Ramazan ayı metabolizma hızımızın dengesini biraz daha yavaşlatabilir, bu nedenle hem sağlığımız hem formumuz normale göre farklılıklar gösterebilir. Ancak telaşlanmayın, dikkat edeceğiniz basit ama etkili birkaç yöntemle bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz.
1- Bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.
Vücudumuzdaki toksinlerden kurtulmak ve zinde kalmak için en çok ihtiyaç duyulan şey su. Ancak Ramazan ayında gün içerisinde su tüketmediğimiz için iftardan sahura kadar geçen sürede de su tüketmeyi ihmal edebiliyoruz. Bu nedenle bu sürede sağlığımızı ve formumuzu korumak için ilk yapacağımız şeylerden biri bol bol su tüketmek. Su tüketimi metabolizmamızı hızlandırmakla kalmayıp aynı zamanda daha dinç olmamızı sağlayacaktır.
2- Hareketsiz kalmayın.
Ramazan aylarında gün içerisinde besin tüketimi olmadığı için enerjimiz düşebilir, bu nedenle daha az hareket etmek isteyebiliriz. Aynı şekilde iftardan sonra bir anda yükselip daha sonra hızla düşen kan şekeri nedeniyle de biraz yorgun hissedebiliriz. Nitekim bu durum kilo alımına ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle Ramazan ayında ya gün içerisinde ya da iftardan sonra kesinlikle spor yapmak gerekir. Güneşin yoğun olmadığı saatlerde açık havada yürüyüşler ya da çok tempolu olmayacak şekilde kapalı alan sporları, dinç ve enerjik hissetmenizi sağladığı gibi yağ yakımına da yardımcı olacaktır.
3- Karbonhidrat tüketiminizi sınırlandırın.
Açlık anında ilk ihtiyaç duyulan besinlerden biri karbonhidratlar oluyor. Ancak Ramazan ayında karbonhidrat tüketimi vücutta yağlanmaya ve kilo alımına daha fazla sebep olabilir, bunun nedeniyse karbonhidrat tüketilen saatlerde metabolizma hızının çok daha düşük olması. Karbonhidratları beyaz ekmek, pilav, makarna, patates gibi seçeneklerden tercih etmek yerine daha lifli ürünlerden ya da kompleks karbonhidratlardan tüketmek sizi hem uzun süre tok tutacak hem de daha zihnde hissettirecektir.
4- Şeker miktarını azaltın.
Şekeri tamamen hayatınızdan çıkarmak zor olabilir ancak özellikle Ramazan ayında tükettiğiniz şeker miktarını azaltmanız mümkün. İlk adım olarak şekerli içeceklerden uzak durarak başlayabilirsiniz. Susuzluğun çok arttığı iftar saatlerinde soğuk, gazlı ve şekerli içecek tüketimi yerine su ya da soda tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda tükettiğiniz kahve ve çayın da şeker miktarını azaltabilirsiniz. Bu dönemde tükettiğiniz bal, reçel ve şerbetli tatlıların yerine meyve ya da sütlü tatlılara yönelmeniz yine sağlığınızı ve formunuzu korumanıza yardımcı olacaktır.