Soğuklarda içimiz ısınsın diye gözümüzün aradığı, sıcak havalarda ise ferahlatsın istediğimiz bir tarif ile karşınızdayız. Hem lezzetli hem besleyici aynı zamanda üzerine biraz limon suyu biraz da pul biber eklendiğinde tam bir şifa deposu diyebileceğimiz kıymalı şehriye çorbası tarifi ile karşınızdayız.
Büyük küçük kimsenin hayır diyemediği tıpkı bir mercimek çorbası, yayla çorbası ya da ezogelin çorbası kadar klasikleşmiş şehriye çorbasına bugün farklı malzemeler katarak daha lezzetli ve daha besleyici hale getirdik. Hazırlık aşaması da oldukça kolay olan şehriye çorbası hem pratik hem de ekonomik bir tarif.
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte en çok aranan tariflerden bir tanesi olan şehriye çorbası, önceden hazırlayıp dolapta muhafaza edebileceğiniz bir tarif. Tam da bu noktada kıymalı şehriye çorbası kaç günde bozulur sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Çorba çeşitlerini önceden hazırlayıp, dolapta 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz. Yalnızca yapmanız gereken şey; tüketmeden önce dolaptan çıkarıp, ısıtmadan önce içerisine bir miktar sıcak su eklemek ve karıştırarak ısıtmak.
Kıyma ve şehriyenin tek bir tencerede buluştuğu kıymalı şehriye çorbası yapımı için mutfaktan bekleniyorsunuz. Akşam yemeğine az kaldıysa ve malzemeler mutfak tezgâhında yerini aldıysa hemencecik tarifimizin yapımına geçelim.
Kıymalı şehriye çorbası tarifi için ilk olarak orta boy bir tencerede ayçiçek yağını ısıtıyoruz. Ardından içerisine soğanları ekleyip, orta ateşte yumuşayana dek kapağı kapalı olarak 5' (arada karıştırarak) pişiriyoruz.
Soğanlar yumuşayınca şehriyeleri ekleyip, 2' orta ateşte kavuruyoruz. Kıymayı ekleyip, renk alana dek 5' kavurduktan sonra sarımsak ve salçayı ilave ediyoruz. Tekrar karıştırıyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz.
Domates rendesini ve tuzu ekleyip 3' pişirdikten sonra suyu ilave ediyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte 15' pişirdikten sonra servis ediyoruz.
Gelin şimdi de kıymalı şehriye çorbası yanına ne gider hızlıca göz atalım.
Oldukça doyurucu ve lezzetli olan çorbamızı akşam yemeğinde başlangıç olarak tercih ettiyseniz ana yemek olarak pilav ve et sote; yancı olarak da mevsim yeşilliklerinden oluşan bir kâse mevsim salata tercih edebilirsiniz.
İçecek olarak da bol köpüklü bir bardak ayran kesinlikle tarifimizin yanına çok yakışacaktır.
Kıymalı şehriye çorbasını terbiyeli de hazırlayabilirsiniz. Un, yoğurt ve limon suyu yeterli olacaktır. Şehriye çorbasını hazırlarken çorba fokurdayana kadar sürekli olarak karıştırmanız gerekmektedir.
Kıymalı şehriye çorbası kalori miktarına değinmezsek olmaz. Hem doyurucu hem de oldukça hafif olan çorbamızın 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 90 kalori bulunmaktadır.
Oldukça düşük kalorili olan bu tarifimizin tam bir diyet dostu olduğunu ve günün her öğününde gönül rahatlığıyla tüketebileceğinizi söyleyebiliriz.
Kıymalı şehriye çorbası tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli çorba tarifine değinmek istiyoruz.
Öncelikle her evin mutfağında sık sık pişen arpa şehriyeli tavuk çorbası tarifini, ardından şehriyeli tavuk çorbası tarifini ve son olarak da oldukça besleyici olan et suyuna şehriye çorbası tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.
Deneyip favorinizi seçmeyi ihmal etmeyin!