Bir yılbaşı klasiği ile gecenizi taçlandırmaya ne dersiniz? Tabii ki hindiden bahsediyoruz. Yılbaşı sofrası hindisiz olmaz diyenlerdenseniz, doğru yerdesiniz. Hindi yapmanın meşakkatli olduğu söylenir. Siz inanmayın böyle şeylere! Yılbaşı gecesini zahmetsizce ziyafet şölenine dönüştürecek püf noktalarıyla yanınızdayız.

İşte karşınızda, hindi eti nasıl pişirilir, en kolay yılbaşı hindisi nasıl yapılır, hindi eti yemekleri nelerdir gibi pek çok sorunun yanıtını bulacağınız Hindi Nasıl Pişirilir: Yeni Başlayanlar için Hindi Pişirme Rehberi.

Hindi eti kullanabileceğiniz çok pratik, hindi göğsü sote tarifine mutlaka göz atın.

Sevdiklerinizle sağlık, mutluluk ve lezzet dolu bir yıl dileğiyle!

Hindi Pişirmeden Önce Hazırlık Adımları

Hindi satın alırken öncelikle taze mi, dondurulmuş mu almak istediğinize karar vermelisiniz. Taze hindi alacaksanız, pişirmeden 1 ya da 2 gün önce almalısınız. Eğer dondurulmuş hindi tercih ettiyseniz, kendi kendine çözülmesini beklemelisiniz. Ortalama 4 kiloluk bir hindi 1 günde tamamen çözülebiliyor. Daha büyük bir hindi ise çözdürme işlemine birkaç gün önceden başlamanızı öneririz. Dondurulmuş hindinizin buzunu çözdürmek için vaktiniz yoksa bu halde de pişirebilirsiniz. Buradaki önemli nokta, dondurulmuş hindinin pişme süresi normal hindiye göre yüzde 50 daha uzun sürecektir. Alacağınız hindinin büyüklüğünü ise yılbaşı gecesi gelecek konuk sayınıza göre hesaplayabilirsiniz. Elbette gece uzun olacağı için Kişi başı 500 gr iyi bir oran olabilir.

Dondurulmuş Hindi Çözdürme Çizelgesi

 Hindinin Ağırlığı          Buzdolabında Çözdürme Süresi         Soğuk Suda Çözdürme Süresi

3,50 - 5,50 kg                              2 - 2,5 gün                                   4 - 6 saat

5,50 - 7,25 kg                              2,5 - 4 gün                                   6 - 8 saat

7,25 - 9,00 kg                              4 - 5 gün                                      8 - 10 saat

9,00 - 11,00 kg                             5- 6 gün                                      10 - 12 saat

Hindi Nasıl Temizlenir: Hindi Yıkanmalı Mı?

Hindi temizlemeye başlamadan önce üzerindeki plastik sargıyı ya da poşeti alın. Hindinizi temizlenmemiş aldıysanız, öncelikle ocağınızdaki ateş yardımıyla üzerindeki tüyleri tütsülemelisiniz. Sonrasında varsa iç organları ve boynunu ayırın. İç organlar hindinin taşlığı, yüreği ve ciğeridir. Bütün ya da parçalanmış hindiyi kanı çıkana kadar bol suda yıkayın ve süzün. Süzdükten sonra kalan suyu kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Hindinin derisi kesinlikle yırtılmamalıdır. Çünkü pişerken hindiye lezzet verir. Ayrıca ayırdığınız iç organlar ve boynunu gevrekleşinceye kadar pişirirseniz süslemede ya da sos malzemesi olarak kullanabilirsiniz.

Hindi Nasıl Kesilir?

