Dünyanın en pahalı mantar türü olan trüf, mantarlar familyası içerisinde yer alan Ascomycetes sınıfının bir üyesi. Pek çok ülkede farklı isimlerle anılan bu mantar, Fransa’da truffle, İspanya’da trufa, Almanya’da trüffel ve İsveçte’de tryfell olarak biliniyor. Kalitesine göre değişmekle birlikte, kokusu ve değerinden ötürü geçmişte ‘Tanrı ve kralların besini’ olarak anılıyor.
Peki, trüf mantarı nerelerde yetişir?
Başta Fransa olmak üzere, İtalya, İspanya gibi Akdeniz ülkelerinin yemek kültüründe önemli bir yere sahip. Bu ülkeler dışında İsveç ve Hırvatistan başta olmak üzere birçok ülkedeüretimine yönelik sistematik, moleküler ve kültürleme çalışmalarıyapılıyor. Türkiye’de de son yıllarda doğal olarak yetişen trüf mantarıiçin üretimçiftlikleri açılmaya devam ediyor.
Tuber magnatum olarak da bilinen beyaz trüf, en az bulunan ve çiğ olarak tüketilebilen bir tür. Günümüzde en çok İtalya’nın kuzeybatısında yer alan Piedmonte bölgesinde yetiştiriliyor. Tuber melanosporum olarak adlandırılan siyah trüf, Fransızların ünlü karaelmas mantarı olarak da biliniyor. Yoğun kokulu ve içi kahverengi-beyaz damarlı bir yapısı olan bu mantar çeşidi, aralık ve mart ayları arasında toplanıyor.
Son olarak, trüf mantarını saklama ve pişirme yöntemlerinden bahsedelim. Hasadıyapıldıktan sonra 5 gün içerisinde tüketilmesi gereken bu mantar, hava geçirmeyen ve güneş görmeyen cam kaplarda ve buzdolabında 10-15 güne kadar saklanabiliyor. Ayrıca toplanır toplanmaz zeytinyağına konularak aromasıda muhafaza ediliyor. Genellikle beyaz trüf çiğ olarak makarna, risotto ve et yemeklerininüzerine ya da yanına dilimlenerek servis ediliyor. Siyah trüf ise, trüf yağı elde etmek için ya da sos yapımında tercih ediliyor.
Farklı mantar çeşitleri ilginizi çekiyorsa, yazımıza göz atmayı unutmayın!