Meyve suları servis edilmeye başlamadan önce şerbetler Türk mutfağında çok fazla yer alıyordur. Şerbetler hem serinletici, susuzluk giderici, hem de hastalıklara karşı içiliyordu.
Geleneksel şerbet iki farklı yöntemle yapılabilir; birinci yöntem meyvenin şırasının şekerle birlikte kaynatılması ve soğumaya bırakılmasıdır, ikinci yöntem ise meyvenin suyunun sıkılması ve suyuna şeker eklenmesidir. İkinci yöntemle, şerbetler daha koyu kıvamlı olurlar ve daha uzun dayanırlar, servis edilecekleri zaman üzerlerine soğuk su eklenerek şerbet kıvamına getirilirler.
Selçuklular’dan beri Anadolu’da yapılan şerbetler, Osmanlı ile altın çağını yaşamıştır. Öyle ki saraydan halka her evde, mutlaka şerbet olur ve misafire ikram edilirdi. Saray ve konaklarda, şerbetler her zaman özel ibrikler içerisinde hazır edilir, kahve ve çay çok yaygın olmadığından, hem de yemek ile hem de diğer zamanlarda şerbet ikram edilirmiş. Anadolu’da doğumlardan sonra şerbet ikram edilmesi süregelen bir gelenektir.
Ayrıca reyhan şerbeti çok faydalı bir içecektir; hazımsızlığı giderir, ağız yaralarının iyileşmesine yardımcı olur, yağ yakıcıdır dolayısıyla kilo vermeyi hızlandırır ve kan şekerini düzenler.
Bu arada Mevlana Celaleddin Rumi’nin "Hayatta en sevdiğim üç şeyi sema, hamam ve şerbet" dediğini biliyor muydunuz?
Havalar iyice sıcaklamaya başlamışken, buz gibi bir şerbetin ne kadar iyi gideceğinizi hayal edebiliyoruz. O zaman mutfağa geçelim ve reyhan şerbeti yapmaya başlayalım!
Şerbetler Osmanlı döneminde altın çağını yaşayan içecekler. Hemen her meyveyle, hatta çiçeklerle hazırlanan, soğuk içilen, karla daha çok soğutulan, balla tatlandırılan, özel günlerde, kutlamalarda, evlerde, sokaklarda her an her yerde bulunan “meşrubatlar”! Artık şerbeti, sırtlarında kocaman bir ibrik, hafifçe eğilerek bardağın içine ustaca boşaltan sokak şerbetçileri yok, ama unutulmaya yüz tutmuş bu müstesna tatları yeniden aslına uygun hazırlama çabamız var. Şüphesiz, malum lezzeti yakalamanın sırrı, meyvelerin renklerini ve lezzetlerini saklı tutarak, geleneksel enfes içeceklere dönüştürmek. Hadi, 11 ayın sultanına yakışacak ramazan şerbetleri hazırlayalım; biz zaten bunun için buradayız!
Reyhanın renginin ve aromasının bozulmaması için reyhan yapraklarını kaynatmayın, yıkayıp kuruttuktan sonra üzerine sıcak su ekleyin.
Bir kaç yaprak taze nane, bir dilim limon ve buz ile servis edebilirsiniz.