Tazeliğin ve mevsimselliğin en önemli ürünlerinden biri olan balık, ülkemizde de bolca tüketiliyor. Balığın diğer ülkelerdeki kullanımını ve ülkelerin yüzyıllara mal olmuş yemek reçeteleri öğrenmek için sizi buraya alalım.
Fin Güveci
Finlandiya’nın en ünlü yemeklerinden biri olan “Fin Güveci”nde balık bulunuyor. Ringa balığı kullanılarak yapılan bu yemek, denizlerle ve göllerle çevrili bu kuzey ülkesinde oldukça popüler sayılıyor.
1,5 kilogram ringa balığı, fileto halinde
125 gr tereyağı
50 gr domates, küp şeklinde doğranmış
15 gr tütsülenmiş sarımsak
5 gr defne yaprağı
30 gr parmesan peyniri, rendelenmiş
10 gr tuz
10 gr karabiber
Tereyağını eritin, içerisine ringa balığını ve küp doğranmış domatesleri, sarımsağı, defne yapraklarını katın. Tuz ve karabiber ekleyin. Bütün malzemeleri 10 dakika kavurun.
Malzemelerin hepsini, defne yaprağını çıkartarak, bir güveç kabına aktarın.
Önceden, 180 derece ısıya getirilmiş bir fırında güveç kabıyla birlikte 12 dakika pişirin.
Fırından çıkartıp üzerine rendelenmiş parmesan serpin ve ardında 3 dakika daha kapatılmış fırında peynirin erimesini sağlayın.
Sıcak olarak servis edin.
Deniz Mahsullü Paella
İspanya, deniz mahsulü ve balık kullanımında en gözde ülkelerden biridir. Birçok geleneksel balık ve deniz mahsulü tarifi bulunan İspanya’yı sadece kaliteli deniz ürünü yiyebilmek için seyahat eden turistler bile mevcuttur. En geleneksel İspanyol tariflerinden biri olan “Deniz Mahsullü Paella” ise İspanya için imza niteliğindedir.
1,5 litre balık suyu
20 adet jumbo karides, kabuğu soyulmamış
500 gr fener balığı
500 gr midye, ayıklanmış ve temizlenmiş
20 gr zeytinyağı
1 adet soğan, küp şeklinde doğranmış
500 gr Paella pirinci
12 gr sarımsak, ince kıyılmış
10 gr tütsülenmiş toz kırmızı biber
5 gr safran
150 gr domates, küp şeklinde doğranmış
100 gr bezelye, dondurulmuş
100 gr maydanoz, ince kıyılmış
Karidesleri kafaları üzerlerinde kalacak şekilde soyun ve temizleyin, ardından tekrar kullanmak üzere buzdolabına kaldırın.
Büyük bir paella tenceresinde ya da geniş yayvan bir tavada/tencerede zeytinyağını ısıtın. Fener balığını kavurun. Balık kavrulduktan sonra kenara alın ve aynı tencereye soğanları atın ve 4-5 dakika soteleyin.
Pirinci ekleyin ve 1 dakika kavurun. Ardından; sarımsak, toz biber ve safranı ekleyin, 1 dakika daha kavurun. Daha sonra domatesleri ekleyin ve 1,5 litre balık suyunu ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısın, karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.
Son olarak fener balığını, karidesi, midye ve bezelyeyi ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte 10 dakika daha pişirin. Midyelerin ve karideslerin pişmiş olduğundan emin olunca altını kapatın.
Üzerine maydanoz serperek servis edin.
Sizin için hazırladığımız Paella tarifine buradan ulaşabilirsiniz.
Norveç Somonu
Norveç denince akıllara hemen somon balığı geliyor. Anavatanı Norveç’in soğuk suları olan somon, Norveç’te ve hemen hemen her ülkede bolca tüketiliyor. Tarihsel olarak Norveç’te önemli bir yeri olan somon, geleneksel reçeteler arasına giriyor ve en çok tüketilen balık unvanını da kazanıyor. Sizin için hazırladığımız somon tarifimize buradan ulaşabilirsiniz.
Sushi
Asya’ya doğru göz gezdirdiğimizde karışımıza çıkan balık yemeğiyse: suşi. Japon mutfağının geleneksel bu lezzeti artık hemen hemen tüm ülkelerde kolayca bulunabilir durumda. Balık ve pirinçle yapılan bu lezzetli yemeğin yapımı gerçekten büyük bir ustalık istiyor. Sizler için derlediğimiz suşi tarifini aşağıda bulabilirsiniz.
1 adet nori (yosun yaprağı)
125 gram suşi pirinci
1 dilim somon
2 dilim salatalık, ince uzun doğranmış
50 gr pirinç sirkesi
5 gr susam
Servis İçin:
20 gr wasabi
25 gr soya sosu
5 gr zencefil turşusu
Somonu yarım saat kadar sirkeli suda bekletin.
Bambu bir hasırın üzerine yosun yaprağını serin ve pirinç sirkesiyle ıslatın.
Sirekli su ile ıslattığınız elinizle, pişmiş suşi pirincinden bir parça alın ve yosun yaprağının üzerine, en üstte bir parmak boşluk kalacak şekilde yerleştirin.
Yayılan pirincin üzerine tam ortaya gelecek şekilde wasabi sürün.
Wasabi sürülmüş kısma ince dilimlenmiş salatalığı ve somonu yerleştirin. Salatalıklı kısma susam serpin.
Bambu hasırı çok sıkmadan sarın. Bir parmak bırakılan boşluğa gelindiğinde yosunu bambudan ayırarak su yardımıyla sarılan yosunun üzerine yapışmasını sağlayın.
Hazırlanan ruloyu 6 eşit parçaya bölün ve yanına wasabi, soya sosu ve zencefil turşusu ekleyerek servis edin.
Farklı bir sushi denemek isterseniz nigiri suşi tarifimize de göz atın!
Ülkemizde hemen her bölgede lezzetle yapılan ve servis edilen balık, öğünlerde önemli bir yere sahiptir. En çok tüketilen balık türleri olarak, palamut ve hamsi sayılabilir. Sizin için hazırladığımız palamut tarifine buradan, hamsiyi orijinal bir şekilde yorumladığımız tarifimize de buradan ulaşabilirsiniz.