Jelatinin nasıl yapıldığını ya da nerelerde kullanıldığını anlatmadan önce ne işe yaradığını bilmeniz gerek. Pastacılık ve tatlı sektöründe sıkça kullanılan bir katkı maddesi olan jelatin, yiyeceklerin dayanıklılığını arttırıyor ve daha sıkı bir kıvam almalarına yardımcı oluyor. Aynı zamanda jelatin kullanarak birçok sıvı maddeyi jel haline getirebiliyorsunuz.
Şimdi jelatinin nasıl yapıldığını anlatalım. Jelatin, memeli hayvanların özellikle bağ dokularında bulunan kolajen dokudan çıkarılan ve suda çözünen bir protein türü. Bu kolajen doku suda kaynatıldığında jelatine dönüşüyor. Suda çözünen kolajen doku soğutulduğundaysa jel haline geliyor. Yarı şeffaf bir yapısı olan jelatin kolayca kırılabiliyor. Hayvansal jelatine alternatif olarak vegan jelatinler de var.
Jelatinin türleri ve kullanım alanlarıyla devam edelim. Jelatinin yaprak jelatin ve toz jelatin olmak üzere iki türü bulunuyor. Ülkemizde birçok markette her iki çeşidine de ulaşmanız mümkün. Gıda sektöründe; jelibon, marshmallow, jöle, meyve suyu, fermente edilmiş süt ve et soslarında kullanılıyor. Yapı sağlayıcı özelliği olduğundan dolayı sufle, krema ve lokum türü gıdalarda da kullanılıyor. Çikolatalı sütler, yoğurtlar ya da krem peynirlerde stabilizatör olarak kullanılırken, şekerleme ve et ürünlerinde yapıştırıcı olarak tercih ediliyor.