Hindiyi önce kesip, parça parça torba içerisinde pişirmek pratik ve daha hızlı bir tariftir. Bütün olarak pişirdiğiniz hindiyi kolay kesmek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

  • Fırından çıktıktan sonra 15 dakika bekletin.
  • Keseceğiniz tahtayı ıslak bir bez ile sabitleyin.
  • Hindinin göğüs kısmı yukarıda olacak şekilde sırtüstü yatırın.
  • İlk olarak butlardan başlayın. Göğüs ile kalça arasına bıçak ile kesik atarak kalça kemiğine kadar kesik atın. Kemik eklemini kesip, gövdeden ayırın. But ile kalçayı eklem yerinden keserek ayırın.
  • Göğüsleri almak için, bıçağı göğüs kafesi ile göğüs eti arasında uzun ve derin kesikler atarak ayırın.
  • Son olarak kanatları gövdeden eklem yerinden keserek alın. Eklem yerlerinden ayırarak toplamda dört parçaya ayırın.

Hindi İple Nasıl Bağlanır?

Yılbaşı sofralarının olmazsa olmazları arasında yer alan, nar gibi kızarmış bütün bir hindi ile misafirlerinizi hayran bırakabilirsiniz. Tam kıvamında, içi yumuşacık ve her tarafı eşit şekilde pişmiş bütün hindi hazırlamanın püf noktasıysa; hindiyi doğru şekilde bağlamaktır. 

 

Hindi Eti Çabuk Pişer Mi?

Pişireceğiniz hindiyi kenarları yaklaşık 5 cm yüksekliğinde metal bir tepsiye, ızgaraya ya da tavaya yerleştirebilirsiniz. Hindiyi derin bir metal tepsi üzerindeki tel üzerinde pişirmek altından geçen hava akımını artırarak eşit pişmesine yardım edecektir. Hindi etinin pişme süresi elbette büyüklüğüne göre değişkenlik gösterecektir. Fırınınızın ısısı da bunda etkilidir. İdeal pişme süresi, ortalama 160 derecelik bir fırında her kilo başına 30 dakikadır. Ancak hindiniz 5 kilogramdan daha büyük ise, her kilogram başına 45 dakika vermenizi öneririz.

Hindi Eti Pişirmenin Püf Noktaları

  • Hindinizi öncelikle iyice temizleyin ve suda yıkayın. Üzerinin iyi tütsülendiğinden emin olun.
  • Hindi etinizin yumuşak, lezzetli ve nar gibi kızarmış olması için doğru marine edilmesi gerekir. Vaktiniz varsa buzdolabında 1 gün, vaktiniz dar ise en az 4 saat marine etmelisiniz.
  • Tam kıvamında, içi yumuşacık ve her tarafı eşit şekilde pişmiş bütün hindi hazırlamanın önemli püf noktalarından biri; hindiyi doğru şekilde bağlamaktır.
  • Hindinizin yumuşacık olmasını garanti etmek isterseniz düdüklü tencerede haşlayarak ön pişirme yapabilirsiniz
  • Hindiyi pişireceğiniz tepsi, hindiyi koyduğunuzda yanlarında boşluk kalacak, pişirme suyu taşmayacak ebatta olmalıdır.
  • Hindiyi fırınlamadan önce fırça yardımıyla üzerine bal ve tereyağı sürmeniz hindinizin nar gibi kızarmasını sağlayacaktır.
  • Hindiyi fırında pişirecekseniz, fırın önceden ısıtılmış olmalıdır.
  • Hindinin ideal pişme süresi, ortalama 160 derecelik bir fırında her kilo başına 30 dakikadır. Ancak hindiniz 5 kilogramdan daha büyük ise, her kilogram başına 45 dakika vermenizi öneririz.
  • Hindi pişirirken mutlaka et termometresi kullanın. Hindinin ısısını ölçmek için en kalın tarafına batırın ve termometre 165 dereceyi gösterdiğinde hindiyi fırından çıkarın.
  • Fırından çıkardığınız hindinin piştiği süre kadar beklemesi tavsiye edilir. Sabahtan pişireceğiniz hindi daha lezzetli olacaktır.
  • Erken pişirme yapamadıysanız hindinizi servis etmeden önce mutlaka oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.

Hindi Nasıl Marine Edilir?

