dolayı sarma olarak geçer.
Bir diğer görüşe göre de yapılışın bir önemi yoktur. Etsiz (yani zeytinyağlı) olan versiyonlar “sarma”dır, etli yapılıp sıcak servis edilen versiyonlar “dolma”dır.
Bu ikileme henüz bir sonuç verilemediği için biz her şeye tamamız. :) Bu vereceğimiz tarif de ikinci görüşü destekler nitelikte. Etli pazı dolması tarifi, adı üstünde hem pazıya hem de ete doyuran enfes bir akşam yemeği tarifi. Mutlaka denemeli ve davet sofralarında yer vermelisiniz.
3 – Pazılı Börek Tarifi
Kıymalısı, patateslisi, peynirlisi ve ıspanaklısı en sevilen çeşitleridir böreğin. Yine mücver gibi kahvaltılarda, öğle yemeklerinde, çay saatlerinde, akşam yemeklerinde ve Ramazan ayında sahur sofralarında yer verilir; herkes tarafından afiyetle yenir.
Yöresel olarak ve mevsimsel olarak böreklerin içine koyulabilecek malzemeler (özellikle de sebzeler) değişiklik gösterir. Hazır taze pazıların bol bol bulunabildiği mevsimdeyken onları börekte değerlendirmemek yazık olur dedik ve sonuncu tarif önerimiz olarak pazılı börek tarifini not düşmek istedik.
Pazılı börek tarifi, yapılışıyla kolay; tadıyla olay! Bir bardak çayınızı alın ve arkanıza yaslanıp bu lezzetin keyfini çıkartın.
İşte leziz ve vitamin deposu olan pazı sebzesini sofralarda yıldız gibi parlatacak üç tarifimiz bu şekilde. Hepsi, mutfağa yeni girenlerin dahi kolaylıkla hazırlayabileceği tarifler. Kendinize güvenin ve bu lezzet yolculuğu için kemerlerinizi takın!