Konu tatlı olunca bölünmelere doyamıyoruz. Sütlü tatlı sevenler, çikolatalı tatlı sevenler, meyveli tatlı sevenler ve şerbetli tatlı sevenler farklı farklı kutuplara ayrılıyor. Tabii bize göre her tatlının yeri ayrı; hepsi gönüllerimizin farklı köşesinde yer alıyor.
Çay saatlerinin yıldızı tatlıların, şerbetlilerinden birini hazırlayacağız bugün. Mutfaktaki konuğumuz vezir parmağı tatlısı!
Vezir parmağı tatlısının yapılışına ve malzeme listesine geçmeden önce, akıllarda canlanan soruları cevaplayalım. Öncelikle, adı böyle ilginç olan bir şerbetli tatlının nasıl bir hikayesi olabileceği akıllarda soru işareti oluşturuyor.
Kısaca bahsedelim biz de. Ava çıkmayı çok seven bir Osmanlı padişahının parmağının, yanlışlıkla veziri tarafından kesilmesiyle başlıyor hikaye. Tek parmağı kopan padişah, bu olayda bile bir hayır olduğunu düşünen vezirini zindana attırıyor. Yıllar sonra, çok sevdiği avlardan birindeyken, padişah ve adamlarının önünü yamyam bir kabile kesiyor. Bu yamyam kabile vücudunda noksan bulunan insanlara zarar vermediğinden, bir tek padişahın canı kurtuluyor.
Saraya dönen padişah, zindana atılan vezirin yanına gidiyor ve onun serbest bırakılmasını emrediyor. Vezirinden özür dilerken, “zindana atılmamda da bir hayır varmış, sizi affettim” cevabını alıyor padişah. Nedenini sorduğunda ise “parmağınızı yanlışlıkla kestiğim için sizin hayatınız kurtuldu, beni zindana attırdığınız için benim canım kurtuldu” cevabını veriyor vezir.
Akşamında bir ziyafet veriliyor sarayda. Masaya da şerbetli, irmikli bu leziz tatlı koyuluyor. Vezir parmağı tatlısının hikayesi de bu sofradan itibaren dilden dile dolaşıyor. :)
Bu geleneksel tatlının kökenleri, Osmanlı saray mutfağına dayanır. Bu yüzden belli bir şehir olarak köken vermemiz pek doğru olmaz.
Vezir parmağı tatlısının püf noktası, şerbetinin hazırlanma kısmında saklı. Hamur hazırlama aşamalarına geçmeden önce şerbeti hazırlamalı ve dinlenmeye almalısınız. Aksi takdirde şerbetin sıcaklığı ve hamurun sıcaklığı birbirine uymayacaktır. Bu da istediğiniz tatlıyı elde edememenize sebep olabilir.
Vezir parmağı tatlısı, şerbetli hamurlu yapısı gereği ağır tatlılardan sayılabilir. Bu yüzden, servis için hafif önerilerimiz olacak ki baymasın. :) Öncelikle lezzeti sütünden gelen Algida Maraş Usulü Bol Kaymak Dondurma olmadan bu tatlı biraz yalnız hissediyor tabakta.
İçecek olarak da ev yapımı buzlu leziz bir bardak soğuk çay tercih edebilirsiniz.
Vezir parmağı tatlısı, kalorisi yüksek tatlı tariflerinden. Tanesi ortalama olarak 125 kalori barındırıyor. Kalori hesabınızı ve porsiyonlamanızı buradan hareketle yapabilirsiniz.
Şerbetli tatlılarla ilgili en kritik soruya, şerbetinin ne zaman döküleceğine değinelim. :) Vezir parmağı tatlısı piştikten sonra iki dakika dinlendirilmeli; ilk sıcağı çıkmalı. Ardından ilk sıcağı çıkan tatlıya ılık şerbet eklenmeli.
Şerbetli tatlıların en güzellerine de değinip tarife geçelim artık. :) Öncelikle şerbetli bal badem tatlısı tarifi çay saatlerinizin vazgeçilmezlerinden olacak.
Ben illa irmik istiyorum diyenler irmikli şekerpare tarifini, şekerparem klasik olsun diyenler de bu şekerpare tarifini kaçırmasın!