Hindi etinizin yumuşak, lezzetli ve nar gibi kızarmış olması için doğru marine edilmesi gerekir. Çeşitli baharatlar, Knorr Çeşnile Fırınla ya da Kekikli Sarımsaklı Çeşni kullanarak hindinin lezzetini daha da artırabilirsiniz. Eğer sadece çeşni veya baharatlarla lezzetlendirecekseniz öncelikle iç ve dış kısmını ayçiçek yağı ile yağlamalısınız. Zeytinyağı ve limon, kivi, portakal gibi asitli malzemelerle geleneksel olarak mercanköşk, kakule, sarımsak, karabiber ve kefir ile hazırlayacağınız karışımla en az 6 saat marine ederek içi sulu dışı gevrek bir lezzet yakalayabilirsiniz. Hindinin içini değil, derinin altını yağlamak önemli bir detaydır.

Hindi Pişirme Termometresi

Hindi pişirirken mutlaka et termometresi kullanın. Hindinin ısısını ölçmek için en kalın tarafına batırın ve termometre 165 dereceyi gösterdiğinde hindiyi fırından çıkarın. Asla plastik termometre kullanmayın!

Düdüklü Tencerede Hindi Nasıl Pişirilir?

Hindi haşlamadan pişer mi diyorsanız, elbette pişer ama hindinizin yumuşacık olmasını garanti etmek isterseniz düdüklü tencerede haşlayarak ön pişirme yapabilirsiniz. Hindi haşlama için öncelikle yukarıda anlattığımız temizleme işlemini yapın. Hindinin butlarını ısıya dayanıklı mutfak ipiyle bağlayıp düdüklü tencereye yerleştirin. Hindiyi kısık ateşte yaklaşık 30 dakika haşlayın. Hindinizin dağılmasını istemiyorsanız iplerini servis edene kadar çözmeyin.

Kemikli Hindi Eti Nasıl Pişirilir?

Kemikli hindi eti, yapacağınız yemeğe göre tavada, tencerede, ızgarada pişirilebilir. Hindi eti, kırmızı etin kullanıldığı neredeyse tüm yemeklerde alternatif olarak kullanılabilir.

Fırında Hindi Nasıl Pişer?

  • Fırında hindi pişirirken fırın kabınızın uygun büyüklükte ve derinlikte olması gerekir.
  • Hindinizin etrafında en az 5 cm boşluk kalması daha iyi pişmesini sağlayacaktır.
  • Hindinizin ayaklarını dağılmaması için mutlaka mutfak ipi ile bağlayın.
  • Hindinizin kurumaması için ayrı bir kapta su koyabilir ya da hindiye değmeyecek şekilde üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Ancak folyoyu pişmeden önceki son yarım saatte üzerinden almalısınız, yoksa derisi kızarmaz.
  • Pişirme esnasında fırının kapağını açmamaya özen gösterin. Hindi 160 derecelik bir fırında ağır ağır pişirilmelidir. Alüminyum folyo ya da fırın poşetinde hindi pişirecekseniz fırın ısısını 175 derece olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Fırından çıkardığınız hindiyi servis etmeden önce mutlaka oda sıcaklığında 30 dakika dinlendirin.

Tavada Hindi Nasıl Pişer?

Tavada hindi pişirmek için hindi etini yağından sıyırıp ızgaralık dilimlere ayırın. Hindiyi bütün olarak tavada pişirmek pek mümkün değildir. Hindi etine dilerseniz baharat veya çeşni ile farklı aroma katabilirsiniz. Zeytinyağı, süt, salça, tuz ve karabiber ile hazırlayacağınız bir sosla en az 2 saat dinlendirdikten sonra döküm ya da teflon tavada yüksek ateşte birkaç dakika mühürleyip kısık ateşte pişirebilirsiniz.

Kalan Hindi ile Ne Yapılır?

Yılbaşı soframızı donattıktan sonra gece sonunda yemeklerimiz arttı. Peki, kalan hindi ile ne yapabiliriz? Yılbaşı sofrasından kalan hindi ile pek çok şey yapılabilir. Artan hindilerinizi çabuk ve basit salatalar hazırlamak için kullanabilirsiniz. Hindi etlerinizi ku¨p şeklinde doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Ayrıca arta kalan hindi eti parçalarını ve kemikleri kullanarak ev yapımı hindi eti suyu da yapabilirsiniz.

