Kefir Nedir?

Fermente süt ürünleri arasında önemli bir yeri olan ve Kafkas dağlarından köken alan kefir, probiyotik özelliğe sahip birçok mikroorganizma içeren ayran benzeri fonksiyonel bir içecek türüdür. Rusya, Doğu ve Kuzey Avrupa, Güneybatı Asya gibi bölgelerde yaygın olarak tüketilen kefir, asidik ve fermente bir besindir. Kefir üretimi için en yaygın olarak inek sütü kullanılır ancak keçi, koyun, deve gibi farklı hayvanların sütlerinden ya da soya, pirinç, Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel kaynaklardan da yapılabilir. Kefir, tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız pastörize sütten hazırlanabilir. İyi bir kefir akıcı kıvamda, hafif maya tadı ve aromasına sahip, ekşimsi bir tattadır.

Kefir Nasıl Mayalanır?

Kefir, kefir daneleriyle mayalanır. Daneler sütü fermente edici role sahiptir ve fermentasyon sonrasında süzülerek yeniden kullanılabilirler. Hazır kefir mayasını kefir yapan bir yakınızdan, organik ürün satan firmalardan, internet üzerinden satış yapan kefir mayası satıcılarından temin edebilirsiniz.

1 yemek kaşığı kefir mayası ile yaklaşık 1 litre sütü mayalayabilirsiniz. Kaynattığınız sütü oda sıcaklığına getirin ve üzerindeki kaymağı alıp süzdüğünüz kefir mayanızı yavaşça ekleyin. Kabınızın kapağını sıkıca kapatın ve ışık görmeyen oda sıcaklığında bir yerde 8 ila 24 saat mayalanması için bekletin. Mayalanmış kefir kesilmiş süt gibi bir görünüme sahiptir. Sonrasında içerisindeki kefir tanelerini ayırmak için tülbent ile süzün.

Kefir Yapımı Püf Noktaları

Kefir yaparken cam kavanoz, tülbent ve tahta kaşık kullanın. Kefir mayası kesinlikle metalle temas etmemelidir. Mayalanma sürecinde kefir hiç ışık görmemelidir. Sütün kalitesi, ortam sıcaklığı ve mayanın aktivitesine göre süre değişebilir. Mayalanma süresi arttıkça kefir daha ekşi olur.

Kefirin Faydaları

Kefir sahip olduğu yoğun yararlı bakteriler ve protein içeriği ile sağlıklı bir besindir. Kafkas halklarının uzun ve kaliteli yaşam sırrının kefir olduğu söylenir. Kefir çok değerli bir kalsiyum kaynağı olmasının yanı sıra B grubu vitaminleri, K vitamini ve bazı diğer vitamin ve minerallerden oldukça zengindir. Sütün hazımsızlık sorununa yol açtığı kişilerde kefir tüketimi bu olumsuzluklara neden olmadan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. 75'in üzerinde farklı türde probiyotik bakteri içeren kefir, vücudun savunma sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Bağırsaktaki yararlı bakteri florasını geliştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı korur. İshal, kabızlık, gaz ve şişkinlik, bağırsak krampları gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur. Kolesterol düzeylerinin dengelenmesini sağlar. Hipertansiyon hastalarında ve gün içerisinde tansiyon düşüklüğü, halsizlik, yorgunluk ve göz kararması şikayetleri bulunan bireylerde tansiyonun dengelenmesine ve bu sorunların giderilmesine yardımcı olur. Kefir cilt elastikiyetinin artırılması, nem dengesinin sağlanması, yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının geciktirilmesi gibi olumlu etkilere sahiptir. Kalsiyumun çok önemli bir kaynağı olan kefir, kas ve kemik sağlığının korunması açısından oldukça faydalıdır.

Kefir Mayası Nasıl Çoğaltılır?

Kefir mayası kendi kendine çoğalır. Kefir mayasını saklamak çok önemlidir. Mayayı küçük bir cam kavanozda üzerine süt ya da su ekleyerek 1 hafta, 10 gün buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Kefir Kaç Kaloridir?

1 su bardağı Kefir, yaklaşık 105 kaloridir. Kefir, probiyotik etkisiyle sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdır.

Kefir Mayası Neden Oluşur?

Kefir, kefir danelerinden üretilir. Bu maya, buğday veya fındık tanesi büyüklüğünde beyaz, karnabahar görünümündedir. Kefir mayasında Torula mayaları bulunuyor. Bu mikroorganizmalar sütün şekerini parçalayarak pıhtılaşmasını sağlıyor ve kefir haline getiriyor.

Ekşiyen Kefir İçilir Mi?

Ekşimiş olan kefirde yararlı bakteri sayısı yüksektir. Damak tadınızın izin verdiği ölçüde içmenizi öneririz.

Kefir Ne Zaman İçilir?

Yetişkin bir birey günde iki kez, istediği her zaman kefir tüketebilir. Yetişme çağındaki kişiler ise yatmadan önce tüketmelidir. Kefir ayrıca çocuklara yedinci aydan önce verilmemelidir. Sür alerjisi olanlar ise içmemelidir. Özellikle de demir eksikliği anemisi sorunu bulunan kişilerde yüksek kalsiyum içeriği bulunan kefirin, demir içeriği yüksek olan besinlerle bir arada tüketilmemesinde fayda vardır.

Su Kefiri Nedir?

Bildiğiniz kefir gibi ama değil. Su kefiri, klasik kefirle benzer özellikler taşıyan ve fermantasyon oluşmasını sağlayan bir bakteri. Bu bakteri sayesinde su kefiri elde ediyorsunuz. Onu diğer kefirden ayıran en önemli özellik, içerisinde süt ürünlerinin bulunmaması…Bu sayede su kefiri, laktoz intoleransı olanlar ya da süt ve süt ürünlerine alerjisi olanlar tarafından rahatça tüketilebiliyor. Peki, bu probiyotik mucizeyi evde hazırlamak için ne yapmak gerekiyor? Yazımızda anlatıyoruz.

Spor Öncesi ve Sonrası Beslenme

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için dikkat edilmesi gereken şeylerin başında düzenli spor ve beslenme geliyor. Hem spordan önce hem de spordan sonra uygulayacağınız basit adımlarla siz de formunuzu koruyabilirsiniz. Spor öncesi ve sonrası beslenme ile ilgili detayları yazımıza görebilirsiniz.

Evde Kefir Tarifi ve Yapılışı

Hazırlama: 30 Dakika / Dinlendirme: 12 Saat
4 Kişilik / Zor

Evde Kefir Yapımı Malzemeleri
1 litre süt, çiğ
1 yemek kaşığı kefir mayası

Evde Kefir Nasıl Yapılır?
1.Sütü tencerede kaynatın ve kenara alın. Oda sıcaklığında soğutun.
2.Soğuyan sütü bir kavanoza alıp üzerine kefir mayasını ekleyin. Sıcak bir yerde, tercihen fırının içerisinde 6 saat bekletin.
3.Mayalanan kefiri ince tel süzgeçten süzün ve temiz bir kavanoza alın. Buzdolabında 1 gece bekletin.
4.Buzdolabında 1 hafta süresince tüketin.
5.Süzgeçteki mayaları içme suyu ile durulayın ve temiz içme suyu olan ufak bir kavanoza alın.
6.Tekrar kullanmak üzere buzdolabına kaldırın.