Hamur mayalarken dikkat edilmesi gereken birçok kural var. Bu püf noktalara uyduğunuz sürece ekmek, poğaça ya da pizzalarınız puf puf olacak ve mayayla olan ilişkinizi her geçen gün geliştireceksiniz.
Hamur mayalamak için kullanabileceğiniz 3 çeşit maya var Yaş maya, kuru maya ve instant maya. Yaş maya ve kuru maya kullanılmadan önce ılık bir sıvının içerisine bir miktar şeker ile konulup aktive olması için bekletilmeli. Instant mayanın farkı ise bu bekletilme işlemine gerek kalmadan direk kullanılabilmesidir.
Hamuru mayalarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri kullanılan bütün malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Tarifte aksi söylenmediği sürece kullanacağınız bütün malzemeleri önceden oda sıcaklığına getirmiş olmanız gerekiyor.
Mayayı ılık su veya sütün içerisine aldıktan sonra, bu karışımın içerisine bir miktar şeker, bal ya da pekmez eklemeniz bir sonraki adımınız. Bu aşamada maya aktive olarak şekerden beslenecek ve çalışmaya başlayacaktır. Kullandığınız sıvının ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekir ki mayanın aktive olması için ılık bir sıcaklık ve dediğimiz gibi bir miktar glikoza ihtiyacı var. Bu karışımı yaklaşık olarak 5-8 dakika kadar beklettiğinizde mayanın aktive olduğunu göreceksiniz.
Mayalı hamur yaparken düşülen genel hatalardan biri tuzu unla karıştırmaktan geçiyor. Tuzu mayalı karışıma undan sonra eklemek gerekir. Aksi halde hamurunuz istediğiniz gibi kabarmaz. Bunun için; unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Bu sayede homojen bir hamur elde edecek ve hamurunuzun daha hızlı ve düzgün kabarmasını sağlayacaksınız. Yoğurma işleminiz devam ederken tuzu hamurunuza ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Mayaladığınız hamuru yoğurma işlemini bitirdikten sonra bir kaba almanız ve üzerini bir bez ya da streç film ile kapatmanız gerekir. Bu aşamada hamurun mayalanması için en önemli etken oda ısısıdır. Oda sıcaklığının ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekiyor. Oda sıcaklığı çok sıcak olursa hamurunuz bir anda kabarır ve pişerken istediğiniz performansı göstermez. Oda sıcaklığı soğuk olursa bu sefer maya aktive olmaz ve hamurunuz kabarmaz. Bu nedenle özellikle kış aylarında buna çok dikkat etmek gerekiyor.
Mayalandırma işleminde bir diğer püf noktası ise zaman. Güzel mayalanmış bir hamur için en az 40-60 dakikaya ihtiyacınız var. Eğer bunun için zamanınız yoksa, 20 dakikanızı ayırarak fırınınızı uygun sıcaklığa getirin ve hamurunuzu öyle mayalayın. Bunun için; fırınınızı 120 dereceye ayarlayın ve içerisine bir kap su koyun. Bu su, fırının içini hem sıcak hem de nemli yapacaktır, bu da mayalanma için uygun bir ortam yaratacaktır. Fırını bu şekilde 15 dakika kadar ısıttıktan sonra kapatarak 5 dakika bekleyin. Sonrasında hamurunuzu ısıya dayanıklı bir fırın kabına alarak fırınınıza yerleştirin ve 20 dakika boyunca kapağını kapalı tutun. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun mayalandığını göreceksiniz.
Son adım ise hamuru tepside mayalandırma. Hazırladığınız hamur işleri tariflerinin iyice kabarmasını istiyorsanız son bir mayalandırma işlemine ihtiyacınız daha olacak. Hamurunuzun ilk mayalanma işlemi bittikten sonra hamurunuza şekil verin ve pişireceğiniz kaba ya da tepsiye alın. Sonrasında üzerine bir kez daha nemli bez kapatarak yaklaşık 20 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin. Hamurunuzun bulunduğu yerde şişerek tekrar mayalandığını göreceksiniz. Sonrasında mayalanmış hamurlarınız pişirmeye hazır olacaktır.
Evde Ekmek Yapımı Tarifi: Tüm Püf Noktaları ve Kolay Ekmek Yapımı Rehberi
Eve ekmek getiren değil evde ekmek yapan olmaya ne dersiniz? Unutmayın, kendi yaptığınız ekmeğinizin kokusu da dokusu da size çocukluğunuzda fırından aldığınız o mis gibi ekmeklerle doğru bir yolculuğa çıkaracak. Püf noktalarını adım izlediğinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz hem görüntüsüyle hem lezzetiyle damaklarımızı şenlendirecek 15 kolay ekmek tarifi ile sizlerleyiz.