Pilav, fasulye, karnıyarık, köftenin yanında olmadan olmaz… Cacık, neredeyse her yemekle iyi giden, klasikleşmiş, ana yemek yanında görmeyi çok sevdiğimiz, yazın tek başına öğün yaptığımız, klasik mezelerden belki de en sevileni. Evde olan malzemelerle kolayca yapılan cacık tarifi nasıl yapılır göstermek için buradayız.
Cacık birçok coğrafyada çeşitli şekillerde yapılabiliyor. Yunanistan’da cacıki olarak bilinen mezeyle Türkiye’de yapılan cacık farklılıklar gösteriyor. Cacıki’de süzme yoğurt kullanılıp salatalık küçük küp şeklinde kesilmek yerine rendeleniyor. Rendelenen salatalıklarınsa suyu sıkılıyor. Ve kesinlikle su koyulmuyor. Kıbrıs usulü cacıktaysa yoğurt zeytinyağıyla karıştırılıyor ve içine salatalık konuyor. Bu tarif talatur olarak da biliniyor.
Cacık yapımı herkes tarafından değişkenlik gösterse de temelde aynı malzemeler kullanılıyor. Marul kullanılarak yapılan cacığaysa ‘kış cacığı’ deniyor. Salatalık farklı doğranabilir, sarımsak eklenebilir, dereotu katılabilir veya bambaşka baharatlar kullanabilir. Tamamen damak tadına bağlı. Biz nane kullanmaktan yanayız ama siz isteğinize göre başka baharatlar da deneyebilirsiniz.
Bir kase cacık (150 gram) yaklaşık 62 kaloridir. İçerisinde 4.72 gram karbonhidrat, 3.05 gram protein, 3.18 gram yağ bulunmaktadır. Cacık yüksek oranda su içerdiği için özellikle yaz aylarında vücudun su ihtiyacını gidermeye yardımcı olur. Yoğurt ve salatalık içeriği sayesinde sindirimi rahatlatır. Yoğurtta bulunan kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir. Özellikle diyet yaparken ara öğün olarak veya ana yemeğin yanında bir kase tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.
Çorbadan, mamaya, tatlıya, salataya her yemekte kullanılabilen bulgur, en sık pilav olarak karşımıza çıkar sofralarda. Sade, tavuk etli bulgur pilavı, nohutlu bulgur pilavı, kuzu etli bulgur pilavı, etli nohutlu bulgur pilavı gibi farklı malzemelerle her sofrada bambaşka lezzete bürünür. Bu kez hem doyurucu hem de çok leziz etli bulgur pilavı yapımı ile karşınızdayız. Knorr Tencere Yemekleri için Baharatlı Çeşni ile hazırladığımız bu geleneksel lezzetin tarifini öğrenmek için yazımızı okuyabilirsiniz. Etli değil de sebzeli bir alternatif isterseniz sizi pırasalı pilav tarifimize davet edelim.
Tepsi anlamına gelen ve geçmişte sıklıkla kullanılan “sini” tanımı ile ününü paylaşan Hatay Tepsi Kebabı, bu sebeple Sini Kebabı olarak da bilinir. Yıllar içinde değişen mutfak ekipmanlarının vazgeçilmez parçası olan Borcam’ın zaman zaman fırın için kullanılan tepsilerin yerini alması nedeniyle aynı kebabı Borcamda Hatay Kebabı olarak duyarız. Öte yandan Hatay Tepsi Kebabının ana malzemesi kıyma olduğu için Kıymalı Tepsi Kebabı da denir. Fırında pişirildiği için Fırında Tepsi Kebabı ona yakıştırılan diğer isimlerden biri. Ama en çok, Hatay ilinin diğer adı olduğu için Hatay Tepsi Kebabına, aynı zamanda Antakya Tepsi Kebabı dendiğini duyarsanız şaşırmayın.
Salatalıkları kabuklarını soymayın ya da alacalı şekilde soyun. Bu şekilde salatalıklar suyunu bırakmayacaktır. Dilerseniz kabuklarını soyup suyunu da süzdürebilirsiniz.
Cacığı servis etmeden önce 2 saat kadar buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli bir cacık elde etmiş olursunuz.