Kurban bayramında gelen kurban etlerini en güzel şekilde değerlendirmek istiyorsanız önerimiz kavurma yapmanız! :)
Peki en güzel kavurma nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir biraz bahsedelim mi? Bu yazımızdan sonra sert et kavurmalar tarihte kalacak. Haydi keyifli okumalar! :)
Et Kavurma Nasıl Yapılır?
Et kavurma, evde de enfes şekilde hazırlanabilen bir tarif. Bunun için iyi bir tencere, et ve biraz su yeterli aslında. Soğan, baharatlar ve benzeri malzemeler sadece damak zevkinize kalmış.
Yumuşak Kavurma Nasıl Yapılır?
Yumuşak kavurma yapımının tek yolu, dinlendirilmiş et kullanmaktan geçiyor. Taze kesilmiş ve dinlendirilmemiş kırmızı et (kurban eti) kullanarak hazırlanan kavurmalar, dinlendirilmiş ve beklemiş etten yapılan kavurmaların yumuşaklığına erişemiyor.
Evde Kavurma Nasıl Yapılır?
Evde kavurma nasıl yapılır tarifiyle anlatalım isterseniz. :)
Öncelikle ilk önerimiz kalın ve kaliteli bir tencere kullanmanız. Döküm tencere, en iyi sonucu alacağınız malzemelerden. Döküm tencereniz yoksa seramik, teflon veya eski tip kalın metal tencerelerden kullanabilirsiniz.
Kavurmayı yağlı mı yağsız mı yapacağınız tamamen size kalmış. Yağsız yapmak istiyorsanız tencerenizi ocağa alın ve yüksek ateşte ısıtın. Etleri ekleyin ve ara ara karıştırarak sularını salıp çekmelerini bekleyin. Biraz su ekleyin ve pişirmeye devam edin.
Yağlı yapacaksanız etleri eklemeden önce yağ ekleyin ve kızdırın. Etleri kızgın yağa atın ve güzelce karıştırın.
Tencerenizin kapağını hep kapalı tutun ve kontrollü bir şekilde pişirin.
İyi Kavurma Yapmanın Püf Noktaları
Evde en güzel şekilde sonuç alacağınız et kavurmanın püf noktaları aslında oldukça basit yöntemlerden geçiyor. Haydi et kavurma püf noktalarımızı bir inceleyelim ve evde en iyi kavurma nasıl yapılır beraber görelim!
Et kavurma yaparken buzluktan çıkan etler oldukları gibi kullanılmamalı öncelikle. Sulu yemek yaparken veya çorbada kullanılırken etlerin tamamen çözünmelerini beklemek gerekmeyebiliyor ama konu et kavurmaya gelince durum biraz farklı. Kullanmak istediğiniz etler buzlukta veya derin dondurucudaysa bir gece önceden buzdolabına almanızı tavsiye ediyoruz. Buzdolabının soğukluğu, donuk etlerin bozulmadan ve bakteri üretmeden güzelce çözünebileceği derecededir çünkü.
Etleriniz donuk değilse bu aşamayı atlayabilirsiniz. :) İkinci püf noktamız, etlerin güzelce dinlendirilmesidir. Özellikle yeni kesilmiş kurban etlerini kullanacaksanız kavurmanız sert olabilir. Mutlaka ve mutlaka dinlendirilmiş et kullanmaya özen gösterin. Dinlendirilmiş etlerin kas yapıları bozulup gevşediği için dişinize sert gelmeyeceklerdir.
Bir diğer püf noktamız, etin pişirilme aşamasında. Kavurma pek çok yağ kullanılarak yapılabiliyor, pek çok farklı versiyona denk gelebilirsiniz. Bizim en sevdiğimiz versiyon kesinlikle etin kendi yağında pişmesi yönünde. Margarin, tereyağı, zeytinyağı gibi sonradan ekleyeceğiniz her türlü yağ, ete farklı bir tat ve aroma katacaktır.
Bu ipuçlarıyla birlikte evde en leziz kavurmayı elde edebilirsiniz.
Hazırlanan Kavurmalarınızı Değerlendirebileceğiniz Birbirinden Enfes Üç Tarif
Et kavurma püf noktalarını ve kavurmanın evde nasıl yapılabileceğini anlattık. Sırada kavurmayı birbirinden leziz tariflerde kullanmak var. Bu üç tarifin hepsi leziz, hepsi akşam yemeklerinin yıldızı olmaya aday. Öncelikle sac kavurma tarifiyle başlayalım. Sac kavurma, Anadolu’nun en sevilen et yemeklerinden biri. Ekmeği bana bana yemesi de ayrı bir zevk! Restoranlardan alışık olduğumuz bu tarifi evde de hazırlamak aslında çok kolay.
Kavurmanın en güzel servisi, yumuşacık bazlamalarla oluyor. Bazlamanın yanında değil ama bu sefer, bazlamanın içinde servis edeceğiz. Böylesi daha da şık! Bazlama içinde kavurma tarifi, yeni favoriniz olacak bize güvenin. :)
Kavurma tekniğini kırmızı et yerine başka et ürünlerine de uygulayabilir, yine enfes yemekler elde edebilirsiniz. Bu enfes yemeklerden biri de ciğer kavurma tarifi. Ciğerin normalde çok hayranı olmayanlar dahi bu ciğer kavurmaya bayılacak. Bambaşka bir dokuda ve lezzette çünkü!