Wasabi, Uzak Doğu mutfağından çıkan, lezzeti sınırları aşan ve dünyayı dolaşan bir tat. Onu deneyince ya çok seversiniz ya da aranıza aşılamayacak bir mesafe koymak istersiniz. Ona karşı nötr olmak çok zor! Özellikle acı sevenlerin favorilerinden olan Wasabi, bizim bugünkü konumuz.
Sizlerle birlikte bugün wasabi ne demektir, aslında wasabi nedir ve wasabi nasıl yapılır teker teker masaya yatıracağız. Baştan anlaşalım, bizim İsot biberimiz, cin biberimiz veya Meksika’nın Jalapeno’su gibi değil bu acı. Birden vuran ve hemen kaybolan bir acı. Bir acı biber yediğinde saatlerce sızlamasını hissedenler bu işi çok sevecek yani!
Daha önceden denemiş olanlar, Wasabi’nin yepyeni yönlerini görecek; denememiş olanlar da meraklanacak!
Haydi şimdi hızlıca detaylara inelim!
Wasabi Nedir?
Wasabi, kökeni Uzak Doğu olan acı bir sostur. Yeşildir ve püre formundadır. Bir yendi mi uzun uzun yakan; dilde, boğazda, midede sancısı süren acı biberlerden farklı olarak bu sosun ağızdaki yakma etkisi maksimum 10 - 15 dakikayla sınırlıdır. Öncelikle ağızda, sonra burnun gerisinde ve hatta gözlerde hissedilen Wasabi acısı, arkasında iz bırakmadan ortadan kaybolur. Bu sayede acı sevmeyenler dahi Wasabi’yi kolaylıkla tüketebilirler.
Japon, Çin ve Kore restoranlarında sıklıkla servis edilen Wasabi hangi ülkeye ait, sıklıkla merak edilen sorulardan. Ana malzemesi olan Japon turbundan da tahmin edilebileceği gibi, Wasabi Japonya’ya aittir.
Wasabi Faydaları Nelerdir?
Wasabi, leziz olduğu gibi faydalı da olan soslardan biri.
Wasabi’nin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
-Antioksidan özelliği vardır.
-Astıma iyi gelir.
-Alerjik bünyelerde yatıştırıcı etkisi vardır.
-Bağışıklığı güçlendirir.
-Sindirim sistemine destek olur.
-Bağırsakları çalıştırır ve kabızlığı giderir.
-Kan dolaşımına yardım eder.
Wasabi Neyden ve Nasıl Yapılır?
Uzak doğu restoranlarında sıklıkla karşımıza çıkan bu sosun ana malzemesi oldukça merak ediliyor. “Wasabi içinde ne var?” gibi bir soru akıllarınızda canlandıysa hemen cevaplayalım: Sadece turp!
Wasabi, Japon turbundan elde edilen bir sostur. Yapılış aşamaları kolay görünse de detayları mutlaka uygulanmalı; gözden kaçırılmamalıdır.
Öncelikle Wasabi için özel bir rende satın alınmalıdır. Ardından Japon turbu bu rendede saat yönünde dikkatlice rendelenmelidir. Bu özel rende, evlerimizdeki rendeler gibi sebzeleri küçük küçük doğramaz; püre haline getirir. Wasabinin yapılış aşamaları bundan ibaret.
Wasabi Nasıl Tüketilir?
Öncelikle en önemli noktadan bahsedelim, Wasabi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır. Bekletilmeye gelmeyen bu sosu, buzdolabınızda öyle uzun uzun muhafaza edemezsiniz. Hazırladığınız gün tüketmelisiniz.
Taze Wasabi’nizi sushi ile tüketecekseniz öncelikle bir mercimek tanesi kadar almanızı öneriyoruz. Mercimek tanesi boyutundaki Wasabi’yi bir adet sushi roll’un üzerine sürün. Ardından Wasabi’li sushi’yi soya sosuna bandırın ve afiyet olsun!
Wasabi Sosu Nasıl Yapılır?
Wasabi’yi olduğu gibi de tüketebilirsiniz, bir sosun içerisinde kullanarak da.
En sık kullanım şekli soya sosuyla oluyor, gelin biraz bahsedelim. :)
Öncelikle soya sosu bir sosluğa ekleyin. İçerisine bir mercimek tanesi kadar wasabi ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın. Tadına bakın ve acılığı sizin için yeterli değilse biraz daha wasabi ekleyin. Bu sosu, sushi roll’larınızı bandırmakta kullanabilirsiniz.
Bunun dışında Wasabi’nizi yoğurtlu dip soslarınıza, hardallı dip soslarınıza ve mayoneze karıştırabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, ekleme işlemini kademeli yapmak. :)
Wasabi Sosu Nasıl Yenir?
Wasabi neyin yanında verilir, neyle güzel gider ondan bahsedelim biraz da isterseniz!
Wasabi genellikle zencefil turşusu ve soya sos ile servis edilir. Sushi roll’lara çok yakışan Wasabi’yi arzu ederseniz noodle, ramen, tatlı ekşi tavuk ve spring roll gibi Uzak Doğu lezzetleriyle de tüketebilirsiniz.
Yukarıda, ilk kez deneyecekler için Wasabi tüketme ipuçları vermiştik. Şimdi, ilk kez denemeyen ancak farklı bakış açılarını merak edenler için bir önerimizi paylaşmak istiyoruz.
Chop stick’lerinizin ucuyla bir miktar Wasabi alın, sushinizin içine gelecek şekilde sürün. Bu esnada sushi’yi dağıtmamaya dikkat edin. İçine Wasabi sürülmüş sushi’yi soya sosuna bandırın ve tek lokmada yiyin. İsterseniz bu noktada Wasabi’li soya kullanabilirsiniz.
Ayrıca lokmanızın ardından bir yaprak zencefil turşusu yerseniz damağınız tazelenir ve yeni lezzetlere daha güzel hazırlanır.
Bonus: Dünya Mutfağından Mutlaka Denemeniz Gereken Soslar
Lezzeti ve aromasıyla hem yemek sofralarınıza hem de atıştırmalık saatlerinize çok yakışacak birbirinden enfes soslarımız var!
Öncelikle Creole sos tarifini böyle bırakıyoruz. Creole sos tarifi tortilla cipslerle, patates kızartmalarıyla ve soğan halkalarıyla çok yakışacak. Ayrıca ızgara etlerin yanında, ızgara tavuk göğsün yanında ve mangalda pişmiş levreğin yanında servis edildiğinde çok leziz olacaktır.
Balkan soslarına bayılıyoruz. Özellikle de tat profilleri Türk mutfağına çok yakın olduğu için. :) Közlenmiş kapya biberler, domatesler, sarımsak ve tabii baharatlarla hazırlanan Lutenitsa tarifi, evde hazırlayabileceğiniz en leziz soslardan. Tadına bir kez bakın, kahvaltılarınız artık onsuz olmayacak.
Yemek sofralarına değil de atıştırmalık saatlerine çok yakışacak bir önerimiz var şimdi sizlere. Derlediğimiz bu dip soslar yazımız cipslerinizin, soğan halkalarınızın, nugget’larınızın ve patates kızartmalarınızın seviyelerini artıracak. Mutlaka incelemelisiniz.