Doğum günlerinde pasta hazırlama, ikram etme ve pasta üzerine mumlar koymanın kökeni ile ilgili bir çok farklı kültürden gelen hikayeler var. Öncelikle Yunan ile başlıyorum; tanrıça Artemis’in doğum gününü kutlamak için, her ay ayının altıncı gününde doğum günü pastası yapılır ve üzerine mumlar konulup yakılırmış.
Pagan kültürlerde ise, doğum günü mumlarının sembolik bir güç taşıdığına inanılırmış. Pagan inanışa göre, insanları doğum günlerinde kötü ruhlar ziyaret edermiş, bu kötü ruhları kovmak için de o kişinin eşi, dostu ve çevresi o gün yanında olur, onu mutlu eder ve kötü ruhları korkutmak için gürültü yaparlarmış.
18. yüzyıl Almanya’sında ise, doğum günü kutlamaları, öncelikle çocuklarla başlamış. Çocukları, kötü ruhlardan koruyacak oditoryum benzeri alanlarda, üzerinde mum olan pastalarla doğum günlerini kutlarlarmış.
Günümüzde, doğum günleri hala pasta ve üzerinde genelde yaşı kadar mum ile kutlanır ve tüm mumların bir nefesle, aynı anda söndürülebilmesi, o kişinin o sene dileğinin gerçekleşeceğine işaret eder.
Mutlaka herkesin bir favori pasta ve pastanesi vardır, ama evde yapılan pastanın o samimi hali ve daha doğal lezzeti de bir başkadır. Evet biliyorum, bir pasta yapmak genelde insanların gözünde büyür, ama bizim tarifimizle, etraf çok dağılmadan, pratik ve herkesin seveceği bir pasta yapabilirsiniz.
O zaman doğum günü pastası yapalım ve kutlamalar başlasın!
Doğum günü pastası için hazırladığınız pandispanyayı eşit kesmeye dikkat edin. Elim kayabilir, eşit olmaz derseniz bunun için özel yapılmış pandispanya kesme testereleri var, onlardan bir tane edinmenizi öneriyoruz.
Çilek, frambuaz gibi kırmızı meyvelerle servis edebilirsiniz.