Mutfağınızda Uzak Doğu rüzgarları estirecek eşsiz bir tarif ile geldik.
Bir kere bile denedikten sonra çok sevip bundan sonra tüm kızartma yemeklerinde bu yöntemi kullanacağınıza eminiz. Çünkü Tempura yöntemi, sebze sevmeyenlere sebze yedirecek; deniz mahsullerini sevmeyenlere bol bol deniz mahsulü tükettirecek. :)
Sebze sevmeyene sebze, deniz mahsulü sevmeyene deniz mahsulü yedirir dedik, ee hal böyle olunca evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz, yemeklerin lezzetine lezzet; çıtırlığına çıtırlık katan enfes bir tarif olan tempura tarifini, tüm püf noktalarıyla sizinle paylaşmamak olmaz. :)
Haydi hazırsanız ‘’Tempura nedir?’’ ‘’Evde tempura nasıl yapılır?’’ gibi soruların cevabını öğrenelim. Ardından tempura tarifimizin detaylarına birlikte göz atalım. :)
Klasik yemekleri yemekten sıkılanlar ya da olduğu haliyle sevmeyenler, bu tarife kesinlikle bayılacak.
Tempura restoranlarda yediğimiz, dış kaplaması oldukça çıtır ama içerisi oldukça yumuşak olan kızartma yemekleridir. Birçoğumuzun yemelere doyamadığı, Japon kültürüne ait bir tarif bu.
Hamur içerisine taze sebzelerin, deniz ürünlerinin ve tavuğun yerleştirilerek kızartılma işlemine tempura denir.
Tempuranın ne olduğunu öğrendik gelin şimdi de hepimizin favorisi, közde ya da bardakta severek tükettiğimiz sofralarımıza renk katan, mısır ve tempura uyumuna değinelim.
Mısırın lezzetine lezzet kattık, yerken adeta büyülendik. :) Tempurayı anlatmışken mısır tempura tarifine de değinmesek olmazdı. Mısır tempura yapımına geçmeden önce, kesinlikle mısırın boyut atlamış hali olarak özetleyebiliriz onu.
Buyurun yeterince merak ettiyseniz sizi mutfağa alalım. Önce tempura tarifini ardından mısır tempura tarifini birlikte uygulayalım. :)
Tempura tarifi için ilk olarak derin bir kaba ihtiyacımız olacak. Kabımızın içerisine bir miktar un, nişasta ve baharatları ekliyoruz. Malzemelerimiz kabın içinde buluştu, artık çırpma teli yardımıyla malzemeler harmanlanana kadar karıştırıyoruz. Ardından yumurta ve maden suyunu ekleyip akışkan bir kıvam alana dek çırpıyoruz ve buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
Mısır tempura tarifi için ise haşlanmış mısırların suyunu süzüp kabın içerisine alıyoruz. Ardından mısırların üzerine un, nişasta, yumurta ve diğer malzemeleri ekleyip hamur kıvamına getiriyoruz. Son olarak elimizde şekil verip dolapta soğuttuktan sonra, kızdırdığımız yağın içeresinde kızartıp afiyetle yiyoruz. :)
Hazırladığınız tempura tarifinin yanına ketçap, mayonez ve hardal sosları oldukça yakışacaktır.
Bir diğer önerimiz ise tarifimizin yanında yeşilliklerden oluşan hafif bir salata hazırlamanız yönünde. Bu şekilde yediklerinizi dengede tutabilirsiniz.
Tempura tarifi verip püf noktalarını vermemek olmazdı tabii ki. :) İlk olarak tempuramızın yapımında kullanacağınız malzemelerin buz gibi soğuk olması gerekiyor. Buz gibi bir maden suyu, soğuk yumurta hatta soğuk un. :) Bunun için unu dolapta birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır. :)
Tempuranın kaç kalori olduğunu merak edenler için açıklayalım; 100 gram sebze tempura yaklaşık 100 kaloridir. Mısır tempura kalorisi nasıldır diye merak edenler için de 100 gramlık bir porsiyon 400 kalori diyebiliriz. Kendimizi şımartmak istediğimiz anlarda tercih edebiliriz. :)
Tempura tarifimizi beğenenler için nigiri sushi tarifi, mantarlı ramen ve tavuk ramen tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz. :)