Batılılar için 'Turkish Pizza' yani Türk Pizzasıolarak bilinen lahmacun, ince çıtır hamurun üzerine konan baharatlıve kıymalıkarışımdan meydana geliyor. Sunum sırasındaysa arasına belirli yeşillikler ve garnitürler ekleniyor. Bu garnitürler, bölgelere göre çeşitlilik gösteriyor. Kolay yenişi, birçok etli tarife göre daha ekonomik oluşu ve lezzetiyle lahmacun, Türk mutfağının en sevilen tariflerinden biri.
Lahmacunun ilk ortaya çıkışmacerasıysa Osmanlıİmparatorluğu’nda yer alan Türkiye, Suriye, Lübnan ve Ermenistan’da tüketilen yassıekmekler sayesinde başlıyor. Ekmekler, zaman içinde harçla hazırlandığında, yeni bir versiyon elde edildiği fark ediliyor. Bir süre sonra, hamuru daha ince, kıymalıharcıdaha kalın tutularak bugünkülahmacun şeklini almaya başlıyorlar. İlk zamanlar sac üzerinde pişirilirken, daha sonra taşfırınların yaygınlaşmasıyla pişirme yöntemi de değişiyor.
İçerisinde peynir bulundurmayan lahmacun, daha çok soğan, domates, biber ve çeşitli baharatların karışımından elde edilen, dana ve/veya kuzu etiyle hazırlanan bir harçla yapılıyor.
Lahmacuna olan bu yoğun ilgi, son zamanlarda vejetaryenleri de kapsadığından, bugün birçok yerde peymacunolarak bilinen peynirli lahmacun da üretiliyor. Peymacunun harcındaysa çeşitli peynirler ve yeşillikler yer alırken, bu versiyon da yine garnitürlere sarılıp servis ediliyor.
Mevsimsel malzemelere ve yörelere göre değişkenlik gösteren lahmacun, garnitür katılımının haricinde, birçok bölgede farklıharçlarla da hazırlanabiliyor. Örneğin, Şanlıurfa ve Mardin’de yapılan lahmacun harçlarısoğanlı, Gaziantep’te sarımsaklı, Kahramanmaraş’ta ise hem soğan hem de sarımsaklıolarak hazırlanıyor. Gaziantep’te harca aynızamanda Antep fıstığıda ekleniyor.
İsmini Arapçada ‘etli hamur’anlamına gelen ‘lahm bi ajin’den alan lahmacun, bugünün batısında Turkish Pizza ismiyle oldukça meşhur.
Leziz tarifin herhangi bir standardıyok ama lahmacun ustalarının genel kanısı, hamurun 20-25 santim çapında ve 2-3 milim kalınlığında olmasından yana.