Ayva, Doğu Asya, Azerbeycan, Türkiye ve Gürcistan’da kayalıklı yerlerde ve orman kenarlarında yetişir. Ayva ilk kez Akad İmparatorluğu’nda görülür, Yahudiye bölgesinde görülür. Mezopotamya sıcağında elma yerine, ayva çıkmıştır.
Daha sonra, Antik Yunan’da Kallimakhos’un bir şiirinde, Afrodit’in kutsal sembolü olarak karşımıza çıkar ayva. Afrodit’in meyve bahçesinde sevgilisini gören Akontius, bir ayva koparır, kabuğunu soyar, sevdiği kadına verir ve kadın ‘Afrodit önünde yemin ederim ki, Akontius ile evleneceğim.’ der.
Ayva sıcak iklimi olan bir çok yerde yetiştirilebilir, ancak senenin bir döneminde 7 derecenin altında sıcaklık da görmek ister ki doğru bir şekilde çiçek açabilsin. Tek bir dal olacak şekilde budanırlar ve böylece çok meyve verirler. Genelde ilk donlardan önce hasat toplanırlar.
İstanbul’da ayvayı sırtında hasır küfesiyle Ayvacılar satar, bu ağır ve lezzetli yükü taşıyanları görünce hemen en azından 3-4 tane ayva alırım. Ayvanın çok dengeli bir tadı vardır, bu yüzden hem tatlı hem de başlangıçlar veya ana yemeklerde kullanılır.
Şimdi çok sevilen Ayva Tatlısı tarifimize geçelim, alışverişe henüz çıkmadıysanız, tatlının yanına kaymak da almayı unutmayın!
Ayva tatlısını pişirirken içine çekirdeklerini de ekleyin, çekirdekler sayesinde tatlınız hem kıvam hem de renk alacaktır.
Ayva tatlısını yanında Algida Maraş Usulü Sade Dondurma ile servis edin, yanına da kekik çayı veya kıpkırmızı yeni demlenmiş bir çay için.