Ekşi mayalı ekmekle servis edilen yumurtalar, ekşi mayalı ekmekle hazırlanmış tostlar, ekşi mayalı ekmeği bol kahvaltılar… Restoran menülerinde de sıklıkla karşınıza çıkan bu ekmek türü nasıl ortaya çıktı hemen anlatalım.
Ekşi mayanın tarihi çok eskilere dayanıyor. Bu maya çeşidi, insanoğlunun buğday tarımına başlamasının ardından ortaya çıkıyor. O dönemlerde buğdayın iki taş arasında öğütülmesi ve ardından suyla karıştırılmasıyla elde edilen hamur, ateşte pişiriliyor. Bunun üzerine hamurun göz göz olup, kabardığı fark ediliyor. Tamamen doğal şekillerde hazırlanan bu maya, un ve suyun belli bir sıcaklık ve sürede buluşmasından meydana geliyor.
Özen ve sabır işi olan ekşi mayanın temel malzemeleri arasında un ve su olsa da, daha kaliteli bir maya için üzüm ya da nohut olmazsa olmazlar arasında.
Ekşi mayayı kendiniz hazırlamak isterseniz öncelikle, üzümleri küçük parçalar halinde doğrayıp cam kavanozun içine koyun. Ardından üzerine yaklaşık 200 gram un ve 200 gram su ilave edin. Bu kavanozu temiz bir bezle örtüp, sıcak bir ortamda fermantasyona bırakın. Üzerinde baloncuklar oluşmaya başladığında üzümleri ve mayanın yarısını kaşıkla alın. Ardından ekşi mayanızı su ve unla besleyin.
Ekşi mayanın en önemli işlemlerinden bir diğeriyse bu besleme işlemi. Bunu her gün, aynı oranda un ve suyla yapmanız gerekiyor. Böylece yaklaşık 10 günlük bir sürecin sonunda mayanız kullanıma hazır hale geliyor.