Çiğ köfte, çiğ etin daha kolay sindirilmesi için iyice dövülmesiyle hazırlanan bir yemektir. 400 yıldır pişirilmeden hazırlanan bu yemeğin içinde bulgur, isot ve/veya kırmızıbiber, salça, soğan, maydanoz, baharat ve kıyılmış yağsız et var. Malzemelerin etle birlikte yoğrularak ateşsiz piştiği meşakkatli bir hazırlık süresi gerektirir. Bu yüzden çiğ köfteyi yoğurmak bir ustalık ve sabır işidir. Usta tüm malzemelerin hemhal olduğuna inandığında eliyle sıkarak ince uzun köfteler yapar ve bol yeşillikle servis eder.
Çiğ köftenin hikayesi rivayete göre şöyledir: Hz. İbrahim, Nemrut’un putlarını kırarak herkesi Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir. Hz. İbrahim’in ateşe atılması için yöredeki bütün odunların toplanmasını emreder. Çok odun toplanması için de evlerde ateş yakılmasını yasaklar. O günlerde bir avcı avladığı bir ceylanı karısına getirir ve yemek yapmasını ister. Kadın ateş yakamayacağı için ceylanın budundan yağsız kırmızı bir parça alır. İki taş arasında döverek helva gibi yumuşak hale getirir. İçine bulgur, isot soğan, tuz koyarak yoğurur. İlk çiğ köftenin böyle yapıldığı söylenir. Hz. İbrahim’in atıldığı ateş ise, Allah’ın emriyle pınarların kaynaştığı bir göle dönüşür ve odunlar balık haline gelir. Yani bugün bildiğimiz ve turistlerin uğrak yeri olan Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’e…
Çiğ Köfte Hikayesi: Çiğ Köfte Hangi Yöreye Aittir?
Çiğ köfte Şanlıurfa’nın mı, yoksa Adıyaman’ın mı yemeği konusu yıllardır tartışılır. Kral Nemrut efsanesine dayanarak Adıyaman olduğunu iddia edenler, isotsuz çiğ köfte olmayacağına ve isotun merkezinin de Çiğ Köfte gibi Şanlıurfa olduğunu savunanlar var. Ancak şu bir gerçek ki, çiğ köfte tam bir Güneydoğu yemeğidir. Adıyaman, Şanlıurfa, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Elazığ, Mardin’de şehirlerin kendi usullerince yapılır.
Çiğ Köfte Besin Değeri
Bir porsiyon etli çiğ köfte (150 gram) yaklaşık 360, etsiz çiğ köfte 181 kaloridir. Knorr 5 Dakikada Etsiz Çiğ Köfte ile hazırlanmış 1 porsiyon çiğ köfte ise günlük lif ihtiyacınızın yüzde 16’sını karşılar.
Çiğ Köfte Kilo Aldırır mı?
Çiğ köfte kontrollü olarak tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı bir besindir. Çünkü içeriğinde zengin ve doyurucu besin maddeleri mevcuttur. Bu durum tokluk hissini artırarak az miktarda karbonhidrat tüketmeye yardımcı olur ve ayrıca içeriğinde A, C ve D vitaminleri bulunur.
Çiğ Köfte Lavaşı Kaç Kalori?
1 adet lavaş ekmeği ortalama yaklaşık 186 kaloridir. İçinde çiğ köfte olan lavaş ise yaklaşık 360 kaloridir.
Çiğ Köfte Lavaşı Nasıl Yapılır?
1. Çiğ köfte lavaşı ince olmalıdır.
2. Evde lavaş yapımı için 1 yemek kaşığı kuru maya, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 2,5 su bardağı un ve 1-1,5 su bardağı ılık suya ihtiyacımız var.
3. Öncelikle bir kabın içine 2,5 su bardağı unu koyup ortasını havuz gibi açın. İçine şekeri, mayayı ve tuzu ekleyip parmağımızın ucu ile karıştırın.
4. Daha sonra biraz sıcağa yakın 1 su bardağı suyu ekleyip yoğurun.
5. Hafif ele yapışan bir hamur olması gerekiyor, dilerseniz yarım bardak daha su ilave edebilirsiniz.
6. En son üzerini bir bezle örtüp sıcak bir yerde 45-60 dakika arası mayalanmaya bırakın.
7. Hamur iki kat olduktan sonra tezgaha alıp unla hamuru yoğurup toparlayın.
8. Yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın ve yapışmaz bir tavada pişirin.
Çiğ Köfte Yapmanın Püf Noktaları
? Çiğ köfte için kullanacağınız malzeme taze olmalıdır.
? Kullanılan soğan, yeşillikler küçük doğranmalıdır.
? Çiğ köfte nasıl yoğrulur derseniz, herhangi bir ısıya maruz kalmadan yoğurularak pişirilmelidir. Tam kıvamına gelinceye kadar sürekli olarak yoğurmalısınız.
Çiğ Köfte Cıvık Olursa Ne Yapılır?
Çiğ köfte cıvık olursa su eklenmeden yoğurulmalıdır. Yoğurduktan sonra yarım saat dinlendirip şekil verebilirsiniz.
Çiğ Köfte Sosu Tarifi
Çiğ köfte tek başına limon ve nar ekşisiyle tüketebilirsiniz. Dilerseniz zevkinize uygun soslarla da servis edilebilir.
1 yemek kaşığı salça, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı limon suyu, 2 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 tutam tuz ve Knorr Etsiz Çiğ Köfte Baharat Çeşnisi ile hazırlayacağız nefis bir sos da tercih edebilirsiniz
Çiğ Köfte Hangi Bulgurla Yapılır?
Çiğ köfte yapılışı için çiğ köftelik esmer ince bulgur kullanılır.
