Kaynaklara göre şerbet, Türkler tarafından daha 11’inci yüzyılda bile meyve sularından hazırlanıp, günün her saatinde içilen geleneksel bir içecekmiş. Yani şimdilerde sadece Ramazan sofralarını süslemesine aldanmayın. Kiraz, kayısı, incir, erik gibi meyveleri kaynatıp şeker veya bal katarak hazırlanan şerbetler bozulmasın diye günlük olarak kaynatılırmış. Başta Anadolu olmak üzere, hemen tüm Ortadoğu’da yaygın biçimde tüketilen şerbet, her mevsim özel yöntemlerle erimeden korunan buz ya da kar ile serinletilerek içilirmiş. Hibiskus ile şeker yerine bal ve pekmez ile hazırlanan bir şerbetle 11’inci yüzyıla selam duralım buradan. Bitince iyi olacağı baştan belli olan bir tarife uzansın elimiz, Hibiskus Şerbetine…
1 su bardağı Hibiskus Şerbeti yaklaşık 250 kaloridir.
Nar çiçeği olarak bilinen hibiskus C vitamini deposudur, bağışıklığı güçlendirir. Antioksidan özelliği yüksektir, kansere karşı korur. Beyin fonksiyonlarını güçlendirmeye yardımcı olur. Gençleştirir. Sindirim sistemini düzenler.
“Sharbat” kelimesi Farsça su ve şekerle yapılan içecek anlamına gelir. Şerbet ise; Arapça, bir defa da içmek anlamına gelen “şarbat” kelimesinden Türkçeleştirilmiştir. İlk başta şerbetler şeker kamışı ile yapılıyormuş, daha sonra balla tatlandırılmış ve günümüzde şekerle tatlandırılıyor. Ramazan’da, çocuk doğumlarından ve daha birçok farklı olay ve durumda şerbetler servis edilir. Şimdi mutfağa geçelim ve Osmanlı şerbeti yapmaya başlayalım!
Ramazan sofralarınızı ev yapımı bir içecekle taçlandırmak için ihtiyacınız olan tek şey Ramazan şerbeti tarifi! Taze meyvelerin baharatlarla buluştuğu bu enfes tarif, uzun süre aç ve susuz kalan bünyelere çok iyi gelecek! Zencefil, nane ve karanfille ferahlık kazanan vişneli şerbeti hazırlamak için tarife göz atın!
Şerbetler Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan içecekler. Hemen her meyveyle, hatta çiçeklerle hazırlanan, soğuk içilen, karla daha çok soğutulan, balla tatlandırılan, özel günlerde, kutlamalarda, evlerde, sokaklarda her an her yerde bulunan “meşrubatlar”! Artık şerbeti, sırtlarında kocaman bir ibrik, hafifçe eğilerek bardağın içine ustaca boşaltan sokak şerbetçileri yok, ama unutulmaya yüz tutmuş bu müstesna tatları yeniden aslına uygun hazırlama çabamız var. Şüphesiz, malum lezzeti yakalamanın sırrı, meyvelerin renklerini ve lezzetlerini saklı tutarak, geleneksel enfes içeceklere dönüştürmek. Hadi, 11 ayın sultanına yakışacak ramazan şerbetleri hazırlayalım; biz zaten bunun için buradayız!
Hibiskus Şerbetinin püf noktası, güzel rengini koruması için gerekli olandan uzun süre kaynatılmamasıdır.
Hibiskus Şerbeti diğer şerbetlere oranla daha ekşi olduğu için birbirlerinin lezzetlerini tamamlamaları için tatlılarla birlikte servis edilebilir.