Birçok çeşidi bulunan ve genellikle şehir adları ile anılan, aynı zamanda fast food yemekler arasında en çok tercih edilen kır pidesi tarifi ile karşınızdayız bugün.
Samsun pidesi, Bafra pidesi ve kuşbaşılı pide, genellikle adını en çok duyduğumuz ve en çok tercih ettiğimiz pide çeşitleridir. Bugün ise pide çeşitleri arasında yine en çok tercih edilen incecik, dışı kıtır ve işi yumuşak kolay kır pidesi tarifini size anlatıyor olacağız.
Çeşit çeşit hazırlanabilen kır pidesi tarifi evde sofralarınızı donatacak, sevdiklerinizin lezzet dolu anlar yaşamasını sağlayacak, aynı zamanda midenizde kelebekler uçuracak tarzda.
Her yörede hemen hemen aynı şekilde hazırlanabilen kır pidesi, pastanelerde bol bol bulabileceğimiz kahvaltıda, öğlen yemeklerinde ve akşam yemeklerinde tüketilebilecek harika bir lezzet.
Çay saatlerinde ve beş çaylarında davetlilerinize gönül rahatlığıyla sunabileceğiniz kır pidesi tarifini kıymalı da yapabileceğinizi söyleyebiliriz. Biz bu tarifimizde iç harcında patates kullanmayı tercih ettik. Siz dilerseniz kıyma, ıspanak ya da sevdiğiniz başka bir sebzeyi ekleyebilirsiniz.
Kapalı bir şekilde ve dilimlenerek sunulan kır pidesinin, yancı ürünlerle doyuruculuğu artırılmaktadır. Pidemizin yanına en çok yakışan yancı ürünleri servis önerileri başlığı altında yer veriyor olacağız.
Dilerseniz mutfağa geçip, kır pidesi hamuru nasıl yapılır ve kır pidesinin yapılışı nasıl olur hemencecik öğrenelim.
Patatesli kır pidesi için öncelikle ılık su içerisine mayayı ekleyip karıştırıyor ve 2' dinlendiriyoruz.
Derin bir kabın içerisine un ve tuzu eleyip, üzerine mayalı su ve ayçiçek yağını ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana dek yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 8 parçaya bölüp, yuvarlıyoruz. Üzerlerini nemli bir bezle örtüp sıcak bir yerde mayalanmaya bırakıyoruz.
Hamurumuz mayalanırken ayçiçek yağını küçük bir tencerede ısıtıp, soğanları ilave ediyoruz. Orta ateşte kapağı kapalı olarak 5' kavuruyoruz. Salça, tuz ve pul biberi ekleyip, karıştırıp, rendelenmiş haşlanmış patatesleri ekliyor ve karıştırıyoruz.
Hamuru unlanmış tezgâha alıp, merdane ile dikdörtgen şeklinde açıyoruz. Ortasına patatesli harçtan uzunlamasına ekleyip, uzun bir şekil alacak şekilde iki tarafından da hamuru üzerine katlıyoruz. Ucunu katlayıp, kapatıyoruz. Parmaklar ile bastırarak üzerine şekil verdikten sonra kalan hamurlara da aynı işlemi uyguluyoruz.
Fırın tepsisinin tersine alıp, yaklaşık 12-15' renk alana dek pişirdikten sonra dilimleyip servis ediyoruz.
Lezzetli mi lezzetli kır pidesini yanında salata tabağı ve bir bardak bol köpüklü ayran ile tercih edebilirsiniz. Çay saatlerinde tercih edecekseniz eğer Amerikan salatası, şarküteri tabağı ve bir fincan taze demlenmiş çay ile servis edebilirsiniz.
Kır pidesinin hamurunun oldukça yumuşak olması gerekmektedir. İç harcının da iyice soğuduktan sonra eklenmesi uygundur.
En önemli detaylardan bir tanesi de fırından çıkan sıcak pidelerin üzerine tereyağı sürülmesidir. Sürülen tereyağı pidenin görüntüsünü ve lezzetine olumlu yönde etkileyecektir.
Hamur işi denilince kalori hesaplaması yapmamak elde değil!
Kır pidesi kalori miktarını merak edenler için 1 porsiyonunda yaklaşık olarak 460 kalori bulunmaktadır.
Oldukça yüksek kalorili olan bu tarifimizi, diyet menüleri için maalesef ki öneremiyoruz.
Kır pidesi tarifini sevenler için 3 tane daha birbirinden lezzetli tarif önerimiz mevcut.
İlk olarak kodra kıymalı pide, ardından Bafra pidesi tarifini ve son olarak da hawawshi tarifini denemeniz için buraya bırakıyoruz.