Türk mutfağının belki de en klasik tariflerinden biri kuru fasulye. Kimi zaman sucuklusu kimi zaman etlisi veya pastırmalısı... Her haliyle sofraların baş tacı olan bu lezzet, tam kıvamında pişirildiğinde tadına doyum olmaz.
Kuru fasulyeleri bir gece önceden ıslatarak pişme süresini kısaltabilirsiniz. Eğer yoğun bir iş temponuz varsa, satın aldığınız kuru fasulyenin tamamını haşlayıp porsiyonlara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Kuru fasulyeyi güveçte veya fırında pişirebilirsiniz. Fırında veya güveçte kısık ateşte pişen kuru fasulye helmenelenir ve çok daha lezzetli olur..
Kuru fasulye pişirmenin en önemli püf noktası, salça ve soğanın çok iyi kavrulmasıdır. Salçaya eğer mevsimindeyseniz, taze rendelenmiş domates de ekleyebilirsiniz. En az 15-20 dakika, kısık ateşte salçayı çiğ kokusu çıkana kadar kavurmalısınız. Domates salçasıyla beraber 1 tatlı kaşığı kadar biber salçası da kullanabilirsiniz.
Fasulyeyi pişirirken soğuk su değil, sıcak su kullanın. Yüksek ateşte değil, kısık ateşte ağır ağır pişirin. Dilerseniz helmelenme kıvamını artırmak için salçasını kavurduktan sonra fasulyeleri eklemeden önce 1 kaşık un ekleyebilirsiniz. Kokusunu daha iştah açıcı bir hale getirmek istiyorsanız, ocaktan almadan önce 1 çorba kaşığı tereyağı ekleyebilirsiniz.
Vaktiniz yoksa fasulyeleri sıcak karbonatlı suda bekleterek yumuşatabilirsiniz.
Vazgeçilmez eşlikçileri tereyağlı pilav, cacık ve turşuyla beraber kalabalık akşam yemeklerinize lezzet katar!