Yaban mersini fundagiller familyasına mensup, ılıman iklimi seven ve kırmızı üzüme benzeyen oldukça lezzetli ve sevimli bir meyvedir.
Genel olarak Kuzey Avrupa ve Amerika’daki dağlarda yetişmektedir. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesinin yüksek kesimlerinde yetiştirilir.
Yaban mersininin ne olduğunu nerede yetiştiğini öğrendik. Gelin şimdi bu sevimli meyvemiz hakkında bilinmeyen tüm detayları öğrenelim.
Mor veya mavi renkte olan, oldukça lezzetli bu yaban mersinleri genellikle içeceklerimizin içerisinde, davet sofralarımızdaki tatlılarda ya da kahvaltılarımızda sıklıkla yer edinmektedir.
Lezzetinin yanı sıra rengiyle sofralarımıza neşe katan bu meyve yaz aylarında pazar tezgahlarında ve market reyonlarında yerini almaktadır.
Yaz aylarının en sevimli meyvesi olan yaban mersininin mayhoş lezzetinden faydalanmamak elbette ki olmazdı.
Biz de bu yazımızda yaban mersini kullanarak yapabileceğiniz tarifleri sizinle paylaşıyor olacağız ama öncesinde yaban mersini çeşitleri ve yaban mersini faydaları nelerdir onu öğrenelim, ardından enfes tariflerimizi hazırlamak için mutfağa geçelim. :)
Yaban Mersini Çeşitleri
Lezzeti ve görüntüsüyle kendine hayran bırakan yaban mersininin birçok çeşidi bulunmaktadır. Haydi hazırsanız yaban mersini çeşitleri ve özelliklerine göz atalım. :)
1-) Doğal (Yabani) Yaban Mersini Türleri
Yılın belirli zamanlarında toplanabilen, raf ömrü kısa olan ve meyveleri daha küçük olan bu tür, genellikle marmelat veya reçel yapımında kullanılmaktadır. Doğal yaban mersini, yetiştirme koşulları tamamen zahmetsiz olan kendiliğinden yetişen bir türüdür.
- Adi Yaban Mersini
Çalı çileği olarak da adlandırılmaktadır ve genellikle üzeri puslu görünüme sahiptir.
- Bataklık Yaban Mersini
Yaz sonunda yetişir. Kahverengi gövdelidir. Etli ve bol sulu meyvesi koyu mavi renge sahiptir.
- Kafkas Yaban Mersini
Halk arasında Anadolu otu olarak bilinen kırmızı renge sahip meyveleri vardır.
2-) Kültürlü Yapılan Yaban Mersini Türleri
Ticari amaçla yetiştirilen, meyveleri taze tüketime ve sanayiye uygun olan, çekirdek sayısı oldukça az olan ve 45 – 70 gün içerisinde yetişip olgunlaşan yaban mersini türüdür.
- Yüksek Çalı Formasyonlu Yaban Mersini
Kış mevsimine karşı oldukça dayanıklı olan, çekirdek sayısı oldukça az olan yaban mersini türüdür.
- Tavşan Gözü Yaban Mersini
Meyveleri yaprak döktükten 90 gün sonra olgunlaşan, raf ömrü oldukça uzun olan yaban mersini çeşididir.
Yaban mersini çeşitlerini öğrendik, gelin şimdi de yaban mersini faydaları nelerdir ona bir göz atalım. :)
Yaban Mersini Faydaları
Taze yaban mersini faydalarını öğrendikten sonra, bu defa daha çok tüketeceksiniz eminiz. :)
-Kan şekerini düzenler.
-İdrar yollarını temizler.
-Beyin sağlığını korur.
-Doğal antidepresandır.
Taze tüketilen yaban mersini faydaları yukarıdaki gibi. :) Buyurunuz bir de kuru yaban mersini faydalarına da göz atalım.
Kuru yaban mersinini, tüm meyvelerin kurusunu tükettiğiniz şekilde tüketmeniz mümkün. Kurusuyla çay yapabilir, çerez olarak atıştırabilir ya da kek ve pastalarda kullanabilirsiniz.
Kuru yaban mersini faydaları;
-Lif deposudur.
-Kolesterolü dengeler.
-Alzheimer riskini önler.
-Ağız yaralarına iyi gelir.
Yukarıda yaban mersini faydalarını ve çeşitlerini öğrendik. Gelin şimdi de yaban mersini yetiştiriciliği nasıl yapılır onu öğrenelim ve enfes tariflerimize geçelim. :)
Yaban Mersini Yetiştiriciliği
Yaban mersininin ılıman iklimi seven bir meyve olduğunu yukarıda belirtmiştik. Şimdi de yaban mersini ekimi nasıl yapılır? Saksıda yaban mersini yetiştiriciliği nasıl olur? kısaca değinelim. :)
Yaban mersini yetiştiriciliği oldukça kolay sayılan meyvelerden biridir. Evinizde saksıda yetiştirmeye karar verdiğiniz yaban mersini için öncelikle büyük bir saksıya ihtiyacınız olacaktır. Ardından yumuşak toprağın içeresine tohumları ekebilirsiniz.
Birbirinden Leziz Yaban Mersinli Tarifler
Evet! Nihayet yaban mersini kullanarak yapabileceğimiz tariflere geçebiliriz. :)
1-) Yaban Mersinli Smoothie
Sıcak yaz aylarında güne buz gibi bir ara vermeye ne dersiniz? :) Yaban mersinli smoothie tarifimiz oldukça lezzetli bir içecek. Bu tarifi aynı zamanda ara öğün olarak da tercih edebilirsiniz.
2-) Yaban Mersinli Muffin
Beş çaylarında kolaylıkla hazırlayabileceğiniz aynı zamanda şık sunumuyla sofralarınızda yer almaya aday yaban mersinli muffin tarifini kesinlikle çok seveceksiniz.
3-) Yaban Mersinli ve Ezine Peynirli Firik Tabule
Herkesin gönlünde taht kuran, Lübnan’ın meşhur salatası tabulenin firik bulguru ile birleşimine bir de yaban mersini ekledik. :) Yaban mersinli ve ezine peynirli firik tabule tarifi favori salatanız olmaya aday.