Ev Yapımı Hindi Eti Suyu Tarifi

Malzemeler

Hindi eti parçaları ve kemikleri

6 su bardağı su

1 adet havuç

1 adet pırasa

1 adet soğan, orta boy

3 diş sarımsak, ezilmiş

3 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

Kemik ve etleri bir tencereye alın, üzerine havuç, pırasa ve soğan ekleyin.

Suyu ekleyip, kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kısıp köpüklerini temizleyerek 1 saat pişirin.

Süzüp, kenara alın.

Tencerede tereyağını eritin, orta ateşte unu ekleyip kavurun. Tuzu ekleyin.

Hindi suyunu azar azar kıvam alana dek çırparak ekleyin.

Hindi Etinin Faydaları

Düşük yağ oranıyla kalp dostu olan hindi hem protein hem de mineral deposudur. Hayvansal yağları azaltmayı düşünenler için iyi bir alternatiftir. Kırmızı ete göre daha az kolesterol içeren hindi aynı zamanda daha ekonomik olduğu için sıklıkla tüketilebilir. Yüksek protein oranı sayesinde açlık hormonu düzeyini de düşürmeye yardımcı olur. Hindi eti, B1, B2, B3 vitaminleri ve mineraller açısından son derece zengin bir besindir. Aynı zamanda içerdiği “tryptophan” maddesi sebebiyle mutluluk veren besinler arasında yer alır. Hindi eti bol miktarda çinko içerir ve iyi bir selenyum kaynağıdır.

Hindi Tarifleri

Hindi ile yapılan klasik ya da özgün tariflere ulaşmak ister misiniz? Yanıtınız "Evet" ise Yemekte Keyif Var'ın hindili yemek tariflerini hemen keşfedin!

Hindi Külbastı

Protein deposu bir tarif arıyorsanız, marine sosu ile lezzetlenen hindi etinin domates ve nar ekşisiyle sunulduğu hindi külbastı tarifi tam size göre!

 Yılbaşı Hindisi

Yeni yılın olmazsa olmazlarından hindi, geleneksel bir tarifle sofralarınızdaki yerini alıyor. Yılbaşı hindisi tarifi ile misafirlerinizi etkileyin!

 

Fırında Hindi Bonfile

Bazı yemekler gününüzü güzelleştirir! Günün her öğünü için leziz bir seçenek olan fırında hindi bonfile tarifi ile kuş kanadı hafifliğinde bir yemek sizi bekliyor!

Hindi Dolması Nasıl Yapılır?

Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi hindi dolması tarifi ile sofralarınızı şenlendirin! Bu özel tarifin tüm detaylarını öğrenmek için yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

Hindi But Nasıl Pişirilir?

Hindi ile hazırlayacağınız lezzetli ama bir o kadar da pratik bir fırın yemeği arıyorsanız fırında hindi but tarifi tam size göre!

 

Hindi Rosto Nasıl Yapılır?

Hindi rosto nasıl yapılır diyenler için özel bir tarifle karşınızdayız! Karabiber, sarımsak ve biberiye ile aromatik bir lezzet kazanan fırında portakallı ve biberiyeli hindi rosto, şölenlere yakışır görüntüsü ve tadıyla sayfamızda.

Hindi Nasıl Servis Edilir?

Fırından çıkardığınız hindinin butları ve kanatlarını en az hasarı verecek şekilde gövdesinden ayırarak servis tabağına almaya çalışın. Ardından gövdesini kemiğe en yakın yerinden kesin ve bir tahta spatula yardımıyla dilimleyin. Servis tabağına aldığınız hindi üzerine fırında kalan suyundan dökün. Hindinizi iç pilavlı hazırlayacaksanız, iç pilavı fırından çıkardığınız hindinin içine doldurabilir ya da sunum yapacağınız servis tabağının altına yayıp üzerine hindi etiyle servis edebilirsiniz.