Bildiğiniz üzere teknoloji gibi, moda gibi, yemek sektörü de her sene değişime uğruyor. Bazı yemekler var ki artık onlara "trend" diyebilmemiz mümkün. Modası geçmeden çağımızın en popüler tabaklarına bir göz atalım.

Açai Bowl: (a-sa-yi)
Açai Bowl sağlıklı yemek yemeyi radarına almış kişilerin en güçlü adaylarından bir tanesi. Peki nedir bu bir kase dolusu şifalı yemek? Öncelikle açai, bu yemeğe adını veren tropikal bir meyve. Amazon yağmur ormanlarından çıkan, açai palmiyesi ağacının tepesinde salkım halinde yetişen süper-besin olarak da biliniyor. Süper ünvanını; içindeki antioksidanlardan, içerdiği yüksek fiberden ve bünyesinde olan sağlıklı yağlardan alıyor. Brezilya’da yaşamadığınız sürece bu meyveye ulaşmaksa oldukça zor. Bu nedenle alternatif olarak açai’nin püresi, tozu veya dondurulmuş halleri kullanılıyor. Görüntü olarak yaban mersinine benzese de tat olarak kırmızı orman meyveleri, çikolata ve toprak tınılarını anımsatıyor.

Açai bowl içinse açai püresi baz alınarak hazırlanan modern “aşure” görünümlü smoothie diyebiliriz. Derin bir kasede sunulan açai bowl, kıvam olarak çırpılmış kremayı anımsatsa da tat olarak dondurmayı temsil ediyor. Süslemesi ise zevke göre kuruyemiş, yulaf, chia tohumu, kuru ve taze meyvelerle birlikte tamamlanarak bir şölene dönüştürülüyor.

Nasıl hazırlanıyor açai bowl?

Açai Bowl’un ilk olarak bazı hazırlanıyor. Bu baz, süt, yoğurt ya da püreyle elde ediliyor. Daha sonra üzerine yeni neslin sıkça kullandığı, fıstık ezmesi, hindistan cevizi rendesi, chia tohumu, granola gibi sağlık temsilcisi malzemeler ekleniyor. Maliyet olarak biraz yüksek olsa da, uzun süreli tok tutarak güne sağlam bir başlangıç sunuyor. Eğer gerçek bir “sağlıklı yaşam” gurusu olmak niyetindeyseniz bir kase dolusu açai bowllara vegan restoranlardan veya taze sebze-meyve suyu satan bazı ‘juice’culardan ulaşabilirsiniz.

Sriracha Sauce (si-ri-ra-ça sos)
Sriracha sosu yüz metre öteden tanıyabilmek için üzerindeki horoz logosunu bilmek yeterli. Sriracha, Tayland’ın bir kıyı şehirden çıkma, orta acılıkta, yarı yoğun bir sos. İçeriğinde baz olarak acı kırmızı biber, sirke, sarımsak, tuz ve şeker var. Markadan markaya acılık derecesinde farklılık gösterebilen sriracha’nın zaten yaradılışındaki asıl amaç acı-tatlı dengesini mükemmelleştirmek. Bu nedenle denediğiniz hiçbir sriracha, düşündüğünüz kadar acı olmayacak. Düşünülenin aksine acı çizelgesi olarak bilinen Scoville skalasında 1.000-2.500 semalarında yüzer ki bu tablo; 15,000,000’a kadar çıkan bir cehennem ateşine kadar uzanabilir. Yaratılışının arkasında aslen deniz mahsülleri olan Sriracha sos, zaman içerisinde görevinden biraz saparak, şimdilerde öncelikle Asya ve et yemeklerinde daha sonra çorbalarda, marinasyon ve barbekü soslarında, kısmen de tatlılarda kullanılıyor. Eskilerin tabasco’sunu yemekten sıkılanlar için alternatif bir seçenek olan sriracha, zaten tam olarak da bu yüzden üretildi.

Avokado Tostu
Avokado, hayatımıza geçtiğimiz senelerde giriş yapmasına rağmen az zamanda oldukça tanıdık bir tat haline geldi. Yemek dışında, kozmetikte de kullanılan avokado farklı türlere sahip olan tropikal bir meyve türü. Kullanım alanları sınırsız olan avokadonun, pişirme teknikleri de oldukça geniş. Başta kahvaltıda yumurtayla tercih edilen avokado, salata içine doğranarak, kızartılarak ya da püre haline getirilerek detox ‘juice’larda da sıkça kullanılıyor. Avokado püresi ile hazırlanan avokado tost ise milenyum jenerasyonuna hitap eden en popüler tariflerden biri. Avokadonun olgunlaşma zamanı tadını direkt olarak etkilediği için iyi bir avokado tostun en önemli kurallarından biri doğru avokado ve ekmeği seçebilmekten geçiyor.

Ramen
Ramen, Çin usulü noodlelar ile hazırlanan bir çeşit Japon çorbası. Ana malzemeleri içinde yoğun et suyu, taze soğan ve kayısı kıvamında yumurta var. Tercihen hem chopstick hem de kaşıkla yenilen bu yemek, zaman zaman Viyetnam pho’su ile karıştırılabiliyor. Ramen’in çeşitleri, yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterirken kullanılan sosa göre çeşitlendiriliyor. Shio, daha acı bir sos ile hazırlanırken, shoyu daha yoğun bir soya sosuna sahip, miso ise fermente soya fasulyesi ezmesinden elde edilen suyla hazırlanıyor. Eğer ilk defa ramen deneyecekseniz, kemik suyuyla hazırlanan tonkatsu sizin için iyi bir başlangıç olabilir.