Çiğ Köfte Buzlukta Saklanır mı?
Çiğ köfte, günlük tüketime hatta taze tüketime uygun bir besindir. Yine de saklamak istiyorsanız, hava almayacak şekilde kapattıktan sonra buzdolabınızda 2 gün muhafaza edebilirsiniz. Dondurucuda sakladığınız çiğ köftenin ise tadında bozulmalar yaşanabilir.
Çiğ Köfte Nasıl Saklanır?
? Kesinlikle hava almamalıdır.
? Oda sıcaklığında beklememeli, doğrudan güneş ışığına bırakılmamalıdır.
? Günlük tüketilmelidir.
? Fazla miktarda çiğ köfte kalmış ise kesinlikle buzdolabında saklayın.
Denemek İsteyeceğiniz Çiğ Köfte Tarifleri
Yumurtalı Çiğ Köfte
Çiğ Köfte Şanlıurfa’nın mı, yoksa Adıyaman’ın mı yemeği, yıllardır tartışılır. Şu bir gerçek ki, Çiğ Köfte tam bir Güneydoğu yemeği. Her şehirde kendi usullerince yapılır. Bunlardan biri olan “Yımırtalı küfte” Şanlıurfa’nın meşhur tarifidir. Şanlıurfalı ustalardan ilham alan Yumurtalı Çiğ Köfte tarifimizi denemeye ne dersiniz?
Etsiz Çiğ Köfte Tarifi
Etsiz Çiğ Köfte severleri buraya alalım çünkü bu konuda iddialıyız. Dışarıda severek yediğimiz lezzetlerin başında geliyor çiğ köfte! Özellikle vejetaryenler tarafından çok sevilen bu etsiz çiğ köfteyi, bir de bizim tarifimizle deneyin!
Yalancı Çiğ Köfte Tarifi
Yalancı Etsiz Çiğ Köfte, çiğ et nedeniyle ortaya çıkabilecek çeşitli hastalık ihtimalleri sonucu icat edilmiş. Bulgurun şişme özelliğinden yararlanarak yapılan Yalancı Etsiz Çiğ Köfte de et dışındaki tüm malzemeler var. Bir nevi orijinal Çiğ Köfte taklidi ama görüntü ile lezzet o kadar benzer ki… Çok başarılı bir seçenek. Yalancı Çiğ Köfte de denen etsiz Çiğ Köftenin yapımı kadar saklaması da kolay, hem de daha ekonomik.
Sushi (Suşi) Çiğ Köfte Tarifi
Her şey gibi zamanla Çiğ Köfte de zenginleşmiş; içine pek çok malzeme eklenmiş, yanında marul yaprağı, bazı yörelerde lavaş ekmeği ile yenmiş. Değişim her alanda kaçınılmaz, yaratıcılık da öyle. O zaman biz de yaratıcı bir tarifin peşine düşelim, Sushi Çiğ Köfte yapalım!
Robotta Etsiz Çiğ Köfte Tarifi
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan çiğ köftenin etsiz olan hali de kısa sürede sevdiğimiz lezzetlerden biri haline geldi. Bol limonlu, nar ekşili, yanına buz gibi ayranla lavaş arası çiğ köfte yediden yetmişe herkese kendini sevdirirken vegan mutfağının da baş köşesine yerleşti. E çiğ köfteyi yoğurması ayrı maharet ister demiştik. Hem Knorr Etsiz Çiğ Köfte harcı hem de blender ile pratik şekilde hazırlayabileceğiniz robotta etsiz çiğ köfte tarifi için yazımıza göz atın.
Kavrulmuş Kıymalı Çiğ Köfte
Etsiz olmazcılar için adeta bir lezzet bombası olacağını düşündüğümüz tarifimizle karşınızdayız! Kavrulmuş kıymalı çiğ köfte tarifi mutlaka denenmeli!
Meze Tarifleri
Farklı öğünlerde tüketebileceğiniz birbirinden özgün meze tarifi ile renkli sofralar kurun! Haydariden falafele, humustan kalamara tüm mezeler burada!
Çiğ Köfte ile Ne Yenir, Ne İçilir?
Yemeklerin güzel eşlikçisi ayranın en ferah hali naneli salatalıklı ayran tarifi burada! Pratik ve lezzetli içeceğinizi hemen hazırlayın!
Evde Çiğ Köfte (Urfa Usulü) Tarifi
Evde Çiğ Köfte (Urfa Usulü) Malzemeleri
250 g koyun kırmızı but eti
500 g ince bulgur
2 yemek kaşığı isot
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 küçük baş soğan, ince kıyılmış
4 diş sarımsak, dövülmüş
1 tatlı kaşığı tuz
½ çay kaşığı tarçın
½ çay kaşığı karanfil, dövülmüş
½ çay kaşığı zencefil, dövülmüş
½ çay kaşığı yenibahar
1 su bardağı yeşil soğan, ince kıyılmış
½ su bardağı maydanoz, ince kıyılmış
Servis için
Bol yeşillik
Evde Çiğ Köfte (Urfa Usulü) Yapımı
1.Etin sinirlerini ayıklayıp dövün veya iki defa makineden çektirin.
2.İsotu yarım bardak suyla ıslatın.
3.Bir tepsiye dövülmüş ya da çekilmiş eti, bulgur, isot, salça, soğan, sarımsak, tuz ve baharatları koyarak tüm malzemeler birbirine tutununcaya kadar, gerektiğinde elinize su alarak yoğurun.
4.Tüm malzemeler birbirine tutununca kıyılmış yeşil soğan ile maydanozu ilave edin. Fazla yoğurmadan sıkım yapıp bol yeşillikle servis edin.