Enginar Nasıl Temizlenir?
Yaz aylarının en sevilen sebzesi enginar nihayet, havaların da ısınmasıyla manav reyonlarında ve pazar tezgahlarında yerini almaya başladı. Kısacık bir sezonu olan enginarları gün geçtikçe daha sık görmeye, fiyatlarının ucuzlamasıyla da bol bol tüketmeye başlayacağız.
Hal böyle olunca bugün, şifa kaynağı enginarları konu alan bir yazı hazırlamak istedik sizler için. Haydi birlikte Enginarın faydalarını, kalorisini öğrenelim; enginar nasıl soyulurmuş detaylarıyla görelim. Ardından en leziz enginar tariflerinden üçünü keşfedelim!
Enginarın Faydaları Nelerdir?
- Enginar, üre seviyesini düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
- Demir bakımından zengin olduğu için demir eksikliği anemisinin tedavisinde destekleyici rol oynar.
- Karaciğer sağlığı için çok önemli bir besindir. Antioksidan özelliği sayesinde, toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Vücuttaki sodyum-potasyum dengesini ve haliyle de tansiyonu düzenler.
- Kandaki kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
- Yüksek oranda lifli bir yapıya sahip olduğu için kilo kontrolüne yardımcı olur.
- Sigara kullanımı esnasında vücutta biriken nikotin seviyesinin azalmasına yardımcı olur.
Enginar Kaç Kaloridir?
Orta büyüklükte bir enginar ortalama olarak 100 - 120 gramdır. Bu miktarda enginar, yaklaşık olarak 65 kalori içermektedir. Yine orta büyüklükte bir enginar; 14 gram karbonhidrat, 3.5 gram protein ve 0.4 gram yağ içermektedir.
Besin değerlerine bakacak olursak da enginar ayrıca; A, C, D, E, K, B6, B12 gibi vitaminler içerir. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, manganez gibi mineraller de içeren bu eşsiz sebze, hem şifa hem de lezzetin vücut bulmuş hali!
Çanak Enginar Nasıl Temizlenir?
Enginarın faydalarından, kalorisinden ve besin değerlerinden uzun uzun bahsettiğimize göre, enginar nasıl soyulur temizlenir biraz da buraya değinebiliriz.
Öncelikle enginarları iyice yıkayın. Ardından yaprakları teker teker soyun. Dipte kalan kök kısmını kesip ayırın. Üstte, yaprakların içinde kalan tüylü kısmı kazıyarak temizleyin. Limonlu suda bekletin.
Bebek Enginar Nasıl Temizlenir?
Bebek enginarlar, büyük enginarlara göre çok daha kolay temizlenir. Çok körpe oldukları için, sert dış katmanların soyulması yeterlidir.
Enginar Sapı Nasıl Temizlenir?
Enginar sapı, sanılanın aksine yenir ve oldukça da lezzetlidir. Enginar temizlenmiş ve ayıklanmış satılsa da genelde saplar olduğu gibi satılır. Haydi taze enginar nasıl temizlenir bir de bundan bahsedelim.
Enginar sapları, önce bol suyla iyice yıkanmalı ve çamurdan arındırılmalı. Ardından lifli dış katmanları soyulmalı. Ortada açık renkli katman ortaya çıkarılmalı. Bu kadar kolay. 😊
Enginarın En Güzel Tarifleri
Yemeklik enginar nasıl temizlenir ve enginar sapı nasıl temizlenir detaylıca öğrendiğimize göre, sırada enginarı kullanmak var! Enginarın hakkını verecek üç tarifimizi sizler için sıraladık. Hepsini deneyin ve damak zevkinize göre favorinize kendiniz karar verin. Hepsi çok güzel, çok özel tarifler! :)
1- Enginar Dolması Tarifi
Öncelikle enginarı soymadan, o güzel çiçekleriyle pişirip yiyebileceğiniz enfes bir tarifimiz var. Enginar dolması tarifi; biber dolması, kabak dolması, kuru patlıcan dolması gibi sıklıkla tükettiğimiz dolmaların pabucunu dama atmaya geliyor. Zeytinyağlı yemek sevenler buraya, bu dolma bir başka! :)
2- Zeytinyağlı Enginar Tarifi
Arpacık soğanı, havucu, bezelyesi ve patatesiyle tam bir lezzet şöleni zeytinyağlı enginar tarifi! Hazır temizlemeyi de öğrenmişken bol bol yapılıp yenmeli. :)
3- Enginar Salatası Tarifi
Sebzelerin en güzel hallerinin, pişmemiş halleri olduğunu düşünen bir kesim var. Konu yemek olunca biz taraf tutmuyoruz, herkese leziz tarifler öneriyoruz. :) Taze enginarları leziz bir salatada değerlendirmek ve zeytinyağlı yemek çerçevesini biraz olsun genişletmek istiyorsanız bu salata tarifine bayılacaksınız!
Enginar salatası tarifi, ballı hardallı leziz sosuyla bayılacağınız bir tarif! Özellikle etli tariflerin yanına hazırlarsanız lezzetleri çok güzel dengeleyecektir.