Ülkemizin güzel şehirlerinden biri olan Adana’dan selamlar saygılar getirdik!
Adana’nın en sevileni, aynı zamanda son dönemde fenomenlerin bile sık sık adından söz ettiği şırdan hakkında merak edilen tüm detayları bu yazımızda sizlerle paylaşıyor olacağız. :)
Şırdan denildiğinde rotalar bildiğiniz üzere Adana’ya dönüyor. :) Gidip Adana’da mükellef bir sofrada, dost sohbeti eşliğinde yemek ayrı bir güzel olurdu ama buna ayıracak vaktiniz yoksa, gelin evde hemencecik hazırlayıp akşama dostlarımızı eve davet edelim. :)
Şırdan yemeğinin lezzetinden bahsetmeden önce bilmeyenler için şırdan nedir kısaca değinmek istiyoruz. Neden mi kısa değiniyoruz? Çünkü ne kadar anlatırsak anlatalım yemediğiniz sürece lezzetini anlamayacaksınız bu efsane yemeğin.
Biz de düşündük ki şırdan hakkında merak edilenleri hemencecik anlatıp, bir an önce nasıl yapıldığına geçelim!
Şırdan Nedir?
Şırdan, Adana şehrimize özgü ve hayvanın midesinin bir bölümünden elde edilerek hazırlanan oldukça lezzetli bir yemek. :) Şırdan, uğruna uzun uzun kuyruklarda beklenilen, lezzetinin yanı sıra görüntüsüyle de birçok kişinin dikkatini çekmeyi beceren, dolma kategorisinde bulunan bir yöresel yemek.
Tıpkı mumbar dolması ya da kokoreç gibi doldurularak hazırlanan şırdan yemeği, bol baharatlar eklenerek hazırlandığı için diğer tatlardan ayrılmaktadır.
Şırdan; koyun, keçi, kuzu, inek gibi geviş getiren hayvanların, midelerine en yakın kısmından elde edilir. Bu bölümün içerisine pirinç eklenir ve baharatlar ile lezzetlendirilir.
Oldukça sıra dışı görüntüye sahip olan şırdan nedir neyden yapılır ve şırdan nerenin yemeğidir öğrendik. Haydi o zaman gelin bilmeyenler için şırdan çeşitlerine de kısaca değinelim. :)
Şırdan Hangi Hayvandan ve Hayvanın Neresinden Yapılır?
Şırdan hakkında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken detaylardan bir tanesi de hangi hayvandan ve hayvanın neresinden yapıldığıdır. :)
Akşam yemeğine şırdan düşündüyseniz buyurun birlikte kasabımızın yolunu tutalım ve şırdanın temel malzemesini alalım. :)
Şırdan hazırlamak için koyun, kuzu ve dana tercih edilmektedir. Şırdan, geviş getiren hayvanların midelerine en yakın yerde bulunan kısmından hazırlanmaktadır. Şırdan midenin bağırsaklardan önceki son bölümüdür ve haliyle her hayvanda yalnızca bir tane bulunmaktadır.
Şırdan Çeşitleri
Şırdan çeşitlerinin neler olduğunu ve kaç çeşit olduklarını biliyor muydunuz?
Bilmeyenler için biz sadece şırdanı anlatmakla yetinmedik ve çeşitlerini, faydalarını, nasıl yapıldığını detaylıca araştırdık.
Şırdan çeşitleri yapıldıkları hayvanlara göre 3 çeşitten oluşmaktadır. Kuzu şırdan en küçük boyuttaki, koyun şırdan standart boyutlardaki ve dana şırdan ise en büyük boyuta sahip şırdan çeşitlerini oluşturur. Haydi gelin şırdan faydaları nelerdir ona da bir göz atalım.
Şırdanın Faydaları Nelerdir?
‘’Şırdan yemenin vücuda ne gibi faydası olabilir ki?’’ diye düşünenlerden misiniz?
Eğer faydası olmadığını düşünüyorsanız kesinlikle yanıldınız. Şırdan kendi başına ve içerisindeki malzemelerle insan vücuduna birçok vitamin takviyesi yapmaktadır. :) Gelin bu vitaminlerin ne olduğuna birlikte bir göz atalım. :)
İçerisinde B12 vitamini bulundurduğu için kalp hastalıklarını önlediği öne sürülmüştür. Yine içerisinde bulunan yüksek D vitamini, kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur.
Şırdanın İçinde Ne Var?
Şırdan malzemelerine de kısaca değinelim mi? İyice temizlenip ayıklanan şırdanın içerisine pirinç, soğan, baharatlar, salça ve tuz eklenir.
Sıradışı görüntüye sahip olan şırdan, içerisinde her evde bulunabilecek malzemeler kullanılarak pişirilir ve ardından lezzetine uygun bir şekilde servis edilir. :)
Şırdanın Tadı Nasıl Olur?
Sakakat türleri arasında son dönemlerde popülaritesi oldukça artan ve lezzeti için kilometrelerce yol gidilen şırdan, tat olarak mumbar dolmasına benzetilmektedir. :)
Şırdan ve mumbar dolmasının arasındaki en büyük fark, şırdanın mideye yakın olan kısım iken mumbarın bağırsağın ta kendisi olmasıdır. :)
Yerken adeta dünyanın en lezzetli dolmasını yemiş gibi hissedeceksiniz. :)
Şırdan Nasıl Yenir?
‘’Şırdan nasıl yenilir?’’ sorusu şırdan hazırlandıktan sonra en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. :)
Bu lezzetli mi lezzetli yemeği tabii ki şanına yaraşır bir şekilde servis edip yemek gerekmektedir. Merak etmeyin imdadınıza yetişiyor olacağız bu konuda. Nasıl mı? Detaylı bir araştırma yaptık ve şırdanın nasıl yeneceğini sizin için ele aldık. :)
Şırdan yerken ya da davetlilere servis ederken tabağın içerisine alın. Yanında da tuz, kimyon ve limon suyu ile servis edin. Damak tadınıza göre limon sıkıp farklı baharatlar serpiştirerek yiyebileceğiniz bu yemek elbette ki tek başına olmaz. :)
Başlangıçta yöresel bir çorba tercih ederseniz daha doyurucu hale gelecektir. Ne duruyorsunuz daha?
Kasaptan şırdanları alın, ardından güzel bir iç harç hazırlayın ve şırdanların içerisini doldurup bir an önce hazırlayın. :)
Şırdan Kaç Kaloridir?
Böylesine lezzetli, böylesine popüler olmuş bir yemeğin elbette ki kalori miktarı da en çok merak edilen detaylardan bir tanesidir. Şimdi size sevineceğiniz bir haberimiz var. :) Şırdanın bir porsiyonunda ortalama 210 kalori bulunmaktadır.
Oldukça düşük kalorili olan şırdana sofralarınızda sıklıkla yer verebilir ve diyet menülerinizde de ara ara tercih edebilirsiniz.
Şırdan Tarifini Sevenlere 3 tane Birbirinden Lezzetli Sakatat Tarifi
Şırdan tarifini sevenler için benzer lezzetteki sakatat tariflerini de paylaşmasak olmazdı elbette ki. :)
İlk olarak “ben sakatat sevmem, yiyemem” diyenlerin dahi bir eğlence gecesinin çıkışında tatmış olduğu, mutfağımızın vazgeçilmezi kelle paça tarifinden bahsetmek istedik. Biraz sarımsak ve sirkeyle ondan iyisi yok. Ardından bir o kadar güzel olan işkembe çorbası tarifi ve son olarak da bumbar dolması tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. :)